Kocaeli'nde bu yıl ikincisi düzenlenen Kocaeli 2. Kitap Fuarı'nda ziyaretçilerin beğenisine sunulan sergi, fuarın açıldığı ilk günden itibaren ziyaretçi akınına uğruyor. Gazetecilik Bölümü öğrencileri derslerinden arta kalan zamanlarında, yoğun bir şekilde çalışarak, beş aylık bir sürede hazırladıkları sergi için başta Ankara ve İzmir olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde araştırma yapıp, sergi için arşiv değeri taşıyan orijinal gazeteler toplandı. Sergide kullanacakları tarihi gazeteleri bulmak için ise birçok sahaf ve antikacı dolaşıldı. Bu sıkı çalışmanın sonucunda 150 civarında tarihi orijinal gazete elde edildi. Toplanan gazeteler öncelikle KOÜHA arşivine kaydedildi. Bunlardan derlenen yaklaşık yüz gazete ise çerçeveletilip sergilenmek üzere hazırlanıldı. Türk basın tarihinin önemli günlerinin ve gazetelerinin sergilendiği çalışmada, Takvim-i Vaka'i den İkdam'a, Serbesti'den Peyam'a birçok önemli gazete sanat severlerle buluşuyor. Öğrenciler bu sergideki amaçlarının, 'Türk kültür hayatında önemli bir yeri olan gazetelerin dünden bugüne gelişim ve değişimini somut olarak ortaya koymak, dünün gündemini bugünün perspektifinde ve gazetecilik değerlerinin potasında eriterek yeniden düşünmek, günahıyla sevabıyla bir tarihi ortaya koymak' olduğunu belirtiyorlar.
Sergilenen gazeteler arasında, 17 Aralık 1908 tarihli en eski gazete olan "Serbesti" gazetesi, Meclisi Mebusan'ın açılış haberini manşetten veriyor. Sergideki gazeteler arasında Atatürk'ün ölüm haberinin yer aldığı 10 Kasım 1938 tarihli "Atatürk'ümüzü kaybettik" manşetli Cumhuriyet Gazetesi ile 27 Mayıs 1960 tarihindeki darbeyi "İdare Orduda'' manşeti ile veren Milliyet gazetesi de bulunuyor. Sergiyi gezenler arasında bulunan Tarihçi yazar Resul Narin'in, sergide bulunan 10 Eylül 1922 tarihli ''Tercüman-ı Hakikat'' gazetesini inceleyerek, İzmir'in kurtuluşunun Anadolu'ya ilk defa Anadolu Ajansı İzmit İstihbarat müdürü Cevdet Bey tarafından duyurulduğunu belirtmesi ve ''bu kadar önemli bir haberin orijinal nüshasının burada sergilenmesi büyük bir başarıdır. Bu sergi Kocaeli 2. Kitap Fuarına tarihsel bir renk katmıştır'' açıklamasını yapması, sergiyi hazırlayan genç gazetecileri çok mutlu etti.
Sergiyi ilk gün gezen sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit ''çok güzel bir sergi, Türkiye'nin dört bir yanında sergilenmesi gerekli'' açıklamasını yaparken, İlber Ortaylı da sergiyi çok beğendiğini ifade ederek ''bu çalışmada yer alan herkesi kutluyorum'' dedi. Serginin hazırlanmasında Gazetecilik bölümü öğrencilerine en büyük desteği ise Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Arşiv Görevlisi Ebru Turanlı verdi. İl Özel İdaresi sponsorluğunda düzenlenen ''Zamanın Tanıkları'' adlı gazete sergisi, 23 Mayıs'a kadar Kocaeli 2. Kitap Fuarı'nda açık kalacak. Sergi sonrasında orijinal gazeteler akademik çalışmalarda kullanılmak üzere Kocaeli Üniversitesi'nde arşivlenecek.