Z Kusagi Bindallida 'Hint' Modelini Tercih Ediyor

Z Kusagi Bindallida 'Hint' Modelini Tercih Ediyor

Kayseri’de kina gecelerinin olmazsa olmazi bindallida Z kusagi ‘Hint’ modelini tercih ediyor.

Tarihi Osmanli dönemine kadar dayanan ve dügünlerde gelinlik kadar önemli olan bindalliya olan ilgi günümüzde de sürüyor. En çok kullanilan modeli kaftan modeli olsa da Z kusagi bindallida ‘Hint’ modelini daha çok tercih ediyor. Pandeminin ardindan dügünlerin artmasiyla bindalliya olan ilginin de arttigini söyleyen Yesim Gelinlik Magaza Müdürü Murat Gültekin, “2022’de güzel bir sene geçirdik. Basarili ve eksiksiz bir sene geçirdik. Müsterilerimizin isteklerini her anlamda yerine getirdik. Pandemi döneminin bitmesinin ardindan kina organizasyonlari çogalmaya basladi.

Tabii pandemi döneminde salonlarin yasak olmasi nedeniyle daha çok sadece nikah yaparak evlenen müsterilerimiz vardi. Pandemi döneminde bu nedenle bindalli çok fazla tercih edilmedi. Tabii ki pandeminin tamamen bitmesinden sonra müthis bir patlama oldu, satislarimiz yükseldi. Daha çok örf ve adetlere göre kaftan tarzi tercih edildi. Z kusagi için ise daha çok Hint ve transparan modellerimiz artis gösterdi. Özellikle ana renkler disinda siyah önemli bir adim atti. Özel siparislerimiz, özel isteklerimiz disinda bedenlere göre dikimleri müsterimize 3 gün gibi kisa bir sürede yetistiriyoruz. Kisin genelde soguk havalarda kalin oldugu için kaftanli bindallilarimiz tercih ediliyor. Ancak sezon dedigimiz döneme girdigimizde yani 4’üncü aylardan sonra daha çok Hint bindallilar ragbet görüyor. Bana bir büyügüm ‘Evlendikten sonra esyani degistirebilirsin, mobilyani degistirebilirsin. Sikilirsin esyani degistirebilirsin. Ancak bu dügün olayi bir kez yasaniyor. Bir kere giyiliyor. Rabbimde bir kez gitmeyi nasip etsin’ derdi. Gelinligi alan müsterilerimize kesinlikle bindalli giymelerini, özellikle Hint bindalliyi denemelerini öneriyorum” seklinde konustu.



Bindalli nedir?

Bindalli, genellikle mor kadifeden yapilmis ve üzerine sirma ile kabartma dal, yaprak, çiçek islenmis kadin giysisidir. Atlas kumas veya kadife kumas üstüne sirma, kilaptan veya sim ile serpme dal, yaprak, çiçek motifleri isleyerek elde edilen islemeli elbiselere bindalli denir. Kartondan hazirlanan dal, yaprak, çiçek motiflerinin kadife, çuha, keçe, atlas, arakiye kumaslar üzerine sirma, altin, gümüs, metal iplik veya sim iplerle islenmesiyle elde edilen bir kumas türüdür. Genellikle motifler kirmizi, mor, lacivert, gibi koyu renkli kumaslar üzerine islenir. Geleneksel olarak tercih edilen bindalli modelleri için ipek, kadife ve atlas kumas tercih edilir. Kumas rengi geleneksel yapida kirmizi olsa da günümüzde mavi, yesil, mor, altin sarisi, bordo gibi farkli renkler ve geleneksel modelleri degistiren modern kesimler tercih ediliyor. Bindalli, kökeni Osmanli dönemine kadar dayanan ve günümüze kadar orijinal haliyle gelmis bir giysidir. Bindallinin çikis yeri Tokat’in Zile ilçesidir. O dönemde bindalli, dügünü olan gelinlerin önce kendi dügününde gelinlik olarak, sonra da baska dügünlerde elbise olarak giyilmistir. Dügünden sonra bir süre daha giyilen bu kadin giysileri, gelin görmeye gelen misafirlere de gösterilir ve daha sonra da sandiklarda saklanir. Günümüzde sadece kadinlara özgü bir giyim çesidi oldugu düsünülen bindallilara benzer giysiler 20. yüzyil öncesinde Osmanli soylu erkekleri tarafindan giyilmistir. Resat Ekrem Koçu’nun Türk Giyim ve Süsleme sözlügünde bindalli açiklamasini yaparken bindallilarin erkek ve kadinlar tarafindan giyildigine dair bilgiler çizimleriyle desteklenmektedir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile