Yuvalarina Dönen Leylekler Kuluçkaya Yatti

Yuvalarina Dönen Leylekler Kuluçkaya Yatti

Ilkbahar ile birlikte binlerce kilometre uzakliktan Van’in Özalp ilçesindeki yuvalarina dönen leylekler kuluçkaya yatti.

Baharin gelmesi ile birlikte Van Gölü havzasina gelen leylekler yuvalarinda kuluçkaya yatti. Özalp ilçesinde bagli Yukari Dönerdere Mahallesi’ndeki elektrik diregine yaklasik 48 yildir gelip yuva yapan leylekler, bu sene de yuvalarina geldi. 4 yumurtasi bulunan 2 leylegin ise uçan dronu gördügünde verdigi tepki dikkat çekti. Leylek dronu görünce yumurtalarinin üzerine yatarak korumaya çalisti. Yumurtalarini yalniz birakmayan leylekler, karinlarini doyurmak için nöbetlese bölgedeki sulak alanlara gidiyor. Böcek ve sürüngenlerin yani sira balikla beslenen leylekler, sulak alanda anbean kaydedildi.

"Van Gölü havzasi yilin 12 ayinda, her mevsiminde çesitli hayvan türlerini misafir ediyor"

Bahar mevsiminin her zaman oldugu gibi canliligi, üretimi ve bereketi temsil ettigini söyleyen Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, “2019 yilindan bu yana küresel isinmaya bagli olarak Van Gölü havzasinda sulak alanlarin azalmasi, sulak alanlarin tahrip edilmesi ve yiyecek bulamadiklari için leylek sayisinda azalma görüldü.

Baharin yagisli olmasinda dolayi bu sene sulak alanlarin artmasiyla yaban hayvanlarinda büyük bir artisa neden oldu. Eski üreme yerlerine gelen leylekler, bu yil sayilarinda da bir artis oldugu görüldü.

Leylekler hem yuvalarinda yumurtalarini yapmislar hem de sulak alanlarda karinlarini doyuruyorlar. Bundan sonra leylekleriyle, alli turnalariyla, dikkuyruklariyla, balikçillariyla leylekler haber getirdi. Van Gölü havzasi yilin 12 ayinda, her mevsiminde çesitli yaban hayvan türlerini misafir etmekte. Bize düsen bu alanlari korumak, bu hayvanlara sahip çikmak. Yaban hayvanlari veya canilar, eger bir yerde gida varsa güvenlik varsa oraya yerlesir. Gida ve güvenlikte tehlike görünce arayi terk eder” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile