Diyarbakir’in Çinar ilçesinde Roma Imparatorlugu döneminde askeri yerlesim olarak kullanilan 3 bin yillik Zerzevan Kalesi’nin gün batimi fotograflari Diyarbakir Fotono21 Fotograf Dernegi üyeleri tarafindan çekildi. Yaz mevsiminin baslamasiyla beraber gün batimi fotograflarini çekmek için toplanan fotograf severler deklansöre tarihe taniklik eden Zerzevan Kalesi için basti. Dört mevsim ayri bir görsel sölen sunan kaleyi fotograflamak için Trabzon’dan gelen fotografçi Metin Öztürk, “Diyarbakir bir sevdadir dediler, bizde basimiz gözümüz üstüne dedik, görmeye geldik. Bu kadim sehre geldigimden beri hayranligimi anlatamam. 3 bin yillik bir kalede gün batimi fotograflari çekmek tahmin ettigimden daha güzel bir ani oldu benim için” dedi.
Fotograf sanatçisi Metin Öztürk tarafindan çekilen gün batimi kareleri görenlerin gözlerini kamastirdi.
Tarihi mekanlara ilgisi olan herkesin gelip görmesi gerektigini aktaran fotografçi Öztürk, “Ülkemizin her yerinden bir tarih fiskiriyor, israrla bütün arkadaslarima gelip görmeleri gerektigini söylüyorum. Her fotograf karesi ayri bir tat, bu tarihi mekanin her mevsimini fotograflayan Fotono21 Fotograf Dernegi’ni ayrica tebrik ederim" diye konustu.
Diyarbakir-Mardin karayolunun 45. kilometresinde bulunan kale yoldan 124 metre yükseklikte, amacina uygun olarak kayalik bir tepede insa edilmis. Bölge halki tarafindan bilinen bu tarihi mekan, son yillarda turistlerin de ilgisini çeker duruma geldi. Roma’nin sinir garnizonu olarak kullandigi bu yapinin tarihi Asur dönemine kadar giderken, 639 yilinda Islam ordularinin fethine kadar kesintisiz olarak kullanildigi biliniyor. Kalenin içindeki Mithras tapinagi dünyada ortaya çikarilmis son tapinak olarak biliniyor. Özellikle 2014 yilinda baslayan arkeolojik kazilarla kalede ortaya çikarilan yeni yapilar insanlari buraya çekiyor. Bu kazilarda 12 metre yüksekliginde, bin 200 metre uzunlugunda sur kalintisi, 22 metre yüksekliginde gözetleme kulesi, kilise, saray, konut, kaya mezarlari, hamamlar, tahil ve silah depolari ile 54 su sarnici ortaya çikarildi. 2017 yilinda bulunan Mitras tapinagi günümüzde kalenin en çok ilgi çeken yapisi konumunda. Zerzevan Kalesi ve içerisinde yer alan Mithras tapinagi 2020 yilinda UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesine de girdi.
Zerzevan Kalesinde Göz Kamastiran Gün Batimi
Diyarbakir ile Mardin arasinda, Çinar ilçesi sinirlari içinde yer alan tarihî yapi ve askerî yerlesim alani olarak bilinen Zerzevan Kalesinde gün batimi göz kamastirdi. Zerzevan Kalesine giden fotograf sanatçilari tarihi alanda gün batimini fotografladi.