Tarihi Antep Kalesi civarında üç eski Antep evinin restorasyonuyla oluşturulan Türkiye'nin ilk özel cam eserler müzesindeki 7 bine yakın eserin büyük bölümünü cam eserler oluşturuyor. Müzede altın ve gümüş takılar ile bronz figürlerin yanı sıra arkeolojik buluntular da yer alıyor.
Nesli tükenmiş bir mamuta ait çene ve omurga kemiğinin de bulunduğu müzede cam ve bronzdan yapılmış yüzükler, şişe, sürahi, kandil ve kaseler ile çeşitli tıp aletleri de sergileniyor.
- "Pişmiş topraktan oyuncak arabaya ilgi"
Medusa Cam Eserler Müzesi Genel Müdürü İbrahim Halil Algın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzedeki eserlerin "paha biçilemez" olduğunu belirtti.
Müzede çok sayıdaki cam eserin yanında Orta Tunç Çağı'na tarihlenen pişmiş topraktan yapılan oyuncak arabalar bulunduğunu ifade eden Algın, şunları söyledi:
"Milattan önce 2 binli yıllara tarihlenen pişmiş topraktan yapılan bu oyuncak arabaların 10'u bizde bulunuyor. Bu arabalardan birisi Mardin'de birkaçı da Gaziantep Arkeloji Müzesi'nde bulunuyor. Ziyaretçilerin başka yerde görme şansının olmadığı bu oyuncak arabalar müzemizde en çok ilgiyi çeken eserler arasında yer alıyor" dedi.
Algın, yine millattan önce 3 veya 4. yüzyıla tarihlenen tiyatro kuklasının da en çok ilgi çeken eserlerden olduğunu vurguladı.
Ticari bir kaygı gütmediklerini ve gelen ziyaretçilerin bir bölümünden ücret almadıklarını kaydeden Algın, şunları söyledi:
"Müzemizi geçen yıl 40 bine yakın kişi ziyaret etti. Müze açılalı 7 yıl oldu ve her geçen yıl ziyaretçi sayımız artıyor. Müzemizde 7 bine yakın eser bulunuyor. Bu eserlerin yüzde 80'i cam. Altın, gümüş ve bronzdan oluşan eserler de var. Yurt dışından gelen turistler cam eserlere daha fazla ilgi gösteriyor."
Algın, müzede 5 odadan oluşan sergileme bölümünün yanı sıra cam işlemeciliğiyle ilgili atölye çalışmaları da yapıldığını sözlerine ekledi.
Yüzlerce Yıllık Cam Eserlere Ziyaretçi Akını
Pişmiş topraktan yapılan ve yaklaşık 4 bin yıl öncesine tarihlenen oyuncak araba ve tiyatro kuklasının da bulunduğu Medusa Cam Eserler Müzesi'ni geçen yıl 40 bini aşkın kişi ziyaret etti.