Zehirli gaz çıkan kuyuyu valilik kapatacak

Isparta Valiliği, Yakaören köyü yakınlarında dört yıl önce açılan ve etrafa zehirli gaz fışkırtan kuyunun kapatılması için Başbakanlık Afet Acil Durum

Isparta Valiliği, Yakaören köyü yakınlarında dört yıl önce açılan ve etrafa zehirli gaz fışkırtan kuyunun kapatılması için Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile mutabakata vardı. kuyuyu kapatmak için şimdiye kadar yapılan çalışmaların başarısız olduğu, yeni yöntemler üzerinde durulduğu belirtildi.

Vali Ali Haydar Öner, Yakaören köyünde gaz sızıntısının devam ettiği kuyuyu kapatmak için Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e bağlı Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile mutabakat sağladıklarını açıkladı. Öner, şu ana kadar tam olarak kapatılmayan kuyudan sızan gazın çevredeki canlılar ve yerleşim birimlerini tehdit etmeye devam ettiğini belirtti. Öner, "Bu gaz meselesinin altından belediyenin de çıkamayacağı, belediyeyle ortaklık kuran firmalarında altından kalkamayacağı anlaşıldı. Bu yüzden Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile mutabakat sağladık. Oradan yeterli miktarda finansman temin ederek, vilayet olarak işi ihale etmek, soruna çözüm getirmek durumundayız." dedi.

Öner, bu işi yapabilen firma sayısının dünyada çok az olduğunu belirterek, değişik yol ve yöntemler düşünüldüğünü kaydetti. Öner, "Belki yandan bir giriş yaparak o çıkış kısmını patlatıp kapatma gibi yol ve yöntemler aranacak. Teknik yetkililerin verdiği bilgileri değerlendirerek kuyuyu biran öce kapatma yoluna gideceğiz." diye konuştu.

Kuyudan çıkan gazın ekonomik olarak değerlendirilebilme imkanının ciddi maliyetler getirdiğine değinen Vali Öner, gazın ayrıştırılarak içindeki faydalı olanının alınmasının oldukça külfetli olacağını anlattı. Öner, yapılan araştırmalara göre kuyunun tekniğine uygun olarak açılmadığının da tespit edildiğine dikkat çekti.

Isparta Belediye eski Başkanı Hasan Balaman tarafından 4 yıl önce Yakaören köyü yakınlarında sıcak su bulmak için açılan kuyu, zehirli gaz çıkışı nedeniyle 2 yıl önce kısmen kapatılmıştı. Ancak, çıkan yüksek karbondioksit gazı nedeniyle kapatılan kuyudaki 6 vanadan yoğun miktarda gaz kaçağı hala devam ediyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) sondaj eğitim uzmanı Hasan Akman da 9 ay önce valilikte yapılan toplantıda; kontrolsüz bir şekilde, tehlikeli miktarda karbondioksit ve hidrojen sülfür gazı fışkırtan kuyuyu dünyada kapatabilecek 4 firma bulunduğunu, ancak yüksek maliyetler istediklerini açıklamıştı. Akman, "TPAO'da bunu kapatacak bir birim yok. Ancak bilgi birikimimizi kullanacağız." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile