Zeytinyağı Yapımında 'Geleneksel Yöntem'den Vazgeçmiyorlar

Hatay'da geçimini zeytincilikle sağlayan bazı vatandaşlar, zeytinyağı çıkarırken teknolojik gelişmelere rağmen atalarından öğrendikleri geleneksel yöntemleri kullanmayı tercih ediyor. Yaklaşık 1,5 tonluk taşı atın 3 saat aralıksız çevirmesiyle kırılan zeytinlerden elde edilen yağ, lezzetiyle adından söz ettiriyor.

Hatay'da geçimini zeytincilikle sağlayan bazı vatandaşların evlerinin önünde uzun yıllar önce kullanılan zeytin kırma taşları, hala eski değerini ve önemini koruyor.

Sabahın erken saatlerinde bahçelerindeki zeytinleri toplayan vatandaşlar, yıllardır yedikleri damak tadından vazgeçemedikleri için tüm zorluğuna rağmen zeytinyağını elde etmekte geleneksel yöntemlerden vazgeçmiyor.

Topladıkları zeytinleri evlerinin önünde bulunan geniş ve çukur taşlara koyan çiftçiler, insan gücünün yanı sıra atları da kullanarak bir günlük çalışmanın sonunda zeytinyağı elde ediyor.

Yaklaşık 1,5 tonluk taşın, atın 3 saat aralıksız çevirmesiyle ezilen zeytin, kadınlarca sıcak suda yıkanıp sıkılarak büyük havuzlara alınıyor. Daha sonra süzdürülen zeytinyağının çekirdeği ve yağı ayrılarak şişeleniyor.

- "Tadı çok lezzetli"

Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Keskincik Mahallesi'nde zeytin üretimi yapan Abdo Aşgar da (50) ''Zeynep'' adını verdiği atını kullanarak zeytinyağı çıkarma geleneğini sürdürüyor.

Aşgar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç kuşaktan bu yana atın yardımıyla kırma taşından elde ettikleri zeytinlerle yağ çıkarma geleneğini sürdürdüklerini söyledi.

Zeytinyağını elde etmede, bağ, bahçe ve tarla sürümünde kullandığı atı Zeynep'in kendisine çok yardımcı olduğunu ifade eden Aşgar, "Zeynep benim bu dünyada hem kolum hem kanadım. Benim 'evimin ekmek teknesi' diyebilirim. Onu aynı çocuğum gibi seviyorum. 1,5 ton ağırlığındaki taşı tek başına çekiyor. 15 yıldır bana hizmet ediyor. Küçükken iyi bir şekilde eğittim ve bu hale geldi. Bazen çocuklarım sözümü dinlemiyor fakat Zeynep hiç bir zaman sözümden çıkmaz" diye konuştu.

Zeytin üretimine çocuk yaşlarda başladığını ve bu işe severek sürdürdüğünü vurgulayan Aşgar, "Bu yöntemle elde edilen zeytinyağının acılığı bulunmaz ve tadı da çok lezzetli olur" dedi.

Elde ettikleri zeytinyağının organik olduğunun altını çizen Aşgar, kilogramının 30 liradan sattıklarını söyledi.

Aşgar, zeytin sezonunun başlamasıyla gün doğmadan çalışmaya başladıklarını ve gece saatlerine kadar işlerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile