YYÜ'de 24 bin metrekarelik kapalı alanda oluşturulan Bilim Araştırma ve Uygulama Merkezi, modern laboratuvarları, son teknoloji cihazları ve uzman kadrosuyla Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Irak, İran ve uzak doğu ülkeleriyle yapılan ticarette önemli bir misyon üstleniyor.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezdeki laboratuvarlarda, akademisyenlerin yanı sıra çiftçi, tüccar ve sanayicilerin ihtiyaç duyduğu analizlerin yapılabildiğini söyledi.
Merkezin birçok analizi yapacak cihaz, ekipman, altyapı ve uzman kadroya sahip olduğunu belirten Battal, şöyle konuştu:
"Hedefimiz hem bilim adamlarımızın araştırmalarına destek olmak hem de Van'daki sanayici ve iş adamlarının değişik alanlardaki analiz ve tahlil ihtiyaçlarını karşılamak. Şu an akreditasyon için ilgili bakanlığa müracaatta bulunduk. İnşallah en kısa sürede laboratuvarımız akredite olacak ve bundan sonra tüccar ve sanayicimizin taleplerini güçlü bir şekilde karşılayacağız. Şu an her bir cihaz grubu için ayrı oda ve laboratuvar tahsis edildi. Artık bölgede ihtiyaç duyulan ürünlerle ilgili analizleri burada yaparak, halkımızın taleplerini karşılayabileceğiz."
-"Merkez sayesinde ihtisas gümrüğüne izin verildi"
Merkezin fen bilimlerinden gelebilecek bütün talepleri karşılayabilecek düzeyde laboratuvarlara sahip olduğunu vurgulayan Battal, bunun yanında merkezde sanayi, petrol ve gıda alanlarında da analiz yapılabildiğini ifade etti.
Battal, 13 milyon lira harcanarak kurulan merkeze, rektörlük bütçesinden de ihtiyaç duyuldukça aktarım yapıldığına değinerek, şunları kaydetti:
"Laboratuvarımızın anlamlı ve önemli bir başka yönü de, ihtisas gümrüğüne kısmen geçilmesi. Dolayısıyla ihtisas gümrüğüne geçilirken üniversite olarak laboratuvarımız baz alınarak bu değerlendirildi ve bakanlık tarafından ihtisas gümrüğüne geçilmesine izin verildi.
İnşallah bu ihtisas gümrüğü ile ilgili kalemleri, laboratuvar ve üniversitemizin desteğiyle giderek artıracağız. Artık ihtisas gümrüğü kapsamında gelebilecek her türlü analizi de rahatlıkla yapabileceğiz. Analizler geçmişte Gaziantep, Ankara, çevre iller ve İçel'e gönderiliyordu. Artık bu analizler Van'da yapılabilecek. Böylece zaman kaybını ve ekonomik kayıpları da engellemiş olacağız. Laboratuvar, üniversitemizin ve bölgemizin geleceğe taşınmasında önemli bir konuma sahip."
Laboratuvarın yurt dışından lisans üstü öğrenci alımına da büyük katkı sağladığını aktaran Battal, özellikle İran, Irak gibi çevre ülkelerden ciddi oranda lisans üstü öğrenci aldıklarını sözlerine ekledi.
-"Gümrükte yaşanan ekonomik kayıplar giderilecek"
Merkez Müdürü Prof. Dr. Nahit Aktaş ise bölgedeki iller haricinde Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, İran, Irak ve Suriye'deki ihtiyaçları da gözeterek kurdukları merkez sayesinde, gümrük alanında yaşanan ekonomik kayıpların önüne geçileceğini bildirdi.
Bölgede sınır ticaretinin giderek arttığına dikkati çeken Aktaş, şöyle dedi:
"Merkez sayesinde, bölgede ticaret yapanlar, hızlı ve kesin sonuçla dünyanın her tarafında geçerli olan bir belgeye sahip olacak. Gümrük kapısında ürünlerin bekletilmesi ciddi oranda ekonomik kayba neden oluyordu. Dolayısıyla hızlı sonuç almak, ticareti canlandıracak. Ayrıca bölge bitki örtüsünün yüzde 30'unun endemik olduğunu biliyoruz. Bu özellikle ilaç ve gıda sanayisine ciddi etki yapıyor. Ancak bunların analizi ve hangi ürünler olduğunun belirlenmesi ciddi bir sorundu. Merkez sayesinde bölge halkına bu anlamda da destek sunacağız."
Yyü'den Tüccar ve Sanayiciye 'Laboratuvar' Desteği
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde kurulan Bilim Araştırma ve Uygulama Merkezi, gıda, tarım, sağlık, çevre ve teknoloji alanlarına sağladığı destekle bölgenin gelişimine katkı sunacak.