Yirik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamu hastanelerinin daha önceden sağlık turizmi adına hizmet vermediğini ancak Akdeniz Üniversitesinde oluşturdukları yapı ile Rusça, Arapça, Almanca ve İngilizce bilen personel ile dünyadaki bütün ülkelere hizmet verdiklerini kaydetti.
Şevket Yirik, bölümlerinde Filipinli ve Suriyeli hemşirelerin bile bulunduğunu anlatan Yirik, Türkiye'nin sağlık turizmi sektörüne rakiplerine göre çok geç girdiğini ve sektörü geriden takip ettiğini ancak hastanelerdeki kaliteli sağlık hizmeti ile bu açığı kısa sürede kapatacaklarına inandıklarını vurguladı.
-Savaş mağduru Libyalılar yüz nakli için başvuruyor
Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan nakillerin dünya çapında haberlere konu olduğuna işaret eden Yirik, şöyle konuştu:
"Yüz, rahim ve kol nakilleri dünyanın her yerinden takip ediliyor. Türkiye'deki bu gelişmeleri duyanlar nakil olmak için bize başvuruyor. Özellikle Libya'dan savaş mağduru insanlar yüz nakli ya da estetik için başvuruyor. Yüz nakli taleplerini geri çeviriyoruz ancak estetik yaptırmak için gelen çok sayıda turist bulunuyor. Ayrıca kardiyoloji, nöroloji, organ ve ilik nakilleriyle ilgili başvurular da oluyor. Libya'yı Irak ve diğer Ortadoğu ülkeleri ile Rusya Federasyonu takip ediyor."
-"Kayınvalidemin rahmini bana nakledin" diyen bile var
Dünyanın kadavradan ilk rahim nakli yapılan Derya Sert'in Türkiye'nin reklam yüzü olduğunu dile getiren Yirik, şöyle devam etti:
"Yüz ve rahim nakli sağlık turizmini canlandırdı. Libya, Tunus, Danimarka gibi ülkelerden başvurup yüz ya da rahim naki olmak istediğini söyleyenler var. Rahim nakli dünyadaki kadınlara da umut oldu. Bizi arayıp rahim nakli olmak için ne yapmaları gerektiğini soranlar var. Hatta yurt dışından gelen bir hasta 'Kayınvalidemin rahmini bana nakledin' diye başvuruda bulundu. Anne, abla ve yakın akrabalarını donör olarak gösterip bize başvuruyorlar. Tabii bu konuda mevzuatların olması gerekiyor."
-"Temmuz ayında 84 hasta kabul ettik"
Yirik, geçen yıllarda sağlık turizmi için Türkiye'ye gelen turist sayısının yok denecek kadar az olduğuna dikkati çekerek, "Geçen yıl 300'e yakın turist sağlık hizmetinden yararlandı ancak bu rakam içerisinde sadece tedavi olmak için Türkiye'ye gelen turist sayısı bir elin parmakları kadar. Bu yıl bu rakamların çok çok üstüne çıktık. Sadece temmuz ayında 84 hastayı kabul ettik. Aracı kurumlar ve hastaneler ile görüştükçe bu sayının daha da artacağına inanıyoruz" diye konuştu.
Yüz ve Rahim Nakilleri Sağlık Turizmi Sektörünü Canlandırdı
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Sağlık Turizmi Bölüm Sorumlusu Şevket Yirik, "Yüz ve rahim nakli sağlık turizmini canlandırdı. Libya, Tunus, Danimarka gibi ülkelerden başvurup yüz ya da rahim nakli olmak istediğini söyleyenler var" dedi.