Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası'nda yaşayan Hasan Güler, 33 yıl yaptığı tornacılıktan 2000 yılında emekli oldu. Yıllarca demire şekil veren Güler, bulduğu ağaç parçalarından küçük eşyalar yapmaya başladı.
Yaklaşık 5 yıldır zeytin ağacının budanan dallarından 50 çeşit süs, takı ve mutfak eşyası yapan Güler, ürettiklerini, Cunda Adası'na gelen turistlere satıyor.
Zeytin dallarını, bilezik, kolye, tespih, duvar saati, süs eşyaları, bıçak, maşa, çatal, kase, anahtarlık ve bazı dekoratif ürünlere dönüştürdüğünü belirten Güler, evinin altında kurduğu küçük bir atölyede çalıştığını söyledi.
Güler, yaşken işlenen zeytin dallarının çatlama yaptığını kuruduktan sonra işlenmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Ahşap ürünleri, 5 ile 150 lira arasında satıyoruz. Örneğin bal kaşığını 5 lira, büyük kaselerimizi ise 150 liraya veriyoruz. Yıllarca demiri işledim çok zorda, zeytin dallarına şekil vermek çok daha kolay. Bu ürünlerim için hiçbir zeytin ağacına zarar vermedim. Budanan dalları toplayıp, değerlendirdim. Budandıktan sonra topladığım dalları, 2 ay zehirli tarım ilacına yatırarak böceklenmesini, kurtlanmasını önlüyorum. Zeytinin dallarını işlemek hemen öyle kolay bir iş değil. Kuruması için 2 yıl gibi bir süre geçmesi gerekiyor. 2 yılın sonunda zeytin ağacını işlemeye başlıyorum."
Güler'in yardımcısı olan kızının arkadaşı Melek Coşkun da bu işi bayan ya da erkek işi olarak görmediğini belirterek, "Marangoz aletlerini kullanıyoruz. Erkek işi olarak bilinen işlerden birini bayanların yapabileceğini göstermiş oldum. Zeytin ağacı gerçekten güzel bir ağaç. Çünkü işlediğiniz her dalında farklı bir desen çıkıyor" dedi.
-Babası yapıyor, kızı satıyor
Cunda Adası'nda açtığı hediyelik eşya dükkanında babasının yaptığı eşyaları satan Övgü Güler, ürünlerin özellikle turistlerden büyük ilgi gördüğünü anlattı. Kış aylarında adanın çok sakin olduğunu ve dükkanı kapattıklarını dile getiren Güler, kapalıyken babasına işinde yardım ettiğini belirtti.
Zeytin ağacından yapılan işlerin örgüsünü ve işlemelerini de annesinin gerçekleştirdiğini ifade eden Güler, "Ailecek yapıyoruz bu işi. Bu sattıklarımız el yapımı ve el işi olduğu için herkes beğenerek alıyor. Sattıklarımızın zeytin ağacından yapıldığını öğrenenler daha çok ilgileniyor. Daha önce rastlamadıkları bir ürün olduğu için çoğu insan şaşırıyor. Zeytin ağacının dokusu çok güzel. Bu işten çok memnunuz" diye konuştu.
Zeytin Dallarını Sanat Eserine Dönüştürüyor
BALIKESİR - HAKAN FİRİK - Ayvalık'ta tornacılıktan emekli olan 60 yaşındaki Hasan Güler, topladığı budanmış zeytin dallarını özenle işleyerek tespih, duvar saati, süs eşyası, bilezik, kolye, çatal gibi ürünler yapıyor.