Zifte Bulanan Leylek Kurtarildi

Zifte Bulanan Leylek Kurtarildi

Aydin’in Kusadasi ilçesinde zifte bulanmis ve hareketsiz bir sekilde bulunan leylek, tedavisinin ardindan yeniden dogaya salindi.



Leyleklerin önemli göç yerlerinden birisi olan Aydin’in Kusadasi ilçesine bagli Kirazli Mahallesi Tüllüoglu daglarinda bir leylek mahsur kaldi. Kusadasi kati atik tesislerinde görev yapan bir bekçi, hareketsiz bir sekilde hareketsiz bir sekilde yatan leylegi görünce kulübesine getirip, durumu belediyeye bildirdi. Kusadasi Belediyesi Güvercin Masa’nin ihbariyla bölgeye giden Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) leylegi teslim aldi. Yapilan ilk incelemelerde leylegin bu yilin yavrularindan oldugunu tespit edilirken, kontrollerde leylek üzerinde herhangi bir yara ve kesi izine rastlanmadi. Ancak leylegin bacaklari ve kanatlarindan bir bölümünün tamamen siyaha boyanmis oldugunu gören ekipler, aç ve susuz kalan leylegi besledikten sonra bakima aldi. Bakiminin yapilmasi ve ziftten arindirilmasinin ardindan iyilesen leylek halkalanarak yeniden dogaya salindi.

Leyleklerin ve yaban hayatinin korunmasi için ilgili kurumlar, duyarli vatandaslar ve derneklerin isbirliginin önemli olduguna dikkat çeken EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü; “Leylegin muhtemelen zift olan bir yere girdigini ya da sicaklardan eriyen asfaltta bulasarak bu hale geldigini tahmin etmekteyiz. Susuz kaldigi için kati atik tesislerine indigini ve halsiz kaldigindan burada hareketsiz olarak kaldigini ve uçamadigini düsünmekteyiz. Asiri susuz kalan leylege su verilerek susuzlugu giderildi. Bacaklarina ve kanatlarina yapisan ziftle siyaha boyanan leylegin üzerindeki tüm ziftlerin çikarilmasi saglandi. Aç kalan leylegin beslenmesi yapilarak, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi bilim danismanimiz Doç Dr. Ortaç Onmus’la görüsülerek TKJZ kodlu halka takildi. 3 gün gözetim altinda tutuldu. Kendisini toparladigini düsünerek dogaya birakilmasi kararlastirildi. Aydin Doga Koruma ve Sube Müdürlügü Söke Sefi Erdinç Kutsal ve DKMP ekipleriyle birlikte, Söke’ye bagli Avsar köyünde diger leyleklerin beslenmelerini gerçeklestirdigi pamuk sulamasi yapilan tarlaya birakildi. Avsar köyünden leylek dostu çiftçilerle de görüsülerek gözlem yapmalarini ve uçup uçmadigini izlemeleri konusunda bilgilendirildi. Bugün yavru leylegin diger leyleklerle birlikte uçarak gittigi konusunda bilgi geldi. Köydeki duyarli çiftçiler leylegi takip edecekler herhangi olumsuz bir durum oldugunda bizleri bilgilendirecekler. DKMP, EKODOSD ve köydeki çiftçilerle isbirligi yapilarak yavru leylegin saglikli bir sekildediger leyleklerle göç yapmasi saglanacak, ayni zamanda yapilan bu çalismalar leyleklerin nesillerini devam ettirmesi için farkindalik olusturacak” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile