Zelenskiy'den AB Liderlerine Açiklamasi 'Biraz Geç Kaldiniz'

Zelenskiy'den AB Liderlerine Açiklamasi 'Biraz Geç Kaldiniz'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Avrupa Konseyi Toplantisina hitap ettigi konusmasinda, "Yaptirim uyguladiniz. Minnettariz. Bunlar güçlü adimlar. Ama biraz geç kaldiniz" ifadelerini kullandi.

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Avrupa Konseyi Toplantisina video konferansla katildi.

Zelenskiy konusmasinda, "Rus isgalinden bu yana bir ay geçti. Rusya, halihazirda 230’dan fazla okul ve 155 anaokulunu yerle bir etti. 128 çocugu öldürdü. Üniversitelere füze atildi. Roketlerle yerlesim yerlerini vurdu" ifadelerini kullanarak ülkesinin bir aydir saldiri altinda olduguna dikkat çekti.

"Rusya, Ukrayna’da 2 binden fazla çocugu kaçirdi"

Zelenskiy, "Rusya, Ukrayna’da 2 binden fazla çocugu kaçirdi. Çocuklarimizin nerede oldugunu bilmiyoruz. Insani yardim konvoylarina ates açtilar. Orada kimin oldugu umurlarinda degil. Tahliye koridorlarindaki çocuklara eslik eden çocuklar, kadinlar, kilise temsilcilerine ates ettiler" ifadelerini kullandi. "Rusya bütün bunlari 1 aydir bizim topraklarimizda yapiyor" diyen Zelenskiy, "Ukrayna ne yapiyor? Ukrayna, yabanci bir ülkeye girmedi. Asla herhangi bir savas hayal etmedim. Ukrayna füzeleri düsürür, yabancilari yasamalari için silahlarini birakip eve dönmeye çagirir. Anliyor musunuz? Yasamak için, ölmek için degil. Ukrayna baris için birlesti" seklinde konustu.



"Yaptirim uyguladiniz. Ama biraz geç kaldiniz"

Savas döneminde Avrupa Birligi’nin (AB) durusuna deginen Zelenskiy, "Size tesekkür etmek istiyorum. Etrafimizda birlestiniz. Bunu gerçekten takdir ediyoruz. Yaptirim uyguladiniz. Minnettariz. Bunlar güçlü adimlar. Ama biraz geç kaldiniz" ifadelerini kullanarak yaptirimlarin zamaninda uygulanmasi durumunda Rusya’nin saldirilarina engel olunabilecegine dikkat çekti. AB liderlerine sitem eden Zelenskiy, "Kuzey Akim 2’yi engellediniz. Size minnettariz. Ama ayni zamanda biraz geç oldu. Çünkü bu daha önce yapilsaydi Rusya bir gaz krizi olusturamazdi. En azindan bir sans vardi" dedi.



"Ukrayna’nin yakin gelecekte AB’de olmasi gerektigini gördünüz"

Ukrayna’nin AB üyeligine hazirlandigini ifade eden Zelenskiy, "Lütfen geç kalmayin. Çünkü bu 1 ay boyunca her seyi gördünüz. Ukrayna’nin yakin gelecekte AB’de olmasi gerektigini gördünüz. En azindan bunun için her seye sahipsiniz ve bu sansimiz var" diye konustu.



"Dinle Viktor, Mariupol’de neler oldugunu biliyor musun?"

Zelenskiy, Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya, Fransa, Slovenya, Slovakya, Çekya, Bulgaristan, Yunanistan, Hirvatistan, Finlandiya’nin Ukrayna’nin yaninda oldugunu söyleyerek Rusya ile yakin iliskileri olan Macaristan’a ayri parantez açti. Zelenskiy, "Kiminle olduguna kendin karar vermelisin. Sen egemen bir devletsin. Budapeste’ye gittim. Sehrinize bayiliyorum. Birçok kez bulundum, çok güzel, çok misafirperver bir sehir, insanlari da. Trajik anlar da yasadiniz. Sahilinizi ziyaret ettim. Aniti gördüm, Tuna kiyisinda ayakkabilar, toplu katliamlar. Ailemle oradaydim" ifadelerini kullandi. Macaristan Basbakani Victor Orban’a seslenen Zelenskiy, "Dinle Viktor, Mariupol’de neler oldugunu biliyor musun? Lütfen, yapabiliyorsaniz sahile gidin. Bugünün dünyasinda toplu katliamlarin nasil tekrar gerçeklestirilecegini göreceksiniz. Bugün Rusya’nin yaptigi da bu. Ayni ayakkabilar. Mariupol’de de ayni insanlar var. Yetiskinler, çocuklar, büyükanne ve büyükbabalardan binlerce var. Yaptirim uygulayip uygulamamakta tereddüt mü ediyor musunuz? Rusya ile ticaret yapip yapmamakta tereddüt mü ediyorsunuz? Tereddüt etmek için zaman yok. Simdi karar verme zamani. Biz sana inaniyoruz. Destegine ihtiyacimiz var. Halkiniza inaniyoruz. Avrupa Birligi’ne inaniyoruz" seklinde konusarak Macaristan’in Ukrayna’ya destek olmasini istedi.

Zelenskiy, "Almanya’nin da kritik anda yanimizda olacagina inaniyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile