Zeka seviyesi yüksek çocukların eğitimleri için özel yöntemlerin belirlenmesi, ailelerin bu çocuklara karşı tavırları, beslenmeleri gibi pek çok konuyu tartışan uzmanlar, konunun acil kapsamda ele alınmasını istedi. Üstün zekalı çocukların kitap yazarlığından robot yapımına kadar pek çok konudaki hünerleri izleyenlere parmak ısırttı. Dahiler ve Üstün Zekalılar Günü etkinliği için üniversitede bir araya gelenler arasında uzmanlardan öğrencilere, velilerden akademisyenlere kadar çok sayıda ilgili yer aldı. Yıldız Teknik Üniversitesi ile Tüm Üstün Zekalılar Derneği'nin (TÜZDER) girişimi ile düzenlenen programda, konuyla ilgili atılması gereken adımlar, öneriler konuşuldu. Türkiye'deki dahi ve üstün yetenekli çocukların tespiti ve nasıl eğitim almaları gerektiği konusunda acil eylem planı uygulanmasının önemine işaret eden TÜZDER Başkanı Mehmet Hilmi Eren, bu kategorideki çocukların belirlenmesinde sadece testlerin yeterli olmayacağını söyledi.
Bu çocukların ayrı bir müfredat ile yetiştirilmesinin önemli olduğunu anlatan Eren, "Normal seviyedeki öğrencilerle aynı müfredatta eğitim aldıklarında çok ciddi sorunlarla karşılaşıyorlar. Bu çocuklardaki takvim yaşı ile zeka yaşları orantılı değil. 7 yaşındaki bir çocuğun zeka yaşı 11-12 olabilir.Çocuklara arkadaşlarının esprileri yavan gelir, öğretmen sürekli tekrar ediyor gibi gelir." dedi.
Eren, üstün zekalı çocukların tespiti için acil bir eylem planına ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu çocuklardan özel merkezlerde sadece 9 bin çocuk bulunuyor. Rakam, bu çocuklar için ne kadar acil bir çalışma yapılması gerektiğini ortaya koyuyor" değerlendirmesinde bulundu. Uzmanlar, eğitim kadar beslenmenin de bütün öğrenciler için belirleyici olduğu görüşünde. Prof.Dr. Melih Bulut, çocukların mutlaka dengeli beslenmesi gerektiğini, ancak üstün zekalı olması için belli bir beslenme şeklinin de bulunmadığını ifade etti.
BABASI ÇAY İSTEYİNCE ROBOT YAPTI
Üstün zekalı öğrenci Genar Tuncer'in hikayesi babasının "çay getir" komutuyla başlamış. Annesine yardımcı olmak için mutfaktan salona kadar özel bir düzenek kurarak çay servisi yapan minik mucit, babasının isteğinin kendisini robot yapmaya kadar getirdiğini anlattı. Üstün zekalı eğitimi alan 14 yaşındaki Yasir Oruç ise yaşından büyük kitabını anlatırken hayat verdiği karakterlerinin dünya barışına katkı yaptığını anlattı. Teknolojik gelişmelerin yaşanmaz kıldığı gelecekteki dünyayı yazdığı kitabına aktaran genç yazar, kitabı oluştururken sanki karakter kendisiymiş gibi hissederek yazdığını dile getirdi.
Zeka Yaşa Bakmıyor
Türkiye'de dahi ya da üstün zekalıların tespiti ve eğitimi gibi konularda daha aktif bir çalışma yürütülmesi Yıldız Teknik Üniversitesi'nde düzenlen bir program ile masaya yatırıldı.