Yusufeli Baraji'nin Yapilmasi Ile Sular Altinda Kalan Köy Baraj Sulari Çekilince Yeniden Ortaya Çikti

Yusufeli Baraji'nin Yapilmasi Ile Sular Altinda Kalan Köy Baraj Sulari Çekilince Yeniden Ortaya Çikti

Artvin’de Yusufeli Baraji tam kapasite elektrik üretimine ulasinca baraj sulari çekildi. Sular altinda kalan son köy olan Çeltikdüzü’nde ev, okul, saglik ocagi, cami ve tarim arazileri yeniden ortaya çikti.

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde insa edilen, kemer baraj sinifinda 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji ve HES, elektiik üretimine devam ediyor.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katildigi törenle geçtigimiz yil 22 Kasim tarihinde su tutmaya baslayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyani, Çeltikdüzü, Çevreli, Ishan ve Mesecik köylerini sular altinda birakti. Su tutma islemine sona ermesinin ardindan Ocak ayinda barajda elektrik üretiminde tam kapasiteye ulasildi.

Baraj sularindan kismen etkilenen 10 köyden biri ve sonuncusu olan 164 haneli Çeltikdüzü köyünün ise yarisi sular altinda kalirken, kalan yarisi ise baraj gölünün kiyisinda kaldi.

Baraj en yüksek su seviyesi maksimum 710 kotunda olurken, suana kadar en yüksek ise 705 seviyesine ulasti. Bölge halkindan süreci yakinen takip eden Serhat Ince, baraj suyu en yüksek su seviyesi olan 705 metreye ulasinca bot yardimiyla Çeltikdüzü köy camisinin minaresine Türk bayragi asti. Bayrak su seviyesinde kalirken, sular çekilince bu kez cami, saglik ocagi, okul ve evler yeniden sular üstüne çikti.

Sularin çekildigini gören bölge halki hatiralarini yeniden yasanmak için bölgeye gitti.

"Sular çekilince tekrar evlerini görmeye gelenler oluyor, hasret gideriyorlar"

Serhat Ince konuyla ilgili yaptigi açiklamada “22 Kasim’da Yusufeli Baraji su tutmaya baslayinca suanda bulundugumuz Çeltikdüzü köyü sular altinda kalan en son köy oldu. Bu köyün de yarisi, su altinda kaldi yarisi da suyun üzerinde kalmisti. Ocak ayinda, elektrik üretimi tam kapasiteye ulasinca sular çekilmeye basladi.

Muhtemelen Nisan-Mayis ayinda yeniden su yükselip buralari yeniden dolduracaktir. Sular altinda kalan cami, okul, saglik ocagi, evler tarim arazileri yeniden hemen hemen meydana çikti. Evleri sular altinda kalan vatandaslar sularin çekilmesi ile yeniden evlerini görmek için geliyor. Kisada olsa özlem gideriyorlar” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile