Firma yetkilileri konuyla ilgili olarak fabrikada bir basın açıklaması düzenledi.
Ravaber Firması Genel Müdürü Harun Hasyüncü, son günlerde basında çıkan haberler üzerine böyle bir toplantı yapma ihtiyacı duyduklarını söyledi.
80 bin metrekare alan üzerinde toplam 263 çalışanıyla taş yünü üretimi yaptıklarını belirten Harun Hasyüncü, yalıtım malzemesi ve topraksız organik tarımda kullanılan taş yününün üretim prosesinde herhangi bir kimyasal atığın meydana gelmediğini ifade etti.
Harun Hasyüncü, “Taş yünü bir yalıtım malzemesi olup isminden de anlaşılacağı üzere taşın elyaf haline getirilmesidir. Taşlar bin 600 derece sıcaklıkta eritilir, lav haline getirilir ve bu lavdan merkezkaç kuvvetiyle elyaf üretmiş oluruz. Üretilen ürünlerin yüzde 98’i inorganik mineral liflerdir. Sadece yüzde 2’si bu elyafları bağlamak amacıyla kullanılan bağlayıcıdır. Üretmiş olduğumuz ürünler ve proseste ağır metal yani katmiyum, civa, kurşun oluşmadığına dair 17 Temmuz 2004 tarihli belgemiz mevcuttur. Belgeyi aldığımız firma Türkiye Akredite Kuruluşu (TÜRKAK) akredite bir kuruluştur. Taş yünü apırlıklı olarak inşaat ve sanayi tesislerinde yalıtım amaçlı kullanılmaktadır ve doğal yalıtım malzemesi olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra firmamız topraksız tarımda kullanılan taş yününü üreten dünyadaki üç firmadan biri konumundadır. ROK belgesi alınan ürünler herhangi bir kimyasal olmayıp toprak amaçlı, topraksız tarımda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bugün marketlerde satılan salkım domateslerin bir çoğu taş yününde yetişmektedir ve organik sertifikasına sahiptir. Üretim girdisinde ve çıktısında ağır metal bulunduran veya zehirli kükürt barındıran bir nasıl olur da akredite kurumlar tarafından tarımda kullanılabilir sertifikası alır? Bunu bu iddiaları yazanlara sormak istiyorum.” diye konuştu.
Söz konusu haberi yapanların belgesiz biçimde iddiada bulunduklarını vurgulayan Genel Müdür Harun Hasyüncü, “İnsanlar çeşitli suçlarda bulunabilirler, bizim göğsümüz kabarık, alnımız açıktır. Ravaber firması Kayseri’de ilk taş yünü üreten, Türkiye’de ilk olarak topraksız tarımda kullanılan taş yününü üreten, Türkiye’de ilk kez seramik yünü üretimi yapan, Kayseri’de ilk büyük ölçekte yabancı yatırımcı bünyesine alan ilk firmadır. İlklere imza atan Ravaber bugün kimleri rahatsız etti?” dedi.
Bazalt ocağını çalıştıran ve Ravaber şirketinin ortağı olan Kartek Firması Yetkilisi Tekin Aydemir de gazetede habere konu edilen ve Goodle Eartg’den alınan 10.08.2016 tarihli fotoğrafta montaj olduğunu savundu. Google Earth’de fotoğrafın aslının göründüğünü belirten Tekin Aydemir, atık madde taşındığı iddia edilen kamyon fotoğraflarında da bazalt olduğuna dikkat çekti. Tekin Aydemir, “Bazaltın içinde ağır metal ve kükürt yoktur yapısı itibariyle demir vardır. Söz konusu haberi yapanlar 7 Kasım’da bizi şikayet Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayet etmiştir. Bunun üzerine yetkililer geldiler, baktılar, tespit yaptılar, tarif ettikleri yerler birer birer eştirildi. Çevre İl Müdürlüğünde verilen tutanakta herhangi bir atığa rastlanmamıştır ifadesine yer verildi.
” ifadelerini kullandı.
Zehirli Atık İddiası İle Gündeme Gelen Firmadan Yanıt Gecikmedi
Kayseri (İha) – Bugün Kayseri’de yayımlanan Deniz Postası haberinde iddia edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de yüzde 3 ortaklığı olan Ravaber firmasının, çevreye zehirli atık bıraktığı iddiasına firma yetkililerinden açıklama geldi. Firma Genel Müdürü Harun Hasyüncü, iddiaları iftira olarak değerlendirdi.