Türkiye’nin sofralık yeşil zeytin ihtiyacının yüzde 70’ini, sofralık siyah zeytin ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayan Akhisar’da, 24-26 Ekim 2014 tarihleri arasında “Akhisar 6. Zeytin Hasat Şenliği” gerçekleştiriliyor.
Zeytincilik sektörü, 190 bin ton zeytinyağı, 438 bin ton sofralık zeytin rekoltesi beklediği 2014/15 sezonuna hasat şenlikleriyle başladı.
17-19 Ekim 2014 tarihlerinde Aydın Zeytin Hasat Şenliği’nde buluşan Türk zeytincilik sektörünün bu sezon ikinci buluşması Türkiye’nin sofralık zeytin üretim başkenti Akhisar oldu.
Akhisar Kaymakamlığı, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Ziraat Odası, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi ve Zeytindostu Derneği işbirliğinde düzenlenen “Akhisar 6. Zeytin Hasat Şenliği” Cuma günü Akhisar Tahir Ün Caddesi’nde kortej yürüyüşü ile başladı.
Kortej yürüyüşüne Manisa Milletvekili Sakine Öz, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, Meclis Başkanı Bahattin Alkın, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz ve binlerce Akhisarlı katıldı.
Kortejde Akhisar Belediye Bandosu müzik resitali sundu.
Cuma akşamı Gülbeyaz Restoran’da düzenlenen akşam yemeğinde konuşan Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, Zeytin Hasat Şenlikleri ile zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttırmayı amaçladıklarını kaydetti.
Akhisar’da ilk hasat şenliği düzenlenen 2009 yılında Türkiye’de kişibaşı zeytinyağı tüketiminin 0|8 kg. seviyesinde olduğuna dikkati çeken Alhat, “Zeytin Hasat Şenlikleri ve diğer tanıtım çalışmaları sonrasında bugün zeytinyağı tüketimimiz 2 kg. seviyelerine ulaştı. Hedefimiz kişibaşı zeytinyağı tüketimini 10 kg.’a çıkarmak” şeklinde konuştu.
Akhisar’da meyve veren 13 milyon zeytin ağacı bulunduğunu ifade eden Alhat, hedeflerinin 25 milyon zeytin ağacı sayısına ulaşmak olduğunu, üreticinin zeytin üretimini arttırması ve kalitenin yükselmesi için sofralık zeytinde kg. başına 25 kuruş prim talep ettiklerini sözlerine ekledi.
Tarım ürünlerinde, üretici, sanayici, ihracatçının aynı gemide olduğunu belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Türkiye’nin 2013/14 sezonunda 80 bin ton sofralık zeytin ihracatı karşılığında 140 milyon dolar döviz girdisi elde ettiğini, zeytinyağı ihracatından ise 25 bin ton ihracat karşılığı 110 milyon dolar kazanacağını kaydetti.
Avrupa Birliği’nin zeytinyağı üreticisine kilogram başına 1.35 Avro prim verdiğini anlatan Renklidağ, “Avrupa Birliği verdiği bu prim sayesinde zeytinyağı tüketimini arttırdı. Zeytinyağı tüketimi artınca kalp ve damar hastalıklarında ciddi gerilemeler yaşandı. Kalp damar hastalıkları sağlık yatırımlarına ayırdıkları kaynakta ciddi düşüş yaşandı. Zeytinyağı üreticisine verdikleri primin çok daha fazlasını sağlık sektöründe kazandılar” diye konuştu.
Türkiye’de zeytin ve zeytinyağında iç tüketimi arttırmak için “Zeytin Hasat Şenlikleri”nin büyük bir misyon üstlendiğini dile getiren Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı M. Kadri Gündeş, yurtdışı tanıtımlarıyla uyumlu olarak yurtiçi tanıtımlarına da büyük önem verdiklerini, Akhisar Zeytin Hasat Şenliği’nde küçük teneke ambalajlarda hazırlattıkları sofralık zeytin kutularının dağıtımını gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Türkiye’nin son 15 yılda diktiği 80 milyon civarındaki zeytin ağacının meyve vermeye başladığını ve yakın gelecekte 650 bin ton zeytinyağı üretimi ile dünya ikincisi olmayı hedeflediğini hatırlatan Gündeş, “Türkiye’nin bu rekolteyi katma değere dönüştürmesi için güçlü bir iç piyasaya ve markalı, ambalajlı ihracata ihtiyacı var. ZZTK olarak, bu hedeflere ulaşma doğrultusunda tanıtım çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. 2023 yılında 3.8 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için iç ve dış tanıtımı koordineli bir şekilde yürütmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
250 zeytin işleme tesisi, 36 zeytinyağı sıkım tesisi, 9 zeytinyağı dolum tesisi bulunan Akhisar’dan 36 ülkeye zeytin ve zeytinyağı ihraç ediliyor. Akhisar, 2014/15 sezonunda 113 bin ton sofralık zeytin rekoltesi bekliyor. Akhisar’ın sofralık zeytin üretim rakamı, Türkiye rekoltesinin yüzde 26’sını oluşturuyor. Akhisar, zeytinyağı üretim rakamı ise 6 bin 782 ton olarak öngörülüyor.
Akhisar’da, Edremit, Trilye ve sadece Manisa yöresine özel Uslu ve Domat isimle zeytin çeşitleri 450 bin dekar alanda yetiştiriliyor. Akhisar’daki tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 56’sı zeytin bahçelerinden oluşuyor.
Akhisar 6. Zeytin Hasat Şenliği’nin ikinci gününde, Akhisar-Kırkağaç arasındaki Bakır mevkiinde bulunan 1650 yıllık anıt zeytin ağacında zeytin hasadı yapıldı. Hasat edilen zeytinler, Sedat Altay zeytinyağı fabrikasında zeytinyağına dönüştürüldü. “Akhisar 6. Zeytin Hasat Şenliği”ne Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Milletvekilleri Recai Berber, Uğur Aydemir, Muzaffer Yurttaş, Sakine Öz ve KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan katıldı.
Akhisar Zeytin Hasat Şenliği’nde, bin kişi zeytinyağı ile pişirilen kuzu ve dana kavurma, pilav, etli nohut, göce çorbasından oluşan menü ile öğle yemeğinde buluştu. Hasadın ilk günü Hicri Yılbaşına denk geldiği için bin kişiye aşure ikram edildi.
Akhisar-Kırkağaç sınırındaki Bakır mevkiindeki 1652 yaşındaki zeytin ağacının Türkiye’nin tescil edilmiş en yaşlı zeytin ağacı olduğunu belirten Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, Akhisar ve çevresinden 65 tane ağacın bin yaşının üzerinde olduğu düşüncesiyle kendilerine köy muhtarlarından başvurular geldiğini, söz konusu ağaçların yaş tescili için çalışma başlattıklarını kaydetti.
Alhat, “Bin yaşının üzerindeki ağaçları tescil ettikten sonra bu ağaçların ürünlerinden özel sofralık zeytin ve zeytinyağı koleksiyonu hazırlayıp, tanıtım çalışmalarında kullanmak için proje geliştiriyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
Akhisar Zeytin Hasat Şenliği’ne gelen konuklar, akşam yemeğinde Keskinoğlu Araç Müzesi’nde ağırlandı. Keskinoğlu Araç Müzesi, Türkiye’deki araç müzeleri içerisinde araç sayısı, araç çeşitliliği ve araçların üretildikleri ülke sayısı bakımından Türkiye’nin en büyüğü konumunda. Keskinoğlu Araç Müzesi’nde, otomobil, otobüs, kamyonet, kamyon, traktör, iş makinesi, motosiklet türünde 200 araç bulunuyor. Yemekte konuşan Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, Akhisar’ın sofralık yeşil zeytin ihtiyacının yüzde 70’ini, siyah zeytin ihracatının ise yüzde 30’unu karşıladığını ifade etti.
Avrupa’da zeytin üreticisi ülkelerde zeytinyağı tüketiminin 25 kg. seviyesine ulaştığını, Türkiye’de bu rakamın 1.5 kg. seviyelerinde gezdiğini anlatan Keskinoğlu, “Türkiye’de yürütülen tanıtım çalışmalarıyla en sağlıklı yağ olan zeytinyağı tüketimini arttırmayı hedefliyoruz. İç piyasada tüketim rakamlarını arttırma çabasına paralel zeytinyağı ihracatını arttırmak için de gayret gösteriyoruz” dedi.
''zeytinin Başkenti''Akhisar Hasat Şenliği İle Coştu
Sahip olduğu 13 milyon zeytin ağacı ile Türkiye’de en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ilçe konumundaki Akhisar, 2014/15 sezonunun hasadına coşkulu bir şekilde başladı.