Yüzde 65'I Az Bulan Özel Okullar, Acisini Yemek Ve Ulasimdan Çikartiyor

Yüzde 65'I Az Bulan Özel Okullar, Acisini Yemek Ve Ulasimdan Çikartiyor

Özel ögretim kurumlarinin 2023 yili zam oranlari Milli Egitim Bakani Mahmut Özer tarafindan yüzde 65 olarak belirlenmesi karsi, egitim kurumlarinin yemek ve ulasimda yüksek fiyat talebi velileri çileden çikardi. Zammi az bulan kurumlarin yemek ve ulasimla birlikte yaptiklari zam oranlari yüzde 200’leri buldu.

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, ocak ayinin basinda özel ögretim kurumlari yöneticileriyle yaptigi toplanti sonrasi 2023 fiyatlarina yapilacak zammin yüzde 65 olarak belirlendigini açikladi.

Bu açiklamaya ragmen, özel okullar Milli Egitim Bakanligi tarifesini kale almamasi dikkat çekti. Egitime yapilan yüzde 65 zammi az bulan özel okullar; yemek, servis, kiyafet ve kitap fiyatlariyla ücretlerini neredeyse 3’e katladi. Yapilan zamma karsi tepkili olan aileler, sosyal medyayi ayaga kaldirdi.

Bursa’daki özel Yedi Renkli Çinar Okullari’nda iki çocugunun okudugunu belirten aile, “Geçen sene yemek ve egitim için 65 bin lira ödedik. Bu sene 189 bin lira oldu. Egitimden yapamadiklari zammi yemek ve servisten yapiyorlar” diye dert yandi.

Baska bir aile ise yaptiklari arastirma karsisinda yasadiklari soku söyle dile getirdi;

“Anaokulu için verdikleri ortalama fiyat egitim ve kirtasiye ortalama 100 bin lira civarindadir. Daha üstü fiyat veren okulda var. Su an içinde bulundugumuz yila ortalama 30 ile 50 bin civarinda kayit yapilmisken, önümüzdeki yil 100 bin liranin üzerinde ödeme yapilmasi korkunç bir durumdur. Ayrica sözlesme harici enflasyona ve asgari ücrete dayali ara zamda yapiyorlar. 4 Subat’a kadar kayit için zaman biçip, daha 4 Subat gelmeden kirtasiye masrafina 2 bin lira zam yaptilar. ‘Kirtasiye masraflari dolarla alindigi için gün geçtikçe fiyat artiyormus’ diye de açiklamada bulunuyorlar.”

Bazi velilerden alinan bilgiye göre ise fiyat degisimlerinin su sekilde oldugu dile getirildi;

“Mavi Dünya Okullari, 3. sinif geçen sene 32 bin iken, bu sene 4’üncü sinif için 75 bin lira istendi. Sinav Okullari Kestel için 17 bin lira olan fiyat 53 bin liraya çikti. Bu fiyat merkez subelerde 70-75 bin liraya kadar çikiyor. Özel Tan Okullari, 6 yas anaokulu 40 bin lira egitim ve yemek, 1. sinif ise egitim ve yemek 108 bin lira. Bursa Özel Final Okullari, geçen yil 23 bin lira olan ücreti, bu sene 60 bin lira oldugunu ve bunun 23 bin lirasinin yemek oldugunu belirtiyor. Çocuklarimiza olan hassasiyetimizi kullanmaya çalisiyorlar.”

Bursa’nin bir ilçesinde ögrencisini okutan bir aile ise sesini duyurmak için sikayetini su sekilde dile getirdi;

“Sinav Koleji Bursa Mustafakemalpasa okul öncesi gurubuna geçtigimiz yil 15 bin 500 yemek dahil ücret bu sene yüzde 65 ekleyip bir de 20 bin yemek ücreti adi altinda haksiz bir kazanç elde etmeye çalisiyorlar. Bakanligin yaptigi zam orani hiç dikkate alinmamistir. Veliler bu duruma zorlanmaktadir. Muhtemelen istenmeyen sikayet, mahkeme gibi yasal yollara bas vurmak gerekecektir. Ülkenin içinden geçtigi bu durumun faturasi okul sahipleri tarafindan velilere çikarilmaktadir. Konunun Bursa Mustafakemalpasa Sinav Koleji yönetimi tarafindan yeniden gözden geçirilmesini dilerim."

Sosyal medyada ve internetteki sikayet kanallarinda buna benzer yüzlerce sikayetin oldugunu belirten Bursa Tüketiciler Dernegi (BTD) Baskani Sitki Yilmaz, son aylarda sikça özel okullarin velilerden ek ücret talebi konusunda sikayetler geldigini belirterek, "Özel okullar egitim-ögretim yilinin 10 ay öncesinden kayit açar. Ögrenci velileri de artan maliyetlerden etkilenmemek için indirimli fiyatlardan yararlanmak için çocuklarini özel okullara kaydeder. Ancak kayittan 10 ay sonra pesin egitim-ögretim ücretlerini ödemelerine ragmen okul yöneticileri gerek egitim ögretim ücreti adi altinda, okul kiyafetleri, servis ücretleri, yemek masraflari üzerinden ek ücret talep ediyor. Sözlesmeye aykiri yapilan bu taleplerin hukuka uygun olmadigini ve tüketicinin hakkinin korunmasi hakkindaki kanunun 4’üncü maddesinin 2’nci fikrasina da aykiri oldugunu bilhassa belirtmek istiyoruz. Taraflar sözlesmenin gerekliligini yerine getirmek zorundadir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile