Yurtkur Olağanüstü Genel Kurulu

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, "Türkiye‘nin 4. teşvik bölgelerinde yurt yapıp, devlete hibe eden vatandaşlara nasıl katkı sağlarız, yurt yapıp, işletenlere nasıl katkı sağlarız? Özel sektörün önünü açmamız lazım, buna çalışıyoruz‘‘ dedi.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Olağanüstü Genel Kurul toplantısı, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak katılımıyla yapıldı. Konuşmalardan önce Gazi Üniversitesi öğrencileri tarafından müzik dinletisi sunuldu. Kurul‘da öncelikle Divan Başkanlığı için oylama yapıldı.

Devlet Bakanı Özak, yaptığı konuşmada, 145 bin okul yapıldığını ve bunun bir rekor olduğunu belirterek, nitelikli girişimci, geçmişiyle övünen, bugünüyle barışık, yarınından emin, kendi kültürünü özümsemiş, diğer kültürleri sayan bir gençlik istediklerini söyledi. 2007‘de Akdeniz Oyunları‘nı Mersin düzenlemek istediklerini belirten Özak, Yunanistan‘a verildiğini fakat Yunanistan‘ın teslim olduğu ve yapamadığını belirtmesi üzerine 2. tur geçilmeden Türkiye‘ye verildiğini ve bunun milletin başarısı

olduğunu ifade etti. Üniversite sayısı ve kontenjanların arttığını söyleyen Bakan Özak, "İyileştirmeler nedeniyle hem yakınıyoruz hem de sayımız azalıyor. Talep, kalite arttı. Çok sayıda yurt yapmamız gerekiyor. Bütün bunlar için yeni finansman modelleri oluşturmamız gerekiyor. Bir tanesini TOKİ ile yapacağız. TOKİ çabuk yapacak. TOKİ çok çabuk karar alabiliyor, planlama yapabiliyor" ifadelerini kullandı.

Sosyal sorumluluk çerçevesinde yapılan hizmetleri yüzde yüz yurt yapımına karşılık bir teşvik getirilmesi gerektiğini ifade eden Özak, "Türkiye‘nin 4. teşvik bölgelerinde yurt yapıp, devlete hibe eden vatandaşlara nasıl katkı sağlarız, yurt yapıp, işletenlere nasıl katkı sağlarız? Özel sektörün önünü açmamız lazım, buna çalışıyoruz‘‘ dedi.

Türkiye‘de spor uzmanı olduğunu ancak gençlik uzmanı olmadığını anlatan Özak, Gençlik Ajansı kurulmasının önemine işaret ederek, ‘‘Türkiye‘de gençlikle ilgili kim yetkili diye sorduğumuzda cevap alamıyoruz. Milli Eğitim tabii ki yetkili ama eğitimiyle ilgili. Gençlerin kültürel, sosyal, mesleki, aidiyetle ilgili sorunlarını kim çözecek, bu konuda koordinasyon yok. Bu koordinasyon görevini inşallah biz alıyoruz‘‘ dedi.

Çocukların spor, sanat ve kültürle buluşturulmaması halinde ortaya çıkan sonucun ‘‘problemli bir gençlik‘‘ olabileceğini belirten Özak, beden eğitiminin angarya ders olduğuna yönelik zihniyet değişiminin sağlanması gerektiğini belirtti. Sporu bir gelişmişlik göstergesi olarak tanımlayan Özak, ‘‘Bilim ve teknolojinin yanına sporu koymadığınız zaman, sanatı ve kültürü koymadığınız zaman siz gelişmiş olamıyorsunuz. Spor, çabuk ve doğru karar verebilmeyi sağlıyor. Başarılı olmak için de doğru ve çabuk karar

vermemiz lazım‘‘ diye konuştu.

YURTKUR Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Ayhan da, 6082 sayılı Kanunla Genel Müdür Kanun değişikliğinden sonra Yönetim Kurulu Üyesi oyacağını belirterek, yurtdışındaki öğrenim faaliyetlerini sürdüren öğrencilere burs verileceğini söyledi. 2002 yılında 451 bin 552 öğrenciye öğrenim kredisi verildiğini söyleyen Ayhan, bu rakamın öğrencinin rahat bir şekilde öğrenim hayatı sürdürmeye elverişli olmadığını ifade etti. Ayhan, "2011 yılında 326 bin öğrenciye burs, 643 bin 933 öğrenciye öğrenim

kredisi yani toplam 970 bin öğrenciye burs ve öğrenim kredisi verildi. 405 binden 970 bine kadar çıktı" ifadelerini kullandı.

Her isteyen öğrenciye burs veremediklerini belirten Ayhan, her isteyen öğrenciye katkı kredisi verildiğini ifade etti. Ayhan, katkı kredisinin sadece katkı sağlama amaçlı olmadığını kaydederek, öğrencinin geçimini idame ettirebilecek durumda olduğunu belirtti. Ayhan "2002 yılında 45 lira aylık kredi veriyorduk. Şimdi 2011 yılında 240 lira kredi veriliyor. Evvelce sadece lisans öğrencilerine veriyorduk, şimdi yüksek lisans öğrencilerine bu bursun iki katı, doktora öğrencilerine üç katı. Yani doktora

öğrencisiyse, bizden kredi alıyorsa, arkadaşlar asgari ücretin üstünde bir kredi veriliyor. Başarılı öğrenciye de ayrıca yüksek oranlarda kredi, burs vermeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Ayhan, yurt başvurularının internet vasıtasıyla yapılabildiğini ve öğrencileri Genel Müdürlükten takip edebildiklerini söyleyerek, 2005 yılından itibaren kredileri aylık olarak ödendiğini belirtti. Bursların tek bir kaynakta toplandığını ve bunun da YURTKUR‘un başarısı olduğunu belirten Ayhan, şehit, gazi çocukları, terör nedeniyle köyleri boşaltılan yerlerde oturanlar, anne, babası vefat edenler, devlet koruması altında olanlar öncelikli burs alacak öğrenciler olduğunu söyledi. Ayhan, "Hep öğrenci

merkezli bir çalışma içine girilmiş, borçlar ertelenmiş, kimi zamanda ‘Ben işe giremedim‘ diyenlerin borçları, taksit ödemeleri her geçen gün birer yıllık olmak üzere erteleme imkanına kavuşmuştur" dedi.

Şu anda 251 bin 383 yatak kapasitesinin olduğunu ifade eden YURTKUR Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan, "Bu büyüklükte bir otel. Üç öğün veren bir otel. Zaman zaman otelde kalmayacak kişilerin de yurtlarımızda kalmayacak olan kişilerinde geldiği yer. 2002 yılında 77 ilde 59 ilçede toplam 193 yurdumuz vardı ve 188 bin 187 yatağımız vardı. Bunların çoğu da ranzalıydı. 2011 ‘de 81 ilin tamamında teşkilatımız, yurdumuz var. 114 ilçede toplam 282 yurt mevcut" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Ayhan 29 bin 890 kapasiteli 43 tane yurdun inşaatının devam ettiğini kaydetti.

YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak da, YURTKUR‘un geleceğin Türkiye‘sine 24 saat hizmet veren önemli bir kurum olduğunu belirtti. Albayrak,

YURTKUR‘un sadece ülkeye hizmet eden değil dünyada fark edilen, ses getiren, örnek alınan bir kurum olduğunu, üniversitesiz bir il kalmadığı gibi YURTKUR‘un olmadığı il kalmadığını ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile