Yüzyilin Afetinde 11 Bin Depremzede Bebek Dünyaya Geldi

Yüzyilin Afetinde 11 Bin Depremzede Bebek Dünyaya Geldi

Saglik Bakani Fahrettin Koca, afet bölgesi olan 11 ilde son 20 gün içerisinde 11 bini askin bebek dünyaya geldigini duyurdu.

Bakan Koca, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen iller arasinda bulunan Gaziantep’in Islahiye ilçesinde Devlet Hastanesinde basin açiklamasi düzenledi.

Bakan Koca, ’’Bugün Osmaniye, Nurdagi ve Islahiye’de çalismalari yerinde inceledik. 6 Subat ve sonrasinda birbirini izleyen depremler sebebiyle Islahiye’de bin 347, Nurdagi’nda 2 bin 170 vatandasimiz hayatini kaybetti. Gaziantep genelinde can kayiplarimiz 3 bin 897’ye ulasti. Osmaniye’de 993 hayat kaybettik’’ dedi.

Depremde hasar gören saglik kuruluslari hakkinda da bilgi veren Koca, ’’Gaziantep’te 16 Devlet Hastanemiz, 1 üniversite hastanemiz, 2 Toplum Sagligi Merkezimiz, 167 Aile Sagligi Merkezimiz, sayisi 51’i bulan 112 istasyonlarimiz ve 104 Saglik Evimiz halen hizmet vermektedir. Saglik hizmetinde bosluga meydan vermemek amaciyla 2’si Islahiye’de, 1’i Oguzeli’nde, 1’i Nurdagi’nda olmak üzere toplam 4 sahra hastanesi kurulmustur. Çadir kentlerde kurulan acil müdahale ünitelerinin sayisi 16’dir. Afet, yuvalarimizla birlikte depremin ardindan çok ihtiyaç duyulacak saglik hizmetinin verildigi yapilari da etkiledi. Saglik hizmeti almaya mani bir durum olmadigi az önceki ifadelerimde açiktir. Bazi kurumlarimiza ait binalarin hasar durumunu da açiklamakta prensip olarak fayda görüyorum. Dr. Ersin Arslan Egitim ve Arastirma Hastanesinin A ve B bloklari ile Nurdagi Devlet Hastanemiz agir hasarlidir. Il genelindeki diger saglik kurumu binalarindan 6’si agir, 5’i orta, 169’u az hasarli durumdadir. 54’ünde hasar yoktur. Gaziantep’te il genelinde 627 eczane aktif olarak hizmet vermektedir. Afet bölgesinde 2 mobil eczane ile 2 sahra eczanesi depremzede vatandaslarimiza ilaç ve eczacilik hizmeti sunmaktadir. Islahiye ilçesindeki 19 eczane ile Nurdagi ilçesindeki 11 eczane, maalesef hizmet verememekte. Bu iki ilçede, Islahiye ve Nurdagi’nda 1’er çadir eczane açilmistir. Ayrica sahra hastanelerimizde müdahale çadirlarimizda eczane hizmeti verilmektedir. Gaziantep’teki saglik profesyoneli sayisinin bu süreçte 11 bin 490’a kadar ulastigini bilmenizi arzu ederim’’ dedi.



Gaziantep’te 26 bini askin depremzede taburcu oldu

Bakan Koca, Gaziantep’te 26 bini askin depremzedenin taburcu edildigini belirterek, ’’Depreme bagli sebeplerle tedavi altina alinan Gaziantepli hastalarimizdan 25 bin 276’si taburcu olmustur. Depremzede 656 hastamizin tedavisi serviste, 96 hastamizin tedavisi ise yogun bakimda devam etmektedir. Afetin yasandigi ilk günden bugüne cerrahi müdahale yapilan Gaziantepli depremzede sayisi bin 994’tür. Gaziantep’te 340 bin 150 kisiye birinci basamak temel saglik hizmetleri ulasmis, toplamda ise 636 bin 940 kisiye saglik hizmeti verilmistir. Acil basvuru sayisi 177 bin 311, tüm birimlere yapilan toplam basvuru sayisi ise 327 bin 596 olarak gerçeklesmistir. Çadir kentlerdeki acil müdahale ünitelerinde yapilan muayene sayisi 22 bin 202’dir. 24 mobil ekip Gaziantep’in 171 köyünde 23 bin 450 hastamizi muayene etti ve ilaçlarini verdi. Bugüne kadar 35 bin 848 kutu ilaç dagitilmistir. Köylerde uygulanan asi dozu sayisi 30 binin üzerindedir. Yaralanmalar sebebi ile bilhassa önemli olan tetanos asilari yapilmistir. Hafif yarali olup da tetanos asisini ihmal eden Gaziantepli vatandaslarimizdan en yakin saglik birimine müracaat etmelerini israrla rica ediyorum. Bunun disinda Genisletilmis Bagisiklama Programi kapsaminda süregelen bebek ve çocuk asilamalari normal takvimine uygun sekilde devam etmektedir’’ dedi.



Içme suyunda salgin hastalik uyarisi

Bakan Koca, Islahiye ve Nurdagi haricinde Gaziantep genelinde içme suyunun kullanilabilir çiktigini belirtti.

Içme sularindan 998 numune alindigini söyleyen Koca, ’’Özellikle Islahiye ve Nurdagi ilçeleriyle afetten hasar gören Gaziantep’te su klorlama çalismalari ve bakiye klor ölçümleri ilk günlerden itibaren düzenli olarak yapilmaktadir. Bu ölçümler için alinan 998 su örneginden 938’inde klor orani yeterli, 60’inde yetersiz bulundu. Su örnekleri mikrobiyolojik ve kimyasal açidan da analiz edilmektedir. Bugüne kadar 736 su örnegi alinmis, bu su örneklerinden 512’si saglik açisindan uygun, 103’ü ise saglik açisindan uygunsuz

bulunmustur. Saglik açisindan uygunsuz oldugu bilimsel olarak tespit edilen 103 su örneginin 99’unda mikrobiyolojik, 29’unda kimyasal uygunsuzluk oldugu görülmüstür. Gerekli önlemler alinmaktadir. Gaziantep’te Nurdagi ve Islahiye haricinde sehir merkezindeki sebeke suyu içme suyu olarak kullanilabilir. Gaziantep’te Nurdagi ve Islahiye’de sebeke suyu içme suyu olarak kullanilmamalidir. Suyu hayat bildik, hep öyle bilelim. Su simdi hastaliklara yol açmasin. Salgin hastalik riski gibi kritik bir konu maalesef toplumun ruh halini dikkate almayacak bir üslup ve tarzla da dile getirildi.

Yetkili merci olarak yaptigimiz açiklama çok nettir. Tüm saglik tesislerimizde, IZCI sistemi üzerinden ’Sendromik Sürveyans’ etkin bir sekilde takip edilmektedir. Halk sagligini tehdit edecek bir durum bugün itibariyla saptanmamistir. Halk sagligi, belirttigim gibi her birimize sorumluluk yükleyen bir konudur. Depremden etkilenmis diger sehirlerimiz gibi Gaziantep ve Osmaniye’de de açiklanan tüm tedbirlere muntazam bir sekilde uyulmalidir’’ seklinde konustu.



Osmaniye’de saglik hizmetleri

Koca, Osmaniye’deki saglik hizmetleri hakkinda da bilgi vererek, ’’Osmaniye’mizde 4 Devlet Hastanemiz, 64 Aile Sagligi Merkezimiz, 112 Acil Istasyonlarimizdan 28’i, 38 Saglik Evi, 5 Toplum Sagligi Merkezi hizmetlerine aksatmadan devam ediyor. Sahra hastanemizde hastalarimizla ayni sekilde ilgileniyoruz. Sehre halen hizmet veren 202 eczane var. Osmaniye’de binasi agir hasar gören saglik kurumu, Bahçe ilçemizdeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesidir. Il genelinde hastane harici 61 saglik tesisinden 43’ü hasarsiz durumdadir. Hastane harici saglik kurumlarina ait binalardan 1’i agir, 5’i orta, 12’si ise az hasarlidir. Hastanelerimizde servisler yatak doluluk orani sadece yüzde 48’dir. Yogun bakim yatak doluluk orani ise yüzde 59’dur. Depreme bagli sebeplerle yatirilarak tedavi edilen Osmaniyeli hastalarimizdan 2 bin 565’i çok sükür taburcu oldular. 30 depremzede hastamizin tedavisi ise halen serviste, 9 hastamizin tedavisi de yogun bakimda devam etmektedir. Bu afete karsi Osmaniye’mize sayisi 7 bine varan saglik çalisaniyla hizmet verdik. Afetin yasandigi ilk günden bu güne kadar 230 bin 944 hastamiza saglik hizmeti verildi.

Bunlardan 121 bin 153’ü birinci basamak saglik hizmetidir. Acil hizmeti sayisi 54 bin 845’tir. Kurulan 7 acil müdahale ünitesinde ise 14 bin 345 hastaya müdahale yapildi. Bahçe ilçemizde hizmet veren sahra hastanesinde 6 bin 648 hasta muayene edilmistir. Osmaniye ve ilçelerinde kurulan çadirlarda bugüne kadar 25 bin 507 kutu ilaç dagitilmistir. 4 bin 510 depremzedeye psikososyal destek hizmeti sunulmustur’ seklinde konustu.



Tetanos ve salgin hastalik uyarisi

Bakan Fahrettin Koca, tetanos ve salgin konusunda uyarilarda bulunarak, ’’Yaralanmalar sebebiyle sartlarin zaruri kildigi tetanos asisi basta olmak üzere asilamada gerekli hassasiyet gösterilmektedir. Genisletilmis Bagisiklama Programi kapsaminda olan bebek ve çocuk asilamalari, önceden belirlenen takvime uygun olarak devam etmektedir. Osmaniye ve ilçelerinde son 20 günde uygulanan toplam asi dozu sayisi 10 bin 657’dir. Osmaniye’de su klorlama çalismalari, suda bakiye klor ölçümleri depremin ilk günlerinden itibaren devam etmektedir. Bugüne kadar 2 bin 48 su örnegi alinmis, bin 825 su örneginde klor orani yeterli, 223 su örneginde ise yetersiz bulunmustur. Bu örneklerin mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerinde elde edilecek sonuçlar da hayati derecede önemlidir. Bu analizler için alinan 325 su örneginden 214’ü uygun, 9’u uygunsuz bulunmustur. 21 su örneginde mikrobiyolojik, 83 su örneginde ise kimyasal uygunsuzluk tespit edilmistir. Gerekli önlemler alinmaktadir. Afete maruz kalan sehirlerimizin tamaminda, bunlardan biri olan Osmaniye’mizde saglik tesislerindeki IZCI sistemi üzerinden Sendromik Sürveyans etkin bir sekilde takip ediliyor. Osmaniye’de afetzede diger sehirlerimizde halk sagligini tehdit edecek bir durum bugün itibariyla saptanmamistir’’ diye konustu.



ALO 184 deprem hatti

ALO 184 telefon hattinin yeni fonksiyonlarinin da herkese duyurulmasini isteyen Bakan Koca, ’’ALO 184 hattini arayan depremzede hastamiz örnegin biten ilaci için veya tedavi için bize basvurabilir. Bir hastaneye sevkini isteyebilir. Ihmal etmisse tetanos asisinin yapilmasini talep edebilir. Sürekli bakima muhtaç hastasi için destek alabilir. Tibbi malzeme ve cihaz ihtiyacini karsilayabilir. ALO 184, diyaliz hastalari, kemoterapisi aksayan, aksama ihtimali olan tüm depremzede hastalar için basvuru numarasidir. Deprem bölgesindeki hastalar için, tüm hastalarimiz için ALO 184 hattinin basindayiz. ALO 184 hattina deprem sebebiyle son iki günde 7 bin 387 arama geldi. Taleplerin yüzde 12’sini ameliyat dahil tedavi ihtiyaci, yüzde 5,5’ini ilaç ve asi, yüzde 3’ünü tibbi cihaz ve malzeme ihtiyaci olusturdu. Aramalarin yüzde 4’ü aksayan kemoterapi ile ilgili. Bunlarin neredeyse tamamini karsiladik. Saglik alani disinda kalan, yine ilgilendigimiz talepler de var. Yeri gelmisken ALO 184 hattina en çok talepte bulunulan afetzede illeri de zikredeyim. Bu iller; Hatay, Kahramanmaras, Gaziantep, Adana, Adiyaman olmustur’’ ifadelerine yer verdi.

Depreme dayaniksiz saglik kuruluslari bosaltilacak

Bakan Koca, depreme dayaniksiz saglik kuruluslarinin da bosaltilacagini belirterek, söyle devam etti:

’’Hepimizin kaçinilmaz ortak gündemi olan ’yapilarin depreme mukavemeti’ konusunda saglik kurumlarinin daha da hayati olan önemi sebebiyle Bakanligimiz harekete geçmis durumdadir. Depreme dayaniklilik arastirma çalismalari ülke genelinde yürütülmektedir. Kosullara uymayan binalar bosaltilacak. Adana Çukurova Üniversitemizin Balcali Egitim ve Arastirma Hastanesi binasi depremde orta düzeyde hasar alan yapilardan biriydi. Hastalarimizin, kiymetli bilim adamlarimizdan almakta oldugu saglik hizmetinin devam etmesi için gerekeni yapiyoruz. Balcali Üniversitesi Hastanesinin tadilati bitene kadar Çukurova Üniversitemizin kadrosu Yüregir Devlet Hastanesinde hizmete devam edecektir."

20 günde 11 bini askin depremzede bebek dogdu

Koca, son 20 günde afet bölgesinde 11 bini askin bebegin dünyaya geldigini kaydederek, ’’Yikim ve ölüm, agit ve umut sehirlerinde enkaz altinda, doktor elinin uzandigi yarali haberleri gibi simdi de sifa bulan depremzede hasta sayilari ve hayatin sefkat çehresi diyecegimiz haberler de var. Bu haberler bizi hayata yeniden bagliyor. Son 20 günde 11 afet sehrimizde 11 binin üzerinde bebek dogdu. Yeni dogan her bebek bize verilmis birer umuttur. Insa edecegimiz yeni hayatin saglamliginda, merhametinde ölçümüz onlardir. Türkiye, yikilani devlet ve millet gücüyle yeni bastan insa edecek. Sonraki nesiller bugünleri benzer duygularla anacaklar. Fakat bugünlerin yikim izi bu sehirlerde görülmeyecek. Devletimizin çagrisi dayanismayadir, bir ve bütün olmayadir. Bir ve bütünsek, bu kudret her zorlugun üstesinden gelir’’ diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile