Yyü Güneş Enerjisi İle Van’da İlk Olarak Kendi Elektriğini Üretiyor
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), kendi elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayacak olan güneş enerjisi santralinin açılışı düzenlenen törenle yapıldı.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) yerleşkesinde burulan ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen ve proje yürütücülüğünü Doç. Dr. Naci Genç’in yaptığı “YYÜ Kampüsü Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Uygulaması” isimli proje kapsamında oluşturulan 400k W-P güç değerindeki güneş enerjisi santralinin açılışı törenle yapıldı. Güneş enerjisini kullanarak elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayacak olan santralinin açılış törenine Van Valisi Aydın Nezih Doğan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Van Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyiğit, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve kurum müdürleri ile YYÜ öğrencileri katıldı.
Güneş enerjisi ile elektrik projesinin koordinatörü olan Doç. Dr. Naci Genç, YYÜ kampüsünün hastane haricinde yılda yaklaşık 3 milyon TL civarında elektrik faturası ödendiğini belirterek, “Bu sistemin üniversitemize yılda yaklaşık 280 bin TL katkısı olacağını söyleyebiliriz. Kurulum maliyeti düşünüldüğünde kendini yaklaşık 5-5.5 yılda finanse eden bu sistem büyütülerek 3MW-p güç değerlerine yükseltilirse üniversitemizi elektrik faturası yükünden kurtarabiliriz” dedi.
Daha sonra söz alan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, “Güneş enerjisi ajansımızın kuruluşundan beri önem verdiği ve üzerinde projeler geliştirdiği, bu kapsamda burada bir farkındalık yaşatmak ve bir kapasite oluşturmak için çıktığımız bir mali destek programında sonuçlarını görüyoruz. Bu hizmete aldığımız 3’ncü projedir. Daha önce Çatak Belediyesi’nin 150k W-P’lık tesisini hizmete alındı. Adilcevaz Belediyesi’nin 500k W-P’lık tesisi hizmete girdi. Bu üçüncü proje, 400k W-P gücündedir. Bunlar devam edecek ve bütün bu mali destek programı sonuçlarını takip eden 3-4 ay içerisinde 1-2 gecikme dışında tamamlanmasını bekliyoruz. Yenilenebilir enerji çok önemli ve önemli olduğu için biz bu noktadayız. Ama birde yenilenebilir enerjimizi yapmalıyız. Buda çok önemli husustur. Yenilenebilir enerji benim yaklaşımım alternatif bir enerji değil. Çünkü alternatif enerji demek diğer enerji kaynaklarının hiçbir şekilde kullanılmadığı ve tamamen yenilenebilir enerjiye dayalı bir enerji sistemidir. Bu şuan ki haliyle mümkün değil ve sadece fantastik bir düşünce. Alternatif enerji değil ama alternatif enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmede, daha etkin ve verimli kullanmada çok önemli araçlardan bir tanesi ve Van’ın bu konuda taşıdığı potansiyeli de biliyoruz. Bunu sonuna kadar kullanmada kararlıyız” dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van için hayal olan bir projeyi daha hayata geçirdiklerini söyleyerek, “Bugünkü açılışımız Van için hayal edilen ve bu bölge için hayal edilen, güneşin kenti olan Tuşba şehrinin ve özellikle de Tuşba ilçesinde bulunan üniversite aracılığıyla öncü olarak yapılan güneşten yararlanıp temiz enerji üretimi açısından yapılan bu tesisin açılışında bir arada bulanmaktan mutluyuz. Bugün 400k W-P’lık bir tesisi açıyoruz. Ancak bu yeterli değil. Bu bir dikkat çekmeydi. Bu öncü bir adımdı. Yeni yerimizi hazırladık bu kez 1000k W-P’lık düzeyinde olacak. Bu hususta da yine destekleri bekliyoruz. Üniversitelerin birinci derecedeki fonksiyonu eğitim, öğretim, araştırma, ARGE yapma ve bu ARGE ile beraber sanayici iş adamlarına öncü olup lokomotif işler görerek bu öncülüğünü üretime yönlendirip bölgenin, ülkenin, dünyanın kalkınmasını gelişmesini sağlamaktır. Üniversitemizde bu kapsam çerçevesinde adım attığı ve bu yapmış olduğumuz tesis özellikle birinci derecede Van’da ki güneşin seyri, takibi ve gerçekten de ortaya konulduğu şekilde enerji verimine dönüştüre biliniyor mu enerjisini ki bu aldığımız bilgilere göre beklenenden %10 daha fazla üretim olduğu görülüyor. Üniversite olarak bunu hem halkımıza, hem kurumlara ve kuruluşlara da öncü olarak her türlü desteği vereceğimizi de ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Van gibi ekonomik anlamda kalkınma sürecine henüz yeni başlamış bölgelerde bu ileri modellerin daha iyi rehber alınması gerektiğini söyleyen Vali Doğan, “Aslında meseleyi sadece enerji üretimi bağlamında düşünürsek hata yapacağımızı birçok arkadaş ifade ettiler. Bu işin temelinde yeni bir ekonomi kurma sevdası var. Bunun adına da yeşil ekonomi diyorlar. Yani doğaya en az zarar vererek insan hayatını hem kolaylaştıracak biçimde üretimde herhangi bir daralmaya sebebiyet vermeyecek biçimde ekonomiyi yeniden dizayn etme projesinin, enerji üretiminin alt dalında bir modeldir güneş enerjisi sistemi. Dolayısıyla Van gibi ekonomik anlamda kalkınma sürecine henüz yeni başlamış bölgelerde bu ileri modelleri kendimize daha iyi rehber almamız lazım, daha iyi incelememiz lazım ve ondan çıkarmamız gereken dersler neticesinde iyi çıkarmamız gerekiyor. Böyle olunca hem doğaya hiç zarar vermeden yada en az zarar vererek ekonomik faaliyetleri en üst seviyede yapma fırsatını bulacak bir projeksiyonu da geliştirme imkanımızın olduğunu da değerlendiriyorum. Madem bu bölgede ekonomi potansiyelinin en önemlisi güneş enerjisi bunun akademik uygulamasının yapılmış olması hem akademik takipçiler açısından hem de DAKA açısından son derece takdire şayan bir iştir. Eğer bir akademik kuruluş enerji üretmekle ilgili bir çaba gösteriyorsa bu çabanın arkasında kesinlikle birinci amaç teknoloji geliştirmektir. Hem devlet bunu böyle görmelidir, hem ekonomik aktörler bunu böyle görmelidir. Öyleyse dünyada olduğu gibi bir farklı fiyat politikası uygulanmalıdır” diye konuştu.
Daha sonra heyetin alanı gezmesinden sonra program sona erdi.