Zeytinde Markadan Öteye Gittiler

Zeytinde Markadan Öteye Gittiler

Günaltay aile işletmesi, peynirciliğinin yanı sıra bugün her damak zevkine uygun olarak üretilen 24 çeşit sofralık zeytinle mutfaklardaki yerini aldı.

1940’lı yıllarda başlayan ve üç kuşaktır devam eden Günaltay aile işletmesi, peynirciliğinin yanı sıra bugün her damak zevkine uygun olarak üretilen 24 çeşit sofralık zeytinle mutfaklarımızdaki yerini aldı. Sofralık zeytinler; çizik, kırma ve dolguluk olarak; Memecik, Manzalina, Domat, Kalamata, Gemlik ve Edremit zeytin çeşitlerinden elde ediliyor. Aromatik özelliklere sahip her boy ve lezzette zeytinlerden meydana getirilen dolgulu zeytin çeşitleri de şu şekilde sıralanıyor: bademli, portakallı, limonlu, sarımsaklı, cevizli, hamsili, acı biberli ve kırmızı biberli. Ayrıca futbol kulüplerine rengini veren sarı-kırmızı renkler, zeytine de renklerini vererek, yemeklik zeytin olarak sofralarımızı şenlendirmektedir.

Üçüncü kuşak olarak aile işletmesinin sorumluluğunu üstlenen Milaslı genç girişimcilerden Derya Günaltay, sofralık zeytin üretimini fason olarak yaptırdığını, paketleme ruhsatı aldıktan sonra en kısa sürede kendi işletmesinde bu zeytin çeşitlerinin üretimine başlayacağını açıklıyor. Paketleme tesisinin altyapısının hazır olduğunu, şu anda bürokratik işlemlerle uğraştıklarını belirten Günaltay, dolgulu zeytin işiyle bir yıldır uğraştıklarını, zeytinlerinin kısa sürede beğeni topladığını ve piyasada yer edindiğini, kargoyla da çok sayıda müşterisine zeytin gönderdiğini ifade etti.

Dedesi Kazım Günaltay’la babaannesi “Yağcı Hayriye” lakaplı Hayriye Günaltay’ın birlikte 1940 yılında aile işletmesinin temellerini attıklarını söyleyen Derya Günaltay, birinci kuşak büyüklerinin; Milas, Ula, Muğla ve Karaova pazarlarında zeytin ve zeytinyağı satarak bu işe başladıklarını, hatta dedesinin 1952 Ticaret Odası kayıt belgesine de ulaştığını söyledi.

Torun Günaltay, babaannesiyle ilgili bir anısını şöyle anlatıyor: “Yağcı Hayriye lakaplı ninem, Milaslı bir Yahudi ailenin yanında çalışmış. Onların teşvikiyle ticarete atılmış. ‘Sen çok akıllısın, ticarete yatkınsın, sen ticaretle uğraşmalısın’ demişler ona. Babaannem ondan sonra dedemle birlikte, pazarlarda, zeytin ve zeytinyağı ile birlikte peynir de satmaya başlamışlar".

Askerlik dönüşü 2001 yılından itibaren aile işletmesinin başına geçen Derya Günaltay, zeytin ve zeytinyağı ile ilgili tüm yurt içi fuarlara katıldığını, bu fuarların bilgi ve görgüsünü arttırdığını, katıldığı fuarlarda mal bağlantıları da yaptığını belirterek; 142 kayıtlı müşterisinin bulunduğunu, onlara zeytin, zeytinyağı, yoğurt ve peynirle birlikte, istek üzerine Milas yöresinin ebegümeci, hardal, tilkişen gibi mevsimlik yemeklik otlardan da gönderdiğini sözlerine ekledi. Günaltay, on-line satış sistemiyle de siparişler alacağını ve satış yapacağını, bu sistemi de en kısa sürede hayata geçirmek istediğini dile getirdi.

Önemli kişi ve kuruluşlara zeytin gönderdiğini, yöremiz ürünlerinin tanıtımında bunun çok yararlı olduğunu anlatan Derya Günaltay; bu müşterilerinden bazılarını şöyle sıralıyor: Başbakanlık Konutu, Cumhurbaşkanlığı Konutu, Devlet Bakanı Ali Babacan, eski Bakanlardan Abdülkadir Aksu, Milaslı işadamı Uğur Terzioğlu, Ağaoğlu Şirketler grubunun sahibi Ali Ağaoğlu ve İstanbul’daki lüks şarküterilerinin pek çoğu… Günaltay, Ağaoğlu’nun, özellikle hamsili zeytin istediğini, onun da üretimini gerçekleştireceğini söyledi.

Fuarlara çok önem verdiğini, fuarların firmalar açısından tanıtım ve satış bağlantısı yapmak için çok önemli olduğuna dikkat çeken Günaltay, daha önce ziyaretçi olarak gezdiği fuarlara, şimdi Milas yöresi ürünleri adı altında katıldıklarını, fuarlarda stand açtıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Milas kendi potansiyellerinin farkında değil. Milaslılar olarak bizler potansiyellerimizi değerlendiremiyoruz. Bunun için de bir çaba yok... Milas Gıda tarım ve Hayvancılık fuarını düzenleyen firma, Milaslı firma bulamamaktan yakınıyor. Biz bu sene fuara 4. kez katılacağız. Bu fuar Milas açısından çok önemli. Milaslı girişimciler olarak, Milas fuarını değerlendirmeliyiz. Milas zeytin ve zeytinyağı çok değerli ama pazarlama sıkıntıları var. Milaslı yerel yöneticiler, Odalar, Milas ürünlerinin pazarlanması konusunda biz girişimcilere önderlik etmelidirler. Buna ihtiyacımız var. Milas’ta girişimcilik ruhu geliştirilmelidir. Milas, dışarıdan daha iyi anlaşılıyor. Milaslılar olarak sahip olduğumuz değerleri en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile