Zeytin Gen Bahçesine Okul Yapımına Tepki

Adana‘da bir hayırsever tarafından 16 derslikli fen lisesinin yapımı için Çukurova Üniversitesi zeytin gen bahçesinin seçilmesi tepkilere yol açtı.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından zeytin gen bahçesi olarak kullanılan alanın 100 dönümlük bölümüne Ali Özer adlı hayırsever tarafından annesi ve babasının adına yaptırılacak fen lisesinin yapımına başlandı. 16 derslikli, bir kapalı spor salonu, 400 kişilik konferans salonu ve açık spor alanının bulunacağı okul için zeytin gen bahçesine ilk dozer bugün vuruldu. Sabahın erken saatlerinde gelen işçiler, okul yapımı için bahçe içinde yol çalışması yaptı. Yol çalışması sırasında çok sayıda

zeytin fidanı dozerin altında kalarak zarar görürken, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanlığı yetkilileri bahçeye gelerek okul yapılmasını protesto etti.

"FİDANLARI YOK ETMEK VATANA İHANETTİR"

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, uzun süredir zeytin bahçesine okul yapılmaması için mücadele ettiklerini belirterek, "Defalarca bu zeytin gen merkezi için açıklamalar yaparak bu değeri anlatmaya çalıştık. Bunların her biri bu ülke için bir değerdir. Bu vatan için bir değerdir. Bu gördüğünüz ağaçlar sökülme tekniğine bakılarak bir katliamdır. Bu vatana ihanettir, kim buna karar veriyorsa vatana ihanet ediyordur. Bu bilime ihanettir. Böyle bir hayırseverlik yapıyorum diyerek okul

yaptıranlar varsa görsünler. Katliam yaparak hayır yapılmaz arkadaşlar" dedi.

Zeytin bahçesine Adana Valisi İlhan Atış‘ın geçen yıl fidan diktiğini, bu nedenle alanın ismini ‘Valilik Parseli‘ koyduklarına dikkat çeken Yeter, şöyle devam etti:

"Şu karşıdaki gördüğünüz parselde Sayın İlhan Atış‘ın ilk fidanını diktiği yerdir. Biz oraya ‘Valilik Fidanlığı‘ diyoruz. Oradaki ağaçlar da kökünden söküldü. Bu nasıl bir hizmet, kendi yaptığını kendi yıkan bir valiyle çalışıyoruz Adana‘da arkadaşlar. Bunu bütün kamuoyu görsün. Burası bir bilim yuvası, her bir ağaç ayrı bir özelliği olan bir servettir. Parayla ölçülemez ama buraya yapılacak okul, Adana‘nın başka bir yerine çok kolay yapılabilir. Bilim adamı ve Adanalı bir vatandaş olarak bu katliamı

kınıyoruz ve Adanalının bu değerlere sahip çıkmasını bekliyoruz. Belki bu yok edilen, katledilen ağaçlardan biri dünyada yok edilen türü olmayan ağaçlardan biridir."

"TARIM BAKANLIĞI VE YÖK BURANIN KORUNMASI İÇİN YAZI GÖNDERDİ"

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Güve ise, zeytin bahçesinin Türkiye‘nin ikinci büyük gen bankası olduğunu vurgulayarak, "Hiç bulunmayan zeytin türleri ve tipleri, aklınıza ne geliyorsa, verimi düşük, verimi yüksek hepsi burada. Elimizde Tarım Bakanlığı‘ndan buranın korunmasına dair belge var. YÖK‘ün bu konuda talebi var. Bunun dışında şu an bu katliamı görünce hepimiz perişan olduk. Burası söylendiğine göre ziraat mühendisleri eşliğinde sökülüp bu fidanlar başka

yere dikilecekti, ama fidanları böyle sökecekler. Her ağaç bizim için bir değerdir. Biz şu an evladımızı kaybetmiş gibiyiz. Literatürde bulunmayan çeşitlerimiz var burada. Bunları yok etmek insanlık değil diye düşünüyorum" diye konuştu.

Adana Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, okulun 100 dönümlük alana yaptırılacağını, okul yapılırken sökülen ağaçların üniversitenin göstereceği bir alana ya da Milli Eğitim‘in bir arazisine tekrar dikileceğini belirterek, bugün sökülen ağaçların yol yapımından dolayı söküldüğünü, buna karışamadıklarını bildirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile