Çam kese böceğinin baş düşmanı olan 7 bin Calosoma Sycophanta (çam kese böceği yok edeni) laboratuvar ortamında yetiştirilerek mayıs ayının ilk haftasında ormana salınacak. Çam ağaçlarının iğneli yapraklarını yiyerek gelişmesini engelleyip, kurumalarına neden olan çam kese böceğiyle mücadele için baş düşmanı olan böceğin yetirilmesine yaklaşık bir ay önce başlandı. Laboratuvarda, üretilen 7 bin doğa dostu böcek mayısta ormana salınacak. Çam köse böceğiyle ilaçlı mücadelenin hem pahalı hem de bıraktığı kalıntılar nedeniyle zararlı olduğuna dikkat çekilirken böcekle mücadelenin ucuz ve çevre dostu bir mücadele olduğu açıklandı. Orman İşletme Şefi Murat Akçakaya, “Burhaniye Orman İşletme Şefliği olarak çam kese böceğine karşı mücadele yapıyoruz. Onun yırtıcısı olan Calosoma böceği üretiyoruz. 7 bin adet Calosoma böceğini doğayla buluşturacağız. Bu böcekleri Mayıs da doğaya salacağız. Böylelikle çam kese böceğine karşı mücadele gerçekleşecek” dedi.
Laboratuvar görevlisi Hasan Kaya da” Burhaniye Orman İşleme Şefliğinde Şubat ayında Calosoma’yı laboratuar ortamına getirdik. Günlük yumurtaları alarak larvalar çıkınca da beslemeye başlıyoruz. Yetiştirerek Kazdağlarına ve Madra dağına gölge yerlere larvaları bırakıyoruz. Bunlar tırtılları yiyor. Günlük 25 adet tırtıl yiyor. Yiyemediklerini de boğuyor. Böylelikle ormanlarımız yeşil kalıyor” dedi.
Zararlı Böceğe Karşı Böcekli Mücadele
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, İlçe Orman İşletme Şefliği, Madra Dağı’ndaki çam ağaçlarına zarar veren çam kese böceklerine karşı biyolojik savaş başlatacak.