Zela Savaşına Müze

Zile Belediyesi, Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Basforos Kralı 2. Pharnake'ye karşı zafer kazanarak, dünyaca ünlü ''Veni, vidi, vici '' sözünü söylediği Zela Savaşı'nın anlatıldığı bir müze oluşturmayı planlıyor.

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurmayı planladıkları Zela Savaş Müzesi'nin kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Zela Savaşı'nın askeri okullarda ders olarak okutulduğunu belirten Vidinel, ''Zile Kalesi'nin alt tarafı, Zela Savaşı'nın yapıldığı yerler. Öğrenciler buraya gelerek savaş alanını geziyorlar'' diye konuştu.

Müze için bir alanı belirlediklerini ifade eden Vidinel, şunları kaydetti:

''Biz belirlediğimiz bu alanda adeta Zela Savaşı'nı canlandıracağız. Savaşta kullanılan malzemeler de bu müzede olacak. İnsanlarımız bu müzeyi gezdiklerinde Zela Savaşı'nı yaşamış olacaklar. Bu müzemiz İstanbul Panorama Müzesi'ne benzeyecek. Sezar binlerce kilometre yol kat ederek Zile'ye geliyor. Burada yaptığı savaşı kazanan Roma İmparatoru Sezar, 'Veni, vidi, vici '' sözünü söyleyerek durumu Roma Senatosu'na bildirdiği ifade ediliyor. Julius Sezar, Zile'de kaleye taş bir kitabe yaptırarak dünyaca ünlü sözünü yazdırıyor.

Antik çağlarda kurulmuş, höyük üzerinde inşa edilmiş, akropol özelliğine sahip bir Roma kalesi olan Zile Kalesi'nin kuzeydoğusunda kayalıklara oyulmuş, Roma dönemine ait küçük bir tiyatro da bulunuyor.

Yayıncı: Ahmet Ekici
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile