Yüzlerce Yillik Atli Cirit Gelenegi Köy Dügünlerde Yasatiliyor

Yüzlerce Yillik Atli Cirit Gelenegi Köy Dügünlerde Yasatiliyor

Orta Asya ve Anadolu’da yüzyillardir Türk kültüründe önemli bir yer edinen savas oyunu atli cirit Manisa’daki dügünlerde yasatiliyor. Dügün öncesi köy meydanina toplanan atlilar, davul zurna esliginde önce cirit oynuyor, ardindan türküler söyleyerek dügün sahibinin evine gidiyor.

Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan ata sporu atli cirit, Manisa’nin Akhisar ilçesine bagli köylerde dügün gelenegi olarak hayat buluyor. Evlenecek gençlerin aileleri tarafindan mahalleye davet edilen cirit ve degnek oyunculari, yüzlerce yillik dügün gelenegi haline dönüsen atli cirit oynayarak izleyenlere unutulmaz bir gün yasatiyor. Atli cirit oyuncusu kadar gelenegin bugünlere tasinmasini saglayan cirit atlari da dikkat çekiyor. Savasçi cirit atlarinin maharetini gösterdigi yer de cirit meydanlari. Gelinlik kiz gibi süslenen cirit atlari, meydana çiktiklarinda asaletiyle gözleri kamastiriyor.

Köy meydaninda oynanan cirit oyununun ardindan atlilar, damat evine kadar türküler ve maniler esliginde at sürüyor. Dügün gelenegi atlilarin damat evine varmasi ve burada ikramlarin yenilmesiyle beraber son buluyor.

1975 yilindan beri ata bindigini ve ölünceye kadar da ata binmeye devam edecegini söyleyen atli cirit oyuncusu Mehmet Fidan, “Ben 1975 yilindan beri ata biniyorum, inemem. Kabir tahtasina bindigim gün attan inerim. Bunun zevkini bilen bilir. Her hafta yapiliyor. Baskanimizin defteri dolu. Dolu oldugu zaman birini sabah oynuyoruz birini de aksamüzeri oynuyoruz. Vatandaslarin durumuna göre cumartesi-pazar atli cirit oynariz" dedi.



“Atadan deden kalma oldugu için de her dügünde gösteri sergiliyoruz”

Ata sporunu geleneksel dügünlerle beraber yasattiklarini söyleyen Ali Bayhan, “Dügünlerimizde adettir. Geleneksel köy dügünlerimizde atli cirit oynuyoruz. Geleneksel oldugu için her dügünde oynuyoruz. Insanlarin ilgisi çok fazla bu cirit isine. Atadan deden kalma oldugu için de her dügünde gösteri sergiliyoruz” ifadelerini kullandi.

7’den 70’e katilimcilarin oldugunu söyleyen atli cirit sporcusu Ahmet Ali Eris, “Etkinlik, dügün yapacak arkadasimizi 2-3 ay önce listeye kaydediyoruz. Her hafta sonu mutlaka dügünümüz oluyor. 7’den 70’imiz atli cirit oynar. Benim atadan geliyor bu merakim. Oglum da atçi. Bizim 7 sülalemiz at biner. Bu isi birakamayiz” diye konustu.



“Her dügünümüzde ata sporumuzu yasatiriz”

Akhisar’a bagli köylerde her dügünde gelenekleri yasattiklarini söyleyen dügün sahibi Ahmet Essiz, “Çok güzel bir dügünümüz oldu. Bizim ata sporumuz oldugu için oglumuzun dügününde de bunu yapmak istedik. Yöremizin kültürünü de tanitalim istedik. Kazasiz belasiz atlattik. Her dügünümüzde genellikle ata sporumuzu yasatiriz. 7’den 70’e herkes katilir dügünümüze” dedi.

Yüzyillardan bugünlere kadar süren gelenek Manisa’nin Akhisar ilçesine bagli köylerinde yasatilmaya devam ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile