Türk tarihine ait en eski yazıtlara ev sahipliği yapan Moğolistan, otantik gezi tutkunları için adeta biçilmiş kaftan. Uçsuz bucaksız bozkırın ortasında, kendi halinde yayılan koyun ve yak sürüleri, özgürce koşuşturan atlar, ülkedeki sıradan görüntülerden.
Üç milyon nüfusun, Türkiye'nin 3 katı büyüklüğündeki Orta Asya bozkırlarına dağıldığı Moğolistan'da, kişi başına 3 kilometrekare toprak ve 13 at düşüyor.
Ortalama yüksekliği 2 bin metre olan ve yılın yaklaşık 250 gününü sıfırın altında sıcaklıkla geçiren Moğolistan'da, neredeyse hiç tarım yapılamıyor.
Moğolların en büyük geçim kaynağı hayvancılık. At etini çok tükettikleri bilinen Moğollar, besiye alınan atları, kas yapmalarını önlemek için, en az bir yıl süreyle hiçbir işte kullanmıyor.
Hayvancılığa bağlı yaşam süren Moğolları, bozkır ikliminden "ger" denilen göçebe çadırları koruyor. Öyleki Başkent Ulan Batur'un kenar mahallelerindeki evlerin bahçelerinde bile bu çadırlara rastlamak mümkün.
-Yırtıcı kuşlara en çok ilgi Araplardan-
Coğrafyası, kültürü, insanlarının yaşam tarzıyla Asya'nın ortasındaki ülke, farklı yerler görmek isteyen turistlerin ilgisini çekiyor.
Moğol köylüler, Ulan Batur'a 80 kilometre mesafede Bayan Tsogt bölgesindeki Tonyukuk Yazıtları'na giden yolun kenarında ticaret yapıyor. Turistleri, evcilleştirdikleri kartal ve akbabalarla karşılayan köylüler, para karşılığında fotoğraf çektiriyor.
"Golden eagle" cinsi kartallar ve en büyük kanatlı olarak bilinen kara akbabalarla fotoğraf çektirmenin bedeli, yaklaşık 5 bin tügrükü, yani yaklaşık 7 lira.
Moğollar, 20 bin tügrük karşılığında, evcil kartallarla tavşan postu yakalama gösterisi de yapıyor.
Kartal ve kara akbabalarının yavrularını, yüksek dağlardaki yuvalarından alıp evcilleştirdiklerini anlatan Moğol köylüleri, bu kuşlarla günde ortalama 80 bin-100 bin tügrük kazandıklarını ifade ediyorlar.
Yırtıcı kuşların gösterileri en çok Arap turistlerin ilgisini çekiyor. Köylüler, Arapların sık sık bölgeye geldiğini, eğitilmiş avcı kuşlarını satın alarak ülkelerine götürdüklerini söylüyor.
Anavatanı Gobi bölgesi olan çift hörgüçlü develer ve Moğol atları da fotoğraf çektirmek ve binmek isteyen turistler için hazırda bekletiliyor.
Moğolistan'ın turizm sezonu, nisanda başlıyor, sonbahara kadar sürüyor.
Yayıncı : Tolga Özgenç
"Zamanın Durduğu Yer" Açıklaması
Hasan Öymez - Geniş bozkırların ve yüksek dağların hakim olduğu, tarımın neredeyse hiç yapılamadığı Moğolistan'da köylüler geçimlerini, evcilleştirdikleri kartal ve akbabalarla yaptıkları gösterilerden sağlıyor.