Zayiflama Ameliyati Sonrasi Ölüm Olayinda, Doktora 45 Bin Lira Ceza

Zayiflama Ameliyati Sonrasi Ölüm Olayinda, Doktora 45 Bin Lira Ceza

Ingiltere’nin Londra sehrinde yasayan ve tüp bebek tedavisi öncesi zayiflamak amaciyla Izmir’deki özel bir hastanede mide küçültme ameliyati olan ve kisa süre sonra rahatsizlanarak hayatini kaybeden 28 yasindaki Özge Mitoglu davasinda, operasyonu gerçeklestiren doktor 2,5 yil hapis cezasina çarptirildi. Bu cezayi 45 bin lira para cezasina çeviren mahkeme, doktora ayrica 6 ay süreyle meslekten men cezasi verdi.

Olay, Mayis 2019’da Konak ilçesinde meydana geldi. Ingiltere’nin Londra sehrinde yasayan 28 yasindaki Özge Mitoglu, tüp bebek tedavisi öncesi fazla kilolarindan kurtulmak için akrabalarinin bulundugu Izmir’e geldi. Burada özel bir hastanede mide küçültme ameliyati olan Mitoglu, ameliyattan iki gün sonra rahatsizlanarak hastaneye yeniden basvurdu. Yapilan tedaviye cevap vermeyen genç kadin, ameliyattan dört gün sonra hayatini kaybetti. Aile, olayda hastanenin ihmali oldugunu iddia etti.

Doktor, suçlamalari reddetmisti

Özge Mitoglu’nun esi Mehmet Mitoglu, esinin ölümünün ardindan savciliga suç duyurusunda bulundu. Sorusturma kapsaminda operasyonu gerçeklestiren doktor M.Y.U.’nun tibbi hatasinin bulunup bulunmadiginin arastirilmasi amaciyla ameliyata iliskin evrak, Izmir Adli Tip Kurumu ve Istanbul Adli Tip Kurumu 8’inci Ihtisas Dairesi’ne gönderildi. Incelenen evrak sonrasi hazirlanan iddianamede, M.Y.U. hakkinda ’taksirle ölüme neden olma’ suçundan 6 yila kadar hapis cezasi talebiyle Izmir 49’uncu Asliye Ceza Mahkemesinde dava açildi. M.Y.U.’nun iddianamedeki ve mahkemedeki savunmalarinda, ölümün ameliyattan degil, pihti atmasi sonrasi bagirsaklarda olusan komplikasyondan kaynaklandigini savunarak, suçlamalari reddettigi ögrenildi.

Hapis cezasi para cezasina çevrildi

Izmir 49’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanin karar durusmasina, tutuksuz sanik M.Y.U. ve taraf avukatlari katildi.

Savci tarafindan verilen mütalaada, Istanbul Adli Tip Kurumu 8. Adli Tip Ihtisas Kurulu’ndan alinan rapor dogrultusunda Mitoglu’nun tedavisine katilan genel cerrahi uzmani M.Y.U.’nun uygulamalarinin tip kurallarina uygun olmadigi oy birligi ile görüs belirtildigi yer aldi. Savci, sanigin, Mitoglu’nun ölümüne taksirli davranisiyla sebebiyet verdigi ve üstüne atili suçu islediginin delillerden anlasildigini belirterek ’taksire ölüme neden olma’ suçundan cezalandirilmasini talep etti. Mütalaanin ardindan söz alan doktor M.Y.U.’nun avukati, müvekkilinin beraatini istedi. Karari açiklayan mahkeme, M.Y.U.’yu ’taksirle ölüme neden olma’ suçundan 3 yil hapis cezasina çarptirdi. Sanigin durusmalardaki iyi hali göz önünde bulundurularak bu ceza 2,5 yila indirilirken hakim, sanigin kisiligine, sosyal ve ekonomik durumuna, suçun islenmesindeki özelliklere göz önüne alinarak hapis cezasini 45 bin 500 lira para cezasina çevirip, sanigin doktorluk meslegini gerektirdigi dikkat ve özen yükümlülügüne aykiri davranmasi sebebiyle taksirle suçtan mahkumiyetine karar verildiginden doktorluk meslegini icra etmekten 6 ay süreyle yasaklanmasina karar verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile