'Yürümesi Çok Zor' Dediler, 5 Ayda Ayaga Kalkti

'Yürümesi Çok Zor' Dediler, 5 Ayda Ayaga Kalkti

İçel’de geçirdigi trafik kazasi sonrasi beli kirilan ve omurilik kemigi zarar gören 56 yasindaki Erdal Kayhan, doktorlarin "yürümesi çok zor" demesine ragmen 5 ayda destekle de olsa yürümeye basladi. İçel Sehir Hastanesinde her gün fizyoterapistlerin esliginde çalisma yapan Kayhan, yatakta dönemeyecek durumdan merdiven çikip, inmeye kadar ilerledi.

İçel’de yasayan 2 çocuk babasi Erdal Kayhan, 25 Aralik 2022 tarihinde akrabalariyla Sadiye köyüne gittigi sirada kaza geçirdi. Içerisinde bulundugu araç 25 metre uçuruma uçarken, Kayhan pencereden disari firlayarak, agir yaralandi. Çevredekilerin ihbariyla bölgeye gelen ambulansa hastaneye kaldirilan Kayhan’in belinin kirildigi, omurilik kemiginin zarar gördügü, kaburgalarinda kiriklar ve vücudunun bir çok noktasinda kanamalar oldugu belirlendi. İçel Sehir Hastanesinde basarili bir ameliyat geçirerek hayati tehlikeyi atlatan Kayhan, yürüme noktasinda büyük zorluklar yasadi. Doktorlarin "yürümesi çok zor" demesine ragmen 5 ay gibi bir sürede, destekle de olsa yürümeye baslayan Kayhan, gören herkesi umutlandirdi.

"35 metre uçtum"

Basindan geçen kaza ve sonrasindaki süreçle ilgili konusan Erdal Kayhan, 5 ay önce büyük bir kaza geçirdiklerini belirterek, "Aksam 22.00 siralarinda cenazemiz var diye bizim Sadiye köyüne gidiyorduk. Buzlanmadan dolayi bulundugumuz araç kaydi ve uçuruma uçtu. Ben düsme sirasinda araçtan firladim ve yaklasik 35 metre uçuruma uçtum. O an bilincim filan tamamen açikti. Hatta önce ayagim koptu zannettim. Sansimiza bizden önce de orada bir kaza olmustu ve insanlar vardi. Ayagimin yerinde oldugunu insanlar söyleyince belimin kirildigini anladim. Oradan beni saglik ekiplerinin öncülügünde çikardilar ve hastaneye getirdiler. Burada hemen ameliyat ettiler ve 8 gün yogun bakimda kalmisim. Ben orayi 10 dakika gibi hatirliyorum" diye konustu.



"Burada her gün 90 dakika maç yapiyor gibiyim"

Yogun bakimdan çiktiktan sonra 2 ay boyunca sirt üstü yattigini kaydeden Kayhan, "O ara ufak ufak fizyoterapist hocalarimizla çalismalara basladik. Ilk buraya yatakta geliyordum. O günleri hiç unutmuyorum. Doktorlarimiz beni parmagiyla iteklediginde bile düsüyordum. Hocalarimiz o zaman bana hep destek verdi. Çok sükür 5 ay gibi bir sürede bu durumlara geldik. Su anda kendimi süper hissediyorum. Insallah daha da iyisi olacak. Ben eski futbolcuyum. Burada her gün 90 dakika maç yapiyor gibiyim. Benim attigim bir adim bile o kadar önemli ki. O adimlari buradaki hocalarimiz sayesinde attik. Eger hareket edemeseydim bu benim için ölüm gibi bir sey olacakti" seklinde konustu.



"Yürümesi ’çok zor’ dediler"

Oglu Orhan Kayhan, çok zor bir süreç geçirdiklerini vurgulayarak, “Hastaneye geliyorsunuz ve size ‘babaniz masada kalabilir’ diyorlar. Zor bir ameliyat geçirdi. 8 gün yogun bakimda yatti. Ameliyata giren doktorlara yürümesiyle ilgili soru sordugumda ‘çok zor’ dediler. Dura denilen sinirin toplandigi yerin tamamen parçalandigini, orayi onarabildikleri kadar onardiklari ifade ettiler. Bize yürümekten önce idrarini, büyük abdestini yapabilecek mi, asil sorunlar bunlar dediler. Önce ayaklari ufak ufak hareket etmeye basladi.

Daha sonra tuvalete çikabildi. Yavas yavas derken su anda çok sükür destekle yürüyecek seviyeye geldik. Daha tedavinin 5’inci ayindayiz. Önümüzde 1 yila kadar bir iyilesme süreci var. Tamamen eski hayatina, konforuna ulasabilecek diye düsünüyoruz. Ilk duydugumuz söylemlere göre su anda bulundugumuz yer çok güzel bir nokta” ifadelerini kullandi.

"Su anda destekle yürüyebiliyor, hatta merdiven inip, çikabiliyor"

Fizyoterapist Mehmet Kara da Erdal Kayhan’in trafik kazasi sonrasi kendilerine geldigini söyledi.

Ilk olarak yatakta tedaviye basladiklarini dile getiren Kara, "Dönmeyi bile zor yapabiliyordu. Bizim düsüncemiz zamanla hareketleri yapabilecegi yönündeydi. Bu sekilde ilk günden çalismalarimiza basladi.

Tabi omurilik yaralanmasinda ilk basta hareketler sinirli olsa bile her yapilan seyin bir kiymeti vardi. Biz o yönde yilmadan, Erdal beyin de gayretleriyle tedavimize basladik. Önce destekli bir sekilde ayakta tuttuk. Sonrasinda cihazlar kullanarak ayakta tuttuk. Su anda sadece kendisi walker (yürüteç) kullanarak yürüyebiliyor. Hatta merdiven inip, çikabiliyor. Tabi bunlarin hepsi söylerken çok kolay ama burada her zaman sunu düsünüyorum. Bu tedavi halka halka olusuyor. Burada herhangi bir yerde aksaklik oldu mu bu tedavi süreci aksamaya ugrar. Ancak burada herkesin özverisiyle bir çalisma yürüttük. Geldigi noktanin biz daha ilerisini hedefliyoruz. Erdal beyi getirebilecegimiz maksimum noktaya getirip, günlük yasam aktivitelerine en bagimsiz sekilde döndürebilmek" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile