GÖKHAN ZOBAR - Türkiye Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlik Dernegi (EKMUD) Baskani Prof. Dr. Irfan Sencan, okullarda baslayacak yüz yüze egitimin sürdürülebilirligi için tüm ögretmen ve okul personelinin asilarini olmasi, asi olmayanlarin düzenli PCR testi yaptirmalari ve tüm tedbirlere uyulmasi gerektigini söyledi.
Prof. Dr. Sencan, AA muhabirine, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde okullarin belli araliklarla kapali kaldigini ancak egitimden daha fazla taviz verilemeyecegini belirtti.
Okullarin açilmasi gerektigini vurgulayan Sencan, "Bu, uzun süren bir pandemi ve bir süre sonra ikinci yili dolacak. Ne zaman bitecegini de tam olarak bilmiyoruz. Bu dönemde okuldan ve egitimden verdigimiz taviz daha çok uzatilamaz ama okullar açildiginda da egitimin sürdürülebilmesi gerekiyor." dedi.
Sencan, yüz yüze egitimin baslamasiyla okullarda kalabaliklar olusacagini ve buna karsi alinacak önlemlerin bulundugunu dile getirdi.
Tedbirlerin Saglik Bakanligi ve Milli Egitim Bakanliginin rehberlerinde genis sekilde yer aldigini belirten Sencan, okullarda havalandirmaya dikkat edilmesi, maske, mesafe ve temizlik kuralina uyulmasi gerektigini vurguladi.
Hasta olanlarin ve virüsü tasiyanlarin erkenden tespitinin de salginin yayilmasini önlemede kilit rol oynadigina dikkati çeken Sencan, sunlari kaydetti:
"Bunlarin en önemlileri, eger evde bir hasta var ise o dönem için çocuklarini okula göndermemeleri ve diger çocuklarla bir araya gelmemesini ve egitimin aksamamasini saglamalari gerekiyor. Bunun yaninda test yaptirmalari gerekiyor. Süphelenenler de 'soguk alginligi geçirdim, klima çarpti, pencere açik kaldi' gibi sikayetlerle basliyorlar, 'Benimki Kovid-19 degil.' diyebiliyor vatandaslar. Bunlarin çok siklikla test yaptirmasi lazim."
- "Aileler hastaligi gizlememeli"
Sencan, okullarda asisiz ve hastaligi geçirmemis çalisanlara yönelik PCR testi uygulamasinin yerinde bir tedbir oldugunu ancak sürdürülebilirliginin iyi planlanmasi gerektigini ifade etti.
Salginla mücadelede en etkin silahin asi oldugunu vurgulayan ve herkese asi olma çagrisi yapan Sencan, sunlari kaydetti:
"Ilk basta bütün ögretmenlerin, okulda çalisanlarin, servis soförleri, okuldaki temizlik personelinden yemek dagitanina, okuldaki sekretere kadar herkesin asi olmasi, bütün toplumun asi olmasi gerekli. Ikinci kismi mutlaka aileler, 'Benim çocugum bugün okuldan geri kalmasin.' diyerek kendisi rahatsizsa bunu gizlemeyip bildirmeli. Dolayisiyla kendisi ve çocuguna test yapilincaya kadar haberdar edip testin sonuçlarina göre hareket etmesi önemli. Testlerin sürdürülebilirligini saglamak için test merkezlerini daha da yayginlastirmamiz gerekiyor. Bu testleri alirken hastanede bir merkezde toplamak yerine daha küçük noktalarda toplayip daha az zaman kaybi saglamaya yönelik tedbirler alinmasi gerekiyor.
Bizim kabaca hesabimiza göre toplu ulasim, okullar ve bazi aktivitelerle ilgili getirilen test zorunlulugunun su andakinin 3 katina çikacagini öngörüyoruz. Dolayisiyla buna hazirlikli olmaliyiz."
Yüz Yüze Egitimin Sürdürülebilir Olmasi Için Tedbirlere 'Tam Uyum' Sart
Türkiye Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlik Dernegi Baskani Prof. Dr. Irfan Sencan: 'Ilk basta bütün ögretmenlerin, okulda çalisanlarin, servis soförleri, okuldaki temizlik personelinden yemek dagitanina, okuldaki sekretere kadar herkesin asi olmasi, bütün toplumun asi olmasi gerekli' 'Ikinci kismi mutlaka aileler, 'Benim çocugum bugün okuldan geri kalmasin' diyerek kendisi rahatsizsa bunu gizlemeyip bildirmeli'