Zeus Tapınağı'nda Dünya Tarihini Etkileyecek Keşif

Bilim insanları ikinci Efes olarak adlandırılan Kütahya'daki "Aizanoi Antik Kenti'nde" Türklere ait izler bulundu.

AA muhabirinin Kültür ve Turizm BakanlığŸından edindiğŸi bilgiye göre, kültürel yapısıyla sanat çevreleri tarafından "İkinci Efes" unvanı verilen ve dünyanın en iyi korunmuşŸ Zeus tapınağŸını barındıran Aizanoi Antik Kenti'nde 2014 kazı dönemi hızlı başŸladı.
Antik kente 1926 yılından bu yana zaman zaman ara verilerek yapılan kazılarda bugüne dek Anadolu'daki en iyi korunmuşŸ Zeus TapınağŸı, 15 bin kişŸi kapasiteli antik tiyatro, 13 bin 500 kişŸilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, beşŸ köprü, iki agora, nekropoller, antik bir bent, su yolları ve daha birçok yapı yeniden gün ışŸığŸıyla buluşŸturulmuşŸtu.
-Türk tarihi gün yüzüne çıkıyor
Efes, Bergama, Side gibi antik kentlerin çağŸdaşŸı olarak nitelendirilen Aizanoi'de, taşŸlar yine ses verdi ama bu sefer bambaşŸka bir tarihi dönemi, Türk tarihini anlatmaya başŸladı.
Haziran'da başŸlayan 2014 kazı sezonunun daha ilk günlerinde Zeus TapınağŸı duvarlarında yapılan temizlik çalışŸmaları sırasında daha önce hiç görülmemişŸ, LJavdar Tatarlarına ait figürler ortaya çıkarıldı.
Bergama, Bithynia ve Roma egemenliğŸinin ardından 13. yüzyılda LJavdar Tatarlarına ev sahipliğŸi yapan kentteki Zeus TapınağŸı duvarlarına çizilen resimler bölgenin Türk dönemine de ışŸık tutuyor.
-Tarih duvarlarda dile geliyor
Tapınak duvarlarına işŸlenen, tuğŸ taşŸıyan süvariler, avlananlar, kopuz çalanlar ve daha pek çok sahne LJavdar Tatarları'nın yaşŸam biçimlerine dair resimli kanıtlar sunuyor.
Kütahya'nın LJavdarhisar ilçesindeki Aizanoi'de ilk kazılar 1926 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsünce M. Schede ve D. Krencker başŸkanlığŸında başŸladı. Zaman zaman ara verilen kazı çalışŸmalarına 1970 yılından bu yana her yıl sistematik olarak devam ediliyor. 2014 kazı çalışŸmaları da Kültür ve Turizm BakanlığŸı ve Pamukkale ǜniversitesi işŸbirliğŸiyle Pamukkale ǜniversitesi öğŸretim üyesi Prof. Dr. Elif ǖzer başŸkanlığŸında yürütülüyor.
 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile