Yüz Bin Kişilik Yörük Göçü

Kumluca ilçesinde bu yıl 15’incisinin düzenlendiği Tarım ve Seracılık Festivali 100 bin kişinin katıldığı temsili Yörük göçüyle başladı.

Festival açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, festivalin çok değerli olduğunu belirterek, "Antalya’ya turist Almanya’da yapılan festivalin benzerini görmeye neden gelsin. Antalya’ya turist Yörük festivalini görmek için gelecek" dedi

Antalya’nın Kumluca ilçesinde düzenlenen 15. Tarım ve Seracılık Festivali, temsili düzenlenen Yörük göçüyle başladı.

İlçe halkının develerle eski Yörük yaşantısını ve göç olayını canlandırdığı etkinliğe 41 mahalle ve yaklaşık 100 bin kişi katıldı.

İlçe merkezinde develerle oluşturulan göç kortejine Kumluca Kaymakamı Canan Hançer Baştürk, AK Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Göç sonunda vatandaşlar kendilerine has giydikleri kıyafetleri ve eski günleri anımsatan demir dövme, kalaycılık, yün eğirme gibi faaliyetleri Karatepe Stadı’nda sergiledi.

"ULUSLARARASI YÖRÜK ŞENLİĞİ"
Göçün tamamlanmasının ardından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bir konuşma yaparak festivalin açılışını gerçekleştirdi. Türel, Yörük ateşini tekrar yakma şansını kendisine verdikleri için Kumlucalılara teşekkür etti. Türel, seçim döneminde uluslararası bir Yörük festivali yapacağını söylediğinde, Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mustafa Akaydın’ı kastederek şöyle konuştu:
"Bu Yörük göçünün benim için ayrı bir önemi var. Seçimlerden önce Antalya’ya uluslararası bir Yörük festivali yapacağız demiştim. Biz, bunu dediğimizde birileri çıkıp 'Bunu söyleyenler vizyonsuzdur' dedi.

Beni vizyonsuzlukla nitelendirenlerin bugün buraya gelip bu coşkuyu görmelerini isterdim. Yörük yürüyüşü bizim geleneğimizdir."
Antalya’ya turistlerin tarihimizi anlatan değerleri görmek için geldiğini söyleyen Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Antalya’ya turist Almanya’da yapılan festivalin benzerini görmeye neden gelsin. Antalya’ya turist Yörük festivalini görmek için gelecek. Yeni büyükşehir kanunuyla köylerimize şehirlerimizde ne varsa alt yapısından üst yapısına hepsini getireceğiz. Bizim için ayrı gayrı yoktur. Herkes bizim için kıymetlidir. Bunun en büyük kanıtı bugünkü şenliktir."

15 YILDIR YAPILIYOR
Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da festivalin 15 yıldır aralıksız her yıl yapıldığını söyledi.

Halkın festivale büyük ilgi duyduğunu da belirten Çetinkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Toplumun en büyük değeri kültür. 15 yıldır aralıksız olarak bu festivali yapıyoruz. Bizim kültürümüz içinde Yörük kültürü var. Bugünkü festivalde en önemli olay Yörük yürüyüşüydü. Kumluca kucaklaştı ve bütünleşti. Emin adımlarla kardeşlik duyguları içerisinde yaşamaya devam edecek. Kumluca insanı festivale ilgi gösteriyor ve etkinliği sahipleniyor. Katılımcılara teşekkür ederim. Bu güzelliği birlikte yaşıyoruz. Başka festivallerde buluşmak dileğiyle."
Açılış konuşmasının ardından Kumluca Belediyesi Mehteran Takımı bir gösteri sundu, gelini attan indirme geleneği temsili canlandırıldı. Festivalin ilk günü Karatepe Stadı’nda Ankaralı Coşkun’un saat 20.30’da vereceği konserle son bulacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile