Zihinsel Engellilerin El Emeği Ürünler 30 Ülkede

İnegöl ilçesinde zihinsel engellilerin çalıştığı bir atölyede çini ve seramikten üretilen hediyelik eşyalar, Almanya, Belçika, Suudi Arabistan, Libya ve Mısır'ın da bulunduğu 30 ülkeye gönderiliyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İnegöl Şube Müdürlüğü ile İnegöl Zihinsel Engelliler ve Bakıma Muhtaç Çocukları Koruma Derneğinin (ZİHİNDER) ortaklaşa projesiyle yaklaşık 2 yıl önce hayata geçirilen 6 aylık "Çini İşlemeciliği ve Seramik" kursunda başarı gösteren zihinsel engellilerin üretim yaptığı dernek bünyesindeki atölye, fabrika gibi çalışıyor.
ZİHİNDER Başkanı Yusuf Tetik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çini işlemeciliğine başladıklarında, "Başaramazsınız, yapamazsınız'' söylemlerine rağmen kısa sürede bunu başardıklarını söyledi.

Dernek binasındaki atölyede, 15-40 yaş arası yüzde 50-85 oranında zihinsel engelliler tarafından üretilen hediyelik eşyaların mobilya firmaları vasıtasıyla şu ana kadar 30 ülkeye yollandığını belirten Tetik, şöyle konuştu:
''Çinicilik işlerimizin yanında kadife kutu ve altyapısını da başardık. Atölyede yapılan hediyelik ürünleri, plaket şeklinde ürünleri mobilya firmalarına yapıyoruz. Onlar da yurt dışına yolluyor. Şu ana kadar Almanya, Belçika, Arabistan, Libya, Mısır gibi 30 ülkeye ürünlerimizi gönderdik. Firma sahipleri de çok memnun oldu. Bunların zihinsel engelliler tarafından yapıldığına gerçekten inanamadılar. Her desen ayrı bir şey ifade ediyor. Onlar da her desene bakıp ondan sonra yurt dışına gönderiyorlar. Bizim için de başarma duygusu çok güzel bir şey oldu.''
Dernek olarak 5-6 öğrenciye maaş verdiklerini, hedeflerinin bunu 30-40 kişiye çıkarmak olduğunu kaydeden Tetik, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Başka alanlara da gireceğiz. Tarım, mobilya gibi işlere de girmeyi düşünüyoruz. İnegöl'deki mobilyacılarla birlikte onların müşterilerine biz plaket şeklinde çini göndermeye başladık. Bu bize bir güç verdi. Onların beğenilmesi ve takdir edilmesi çok güzel. Bize yurt içi ve yurt dışındaki fuarlarda kendimizi gösterme fırsatı verilirse daha başarılı olacağımıza inanıyoruz. Burada o zaman belki 50 tane zihinsel engelli kardeşimizi çalıştırmış olacağız. Biz onlara engelli demiyoruz. Dezavantajlı kardeşlerimizi avantajlı hale getirmiş olacağız.''
- Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'dan yardım talebi
İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın desteğiyle Oylat Kaplıcaları'nda ve akaryakıt istasyonlarında stant açtıklarını, stantların küçük olmasına rağmen ciddi paralar kazandıklarını anlatan Tetik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'dan yardım beklediklerini söyledi.

Tetik, şunları kaydetti:
''Özellikle Emine Erdoğan'dan ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım bekliyoruz. Onlara ulaştığımız zaman daha rahat edeceğiz. Çocuklar burada bir terapi görmüş oluyorlar. Yaptıkları ürünleri sattıkça ve onların cebine para girdikçe emeklerinin karşılığını aldıkları zaman daha mutlu oluyorlar. Bu da görülmeye değer. Devlet büyüklerinden de yardım bekliyoruz. Bize maddi destek değil manevi destek versinler. Biz bu engellilerin topluma daha çabuk adapte olması, başarılı olmasını istiyoruz. Her engellinin farklı farklı yetenekleri var. Bunları keşfettikten sonra bu iş daha kolay oluyor.''
Engellilere eğitim veren Sonay Camgöz ise 20 öğrencisinin bulunduğunu belirterek, ''Ben 2 yıldır ZİHİNDER'de görev yapıyorum. Çini işlemeciliği ve seramik projesine '6 aylık bir proje' diye başladık. Ama onların yeteneği ve hırsı bize 6 ayla sınırlı kalmamamızı öğretti. Şu an 2 yıldır onlarla beraber çini ve seramik yapıyoruz. 20 öğrencim var ve hepsi farklı farklı yeteneklere sahipler. Bir bireye bir şey öğretmek kadar keyifli bir duygu yok. Bir öğretmen olarak bunun hazını çok fazla yaşıyorum. Belki benim mesleğimde her şey biraz daha zor ama sevgi onu kapatıyor'' ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile