Mantar üzerine 30 yıldır çalışma yapan Prof. Dr. Işıloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mantar zehirlenmelerinin genellikle sonbaharda artış gösterdiğine işaret etti.
Mantar zehirlenmelerinin temelinde bilgi eksikliğinin yattığını anlatan Işıloğlu, yağmurla birlikte zehirli mantar türlerinin aratmasıyla riskin de büyüdüğünü belirtti.
Işıloğlu, her yıl 20'den fazla vatandaşın yedikleri mantardan zehirlenerek hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Ülkemizde yaklaşık 2 bin 500 tür mantar çeşidimiz bulunmaktadır. Ancak 100 civarında zehirli mantarımız var. Biz zehirli mantarları hafif zehirli olanlar, zehirli olanlar ve öldürücü zehirli olarak 3'e ayırıyoruz. Öldürücü zehirli olanlar da 10 civarındadır. Bu mantarın içerisinde 21 çeşitli zehirli madde bulunmaktadır. Bu yenildiği zaman ülkemiz koşullarında genellikle yüzde 90 oranında kişilerin dönüşü olmuyor. Maalesef hayatını kaybediyor. "
Bu konuda tıbbi anlamda yapılacak çok fazla bir şeyin olmadığını dile getiren Işıloğlu, "Genellikle bu öldürücü mantarın başında ülkemizde de yetişten dünyanın en zehirli mantarı olan 'Amanita Phalloides' dediğimiz tür gelmektedir. Bu mantar türü aynı zamanda halk arasında 'ölüm meleği' olarak da bilinmektedir" diye konuştu.
- "Rus ruleti oynamaktan daha tehlikeli"
Mantarların kesinlikle rastgele tüketilmemesi gerektiğine işaret eden Işıloğlu, bir mantarın zehirli olup olmadığını anlamadan yemenin Rus ruleti oynamaktan daha tehlikeli olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Işıloğlu, rastgele toplanan mantarların tüketilmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Mantar yenilecekse bile kültür mantarı tercih edilmeli. Biz doğadan toplanan mantarların kesinlikle tüketilmemesini öneriyoruz. Çünkü doğada yetişen mantar zehirli mi değil mi bunu ayıran kriter yok. Zehirli ve zehirsiz mantar genellikle aynı yerde yan yana yetişebilir. Risk bu nedenle oldukça fazladır. Yenilen ve zehirli olan mantarı ayırmak için ancak uzman olmak gerekiyor."
Kulaktan dolma bilgilerle bunları anlama şansının olmadığını vurgulayan Işıloğlu, zehirli mantarlar konusunda çokça bilgi kirliliğinin bulunduğunu ifade etti.
- "Zehirlenmeler 3 bölgede yoğunlaşıyor"
Prof. Dr. Işıloğlu, mantarda zehirlenmelerin 3 bölgede yoğunlaştığını dile getirerek, bunların Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgeleri olduğunu anlattı.
Bu bölgelerin yenilebilir ya da zehirli mantar türleri yönünden oldukça zengin bir floraya sahip olduğunu belirten Işıloğlu, "Bu bölgelerde yenilebilecek mantar miktarı arttıkça zehirli mantarlar da aynı oranda artmaktadır. Dolayısıyla zehirlenmelerin çoğu bu bölgelerde yaşanmaktadır" dedi.
'Zehirli Mantarda Etkili 21 Madde Var'
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mantar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, Türkiye'de yaklaşık 100 zehirli mantar çeşidinin bulunduğunu belirterek, "Öldürücü zehirli olanlar da 10 civarındadır. Bu mantarın içerisinde 21 çeşitli zehirli madde bulunmaktadır" dedi.