Zigana Dağı'nda Yaşanan Çığ Davası

Zigana Dağı'nda Yaşanan Çığ Davası

Zigana Dağı'nda, geçen yıl 25 Ocak tarihinde yaşanan çığ felaketinde 10 kişinin ölümünde kusurları bulunduğu iddiasıyla haklarında Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 'Taksirle ölüm ve yaralamaya neden olmak' iddiasıyla kamu davası açılan TEDAK yönetim kurulu üyesi 5 kişinin Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına bugün başlandı.

25 Ocak 2009 tarihinde, Zigana Dağı'nda meydana gelen çığ faciasında, 10 kişinin ölümü 7 kişinin de yaralanmasında kusurları bulunduğu iddiasıyla Trabzon Tenis, Dağcılık ve Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) eski yöneticileri Ercan Bostan, Figen Bilge, Serdar Yılmaz ve Şehnaz Uzuner ile o günkü yürüyüş ekibi yardımcı sorumlusu Ural Ayar, avukatları Burak Temren ile bugün sabah davanın ilk duruşmasına katılmak üzere Gümüşhane Adliyesi'ne geldi. Yaklaşık 1 saat süren ilk duruşmada sanıklar hazırlanan bilirkişi
raporlarına itiraz ederek suçsuz olduklarını söylediler ve beraatlarını istediler.

TEDAK eski Başkanı Ercan Bostan, mahkemedeki savunmasında sivil toplum örgütü olduklarını belirterek "Gönüllü olarak bu işi yapıyoruz. Olay tarihinde yönetim kurulu başkanıydım, şu an üyesiyim. Olay nedeniyle hepimiz psikolojik sorunlar yaşıyoruz. Bu olayla ilgili yüreğimiz yanıyor. Yürüyüş sırasında grup liderimiz Erhan Terzi tarafından çekilmiş fotoğrafları mahkemeye sunuyorum. Fotoğraflarda görüleceği gibi devlet tarafından yapılan yolda yürüyorduk. Bilirkişi raporunda kar kesilmesi ile çığın meydana
geldiğinin belirtilmesine itiraz ediyoruz" dedi.

Ercan Bostan, sivil savunma görevlilerinin hazırladığı raporu kabul etmediklerini ifade ederek şunları söyledi: "Raporda 'muhtemelen sık aralıklarla yürüyüş yapıldığı' belirtiliyor. Bilirkişi raporunda 'muhtemelen' tabiri kullanılamaz."
Çığ felaketinin yaşandığı günden sonra yaşamını yitiren arkadaşlarının aileleri tarafından faaliyetleri bırakmamaları konusunda destek aldıklarını ve o günden beri dağ yürüyüşlerine devam ettiklerini anlatan Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bu mahkemeden ceza alırsak bu gibi faaliyet yapan gönüllü insanlara bu karar darbe olur. İkizdere'de meydana gelen çığ olayında arkadaşlarımız görev almıştır. Biz bilmediğimiz bölgelerde yerel rehber kullanırız ama bildiğimiz bölgede rehber kullanmayız. Yürüyüşe
katılan herkes lisanslı değil. Yürüyüş yapmak için lisansa gerek yoktur."

Yürüyüş ekibi yardımcı sorumlusu Ural Ayar ise "Yürüyüşe başladıktan 30 dakika sonra çığ geldi. Eğimli noktalara çıkmadık. Araba yolunda gidiyorduk" dedi. Ayar, olay günü silah sesi duyup duymadığının sorulması üzerine "Çığ günü bir ses duydum. Ben çığ kırılma sesi olarak algıladım. Ses silah sesi de olabilir" karşılığını verdi.

Sanıkların Avukatı Burak Temren ise raporların uzman kişiler tarafından hazırlandığını düşünmediklerini belirterek şunları söyledi: "Raporda belirtilen bilimsel verilerin yürüyüşü yapan ve düzenleyen ekip tarafından bilinme şansı yok. İçerisinde konusunda uzmanların ve Dağcılık Federasyonu tarafından belirlenecek isimlerin de yer alacağı yeni bir bilirkişi heyeti oluşturularak rapor hazırlanmasını istiyoruz."
Mahkeme heyeti, Meteoroloji İl Müdürlüğü'nden olay günü olan 25 Ocak 2009 tarihi ve Ocak ayı içerisindeki detaylı hava durumu raporlarının istenmesine, dosyadaki eksikliklerin giderildikten sonra yeni bir bilirkişi raporunun istenilmesine karar vererek duruşmayı 22 Nisan 2010 tarihine erteledi.

Öte yandan TEDAK üyeleri, adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplamadı.

OLAY
Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda 24 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen çığ faciasında, Trabzon Tenis, Dağcılık, Kayak İhtisas Kulübü Derneği sporcularından 17 kişilik grubun üzerine çığ düşmüş ve 10 dağcı ölmüştü. Özlem Timurcuoğlu, H. Ali İsaoğlu, Gülhanım Piyale, Dursun İnan, Burçak Sevim, Erhan Terzi, Hüsniye Sarıbıyık, Davut Akdeniz, Yasemin Aktaş olay yerinde, Hüseyin Karaosmanoğlu da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile