ESAT FIRAT - Sadakataşı Derneği, son üç yılda açtığı onlarca su kuyusu ile Afrika’nın orta doğusundaki Tanzanya’nın Zanzibar bölgesinin köylerinde on binlerce insanı temiz su ile buluşturdu.
Halkının sadece yüzde 55’inin temiz suya erişebildiği Tanzanya’nın Zanzibar bölgesinde 2015’ten bu yana 33 su kuyusu açan Sadakataşı, fakirlik ve mahrumiyetin kol gezdiği coğrafyada on binlerce Zanzibarlıya temiz su imkânı sağladı.
Hint okyanusunda yer alan Zanzibar adası, İranlı göçmenler tarafından kurulan ve adını "zenciler sahili" anlamındaki Farsça "Zengi-Bar" söyleminden alıyor. Zanzibar, Arap ve Fars toplumunun derin izler bıraktığı, Portekizlilerin, Ummanlıların ve İngilizlerin yıllarca hüküm sürdüğü büyük bir ada.
Doğal zenginliği ile tabiat güzelliğine rağmen fakirlik ve su sıkıntısının yaşandığı adada, Sadakataşı, başta su kuyuları olmak üzere eğitim, sağlık ve insani yardım faaliyetleriyle Zanzibarlıların hayatına dokunan projeler gerçekleştiriyor.
Sadakataşı Yönetim Kurulu Üyesi Enes Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin mahrumiyetine dikkati çekerek şunları söyledi:
“Özellikle Afrika’da coğrafi şartlar, kuraklık, alt yapı sorunları ve muhtelif istikrarsızlıklar nedeniyle temiz suya erişim noktasında sıkıntı yaşanan bölgede su kuyuları inşa etmekteyiz.”
Erbaş, uzun yıllar boyunca Zanzibar’ı sömürge yapan Avrupalıların aksine ada halkına kardeşlik elini uzatmayı ve hizmet etmeyi amaç edindiklerine vurgu yaparak, “Zanzibar’da Sadakataşı olarak son 3 yılda 33 kuyu açarak bölge halkının temiz suya ulaşmasına destek olmaya gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Erbaş ayrıca, derinden yapılan sondaj çalışmasıyla Zanzibarlılara uzun ömürlü su kuyuları açıldığını belirtti.
Öte yandan Müzdelife İslami Hayır Derneği Genel Sekreteri Faruk Hamad ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sadakataşı Derneği’nin 7 yıldan bu yana Zanzibar halkına hizmet götürmeye çalıştığını belirterek, “Sadakataşı şimdiye kadar Zanzibar’da dev projelere imza attı. Bunların başında geçen yıl açılışı yapılan ve büyük bir eğitim kompleksi olan 15 Temmuz Şehitler Külliyesi geliyor.” dedi.
Sadakataşı’nın Zanzibarlı köylülere temiz su imkânı sağlayan su kuyularıyla da hayatlarına dokunduğunu belirten Hamad, Zanzibar halkının Sadakataşı Derneği’ne ve Türkiyeli yardımseverlere müteşekkir olduğunu belirtti.
Hamad, kuyuların sadece adanın merkezinde açılmadığını, Zanzibar’ın açıklarındaki Tumbatu adasında da açılan bir su kuyusundan halkın istifade ettiğine vurgu yaparak, son üç yılda açılan 33 su kuyusundan on binlerce insanın yararlandığını kaydetti.
Köylerde eskiden yemek yapmak için dahi temiz suya erişimin çok zor olduğunu belirten Hamad, şimdi açılan kuyulardan köy halkının hem hayvanlarını hem de küçük çaptaki bahçelerini sulayabildiklerini ifade etti.
- Tumbatu’da Sadakataşı gönüllülerine coşkulu karşılama
Sadakataşı Derneği gönüllüleri tarafından Zanzibar’da kesilen kurbanlıkların bir kısmı teknelerle büyük adanın açıklarında yer alan ve yaklaşık on bin kişinin yaşadığı Tumbatu adasına ulaştırıldı.
Zanzibar'dan tekne ile ulaşımın sağlandığı Tumbatu Adası'na geçen gönüllüleri ada halkı sahilde ilahi, kaside ve teflerle karşıladı.
Sahilde bekleyen çocuklara balon ve bayram şekeri dağıtan gönüllüler, daha sonra teknelerle ulaştırılan kurban etlerini Tumbatu meydanında kurulan stanttan muhtaç Zanzibarlılara dağıttı.
Halkla bayramlaşan Sadakataşı gönüllüleri, kucakladıkları Zanzibarlı çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra adadan ayrıldı.
Zanzibarlılar Sadakataşı'nın Su Kuyularıyla Hayat Buluyor
Halkının sadece yüzde 55’inin temiz suya erişebildiği Tanzanya’nın Zanzibar bölgesinde 2015’ten bu yana 33 su kuyusu açan Sadakataşı, fakirlik ve mahrumiyetin kol gezdiği coğrafyada on binlerce Zanzibarlıya temiz su imkânı sağladı Doğal zenginliği ve tabiat güzelliğine rağmen fakirlik ve su sıkıntısının yaşandığı adada, Sadakataşı, su kuyuları başta olmak üzere eğitim, sağlık ve insani yardım faaliyetleriyle Zanzibarlıların hayatına dokunan projeler gerçekleştiriyor.