ZBEÜ Rektörü Özölçer, 'Hastalarin Kalbine Dokunan Mukaddes Saglik Neferlerisiniz'

ZBEÜ Rektörü Özölçer, 'Hastalarin Kalbine Dokunan Mukaddes Saglik Neferlerisiniz'

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Dünya Hemsireler Günü dolayisiyla düzenlenen kutlama programinda konusan Rektör Ismail Hakki Özölçer, “Sabrin ve fedakarligin timsaliyle hastalarin kalbine dokunan mukaddes saglik neferlerisiniz” dedi.



Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ibni Sina Kampüsü’nde yer alan Saglik Uygulamalari Merkezi Sebnem Kargi Konferans Salonu’nda kutlama programi düzenlendi.

12 Mayis Dünya Hemsireler Günü ve 12-18 Mayis Hemsireler Haftasi dolayisiyla gerçeklestirilen program saygi durusunda bulunulmasinin ardindan Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.



ZBEÜ Hastanesi Hemsirelik Hizmetleri Müdürü Uzman Hemsire Vildan Kalkan Akyüz, bu yil Uluslararasi Hemsireler Konseyi tarafindan ‘Hemsirelerimiz Gelecegimiz, Bakimin Ekonomik Gücü’ temasiyla kutlamalarin yapildigini ifade etti.

Akyüz, “Bugünü onurlandirmak için Uluslararasi Hemsireler Konseyi ve dünyanin dört bir yanindaki ulusal hemsirelik dernekleri evrensel saglik kavrami ve saglik için sagligin ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla hemsireleri kutlamayi ve gelecekteki yönünü çizmek için birlikte çalismayi sürdürüyorlar. Uluslararasi Hemsireler Konseyi tarafindan 2024 yili temasi ‘Hemsirelerimiz Gelecegimiz, Bakimin Ekonomik Gücü’ olarak belirlendi. Bugün gelecege bakma ve hemsirelere saglik hizmetleri için ne anlama gelecegini gösterme zamani" dedi.



Türk Hemsireler Dernegi’nin 91 yillik geçmisiyle kutlamalara katildigini hatirlatan Türk Hemsireler Dernegi Zonguldak Sube Baskani Arife Ayaz “12-18 Mayis Hemsireler Haftasi 59 yildir kutlanmakta. Biz de ülke olarak bunu kutluyoruz. 91 yillik geçmisiyle Türk Hemsireler Dernegi bu konuda her yil tüm ülke çapinda bu kutlamalara katiliyor. Uluslararasi Hemsireler Konseyi’nin belirledigi konuyu islemeye çalisiyoruz. Yillardir saglik hizmetlerinin önemini üstüne basa basa ve saglik hizmetlerinin bir ekip isi oldugunu ve bu ekibin de en önemli; vazgeçilmez parçasi oldugunu biz hemsireler oldugunu anlatmaya çalisiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Balkan Savasi ve 1. Dünya Savasi’nda gönüllü hemsirelik yapan Safiye Hüseyin Elbi’nin hikayesini katilimcilarla paylasan ZBEÜ Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Burak Bahadir, Elbi’nin Çanakkale’de Mehmetçiklere destek oldugunu anlatti. Bahadir, “Tarihin en kanli savaslarindan biri olan Çanakkale’de Mehmetçiklere sürekli destek olan Safiye Hüseyin Elbi. Elbi, Ingiltere’de deniz ataseligi yapan Ahmet beyin kizidir. Avrupa’da ögrenimini tamamladiktan sonra savasta yaralanan askerlerimize yardim için kurulan Kizilay’in açtigi kurslardan 1912 yilinda mezun olan ilk hemsirelerimizdendir” dedi.

Hemsireler Haftasi’ni kutlayan Bahadir, “Yüreginde hisseden, bilgisiyle hayat veren. Degerli hemsirelerimizin Dünya Hemsireler Günü ve Hemsirelik Haftasi’ni en içten dileklerimle kutluyorum” seklinde konustu.



Covid-19 salgini sonrasi saglik bakim sisteminde yasanan degisikliklere dikkat çeken Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü Baskani Doç. Dr. Nurten Tasdemir, “Uluslararasi Hemsireler Konseyi tarafindan her yil bir tema olusturulmakta ve bu tema çerçevesinde hemsirelik meslegi, gelecegi ve sorunlarina yönelik problemlere vurgu yapilmaktadir. Özellikle son yasadigimiz saglik sektöründeki degisimler, Covid19 salgini sonrasi degisen saglik bakim sistemleri, saglik bakim sisteminin önemini vurgulamaktadir. Bu amaçla bu yil Uluslararasi Hemsirelik Konseyi tarafindan belirlenen tema ‘Hemsirelerimiz Gelecegimiz, Bakimin Ekonomik Gücü.’ Konsey hepimize bu yil için hemsirelik mesleginin bilgilendirilmesi ve toplumsal katkinin arttirilmasinda bir yol çiziyor” diye konustu.



Hemsirelerin hastalara bakim, danismanlik gibi hizmetler sundugunu; bakim planiyla tedavi ve taburculuk sürecini yönettigini ifade eden Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sibel Koçak da söyle dedi:

“Her yil farkli temalar dikkat çeken Uluslararasi Hemsireler Konseyi 2024 yili temasini ‘Hemsirelerimiz Gelecegimiz, Bakimin Ekonomik Gücü’ olarak belirlemistir. Hemsirelerimiz hastalara bakim hizmeti verir, danismanlik hizmeti sunar, bakim planiyla tedavi ve taburculuk süreci yönetir. Tibbi hatali uygulamalara karsi farkindalik sahibidir. Saglik kurumlarinda yönetici olarak görev yaparlar. Bu görev ve yetkilerle birlikte hemsireler saglik bakiminin ekonomisiyle dogal olarak etkilesim halindedir. Bu noktada konseyin de belirttigi gibi hemsirelerin görev, yetki ve sorumluluklariyla bakimin ekonomisi arasinda yakin bir iliski bulunmaktadir.”

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin hem Türkiye’nin hem de uluslararasi akademik camianin yarinlarina etkin bir rol model oldugunu söyleyen ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, saglik kampüsündeki birimlerin de yogun bir çalisma temposu sergiledigine vurgu yapti.

Hemsirelerin, saglik hizmetlerinin en önemli faktörleri oldugunu belirten Özölçer, “Üniversitemizin 100. Yilini kutladigi 2024 yili içinde bütün akademik birimlerimiz gibi saglik kampüsümüzdeki birimlerimiz de yogun bir çalisma temposu sergiliyor. Tüm bu nitelikli ve çözüm odakli çalismalarla üniversitemiz hem ülkemizin gelecegine hem de uluslararasi akademik camianin yarinlarina etkin ve yetkin bir rol model olmaktadir. Bugün burada saglik alaninin en degerli unsurlarindan biri olan çok kiymetli hemsirelerimizin ve hemsire adayi degerli ögrencilerimizin müstesna gününü kutlamak için bir arada bulunmaktayiz. Saglik hizmetlerinin en önemli faktörleri olan hemsireler sadece nitelikli yetistirilmis meslek erbabi degil ayni zamanda insani duygularin en derin kavramlarini ifade eden merhametin, sabrin ve fedakarligin timsaliyle hastalarin kalbine dokunan mukaddes saglik neferlerisiniz” ifadelerini kullandi.

Kutlama programi konusmalarin ardindan meslekte emekli olan bir hemsireye plaket takdimi, 20 yilini dolduran, yüksek lisansini sürdüren, hemsirelere plaket ve belge takdiminin ardindan sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile