Zile Kasabasına Çanakkale Anıtı Ve Barshan Müzesi

Zile Kasabasına Çanakkale Anıtı Ve Barshan Müzesi

Sultanahmet Cami, Süleymaniye Cami gibi 160 cami ve tarihi yapının restorasyonunu yapan 87 yaşındaki Zileli mimar, kasabadan Çanakkale savaşlarına 40 kişi gidip 4 kişi dönen ecdadı için 'Çanakkale Anıtı' projesi hazırladı

  Sultanahmet Cami , Süleymaniye Cami gibi 160 cami ve tarihi yapının restorasyonunu yapan 87 yaşındaki Zileli mimar , kasabadan Çanakkale savaşlarına 40 kişi gidip 4 kişi dönen ecdadı için ' Çanakkale Anıtı ' projesi hazırladı .
Kayseri ' nin Develi ilçesi Zile kasabasında yaşayan 87 yaşındaki mimar Necati Barshan bu güne kadar , Sultanahmet Cami , Süleymaniye Cami , Fatih Cami , Yavuz Selim Cami , Selimiye Cami , Edirne Bedestenleri gibi 160 cami ve tarihi yapının restorasyonunu yaptı .
Mimar Necati Barshan , amca zadesi General Feyzullah Barshan Paşa ve kasabadan Çanakkale savaşlarına 40 kişi gidip 4 kişi dönen şanlı ecdadı ve İstiklal harbi , Romanya cephesi , Kafkas cephesi , Garp cephesi , Sarıkamış cephesi , Yemen Cephesi şehit düşenlerle , gazi olarak hayatını kaybedenler yanı sıra esir olarak İngiltere ' den Brezilyaya ve Birmanya ya gönderilen dedeleri adına kasabasına Çanakkale anıtı projesi hazırladı . Mimar Barshan ' ın bu günlerlerdeki tek beklentisi ise , hazırladığı projeye destek verilmesi .
Öte yandan Mimar Barshan , evini müze haline getirerek Kültürel mirasa katkıda bulunuyor . Barshan , ' ' Köyümde eskiden kullanılmış eşyalar . Dedem , babam , annem ve onun annesi tarafından kullanılmış eşyaları muhafaza etmeye çalışıyorum . Boş vakitlerimde de Osmanlı ve Türk alfabesindeki harflerin geometrik şekilleri ile yazılan Kufi sanatına ile yazılmış eserlerden esinlenerek çalışmalar yapıyorum ' ' dedi .
Barshan , müze evinde tarihi sikkeler-kılıçlar yerel olarak kullanılan ev eşyaları para koleksiyonları ile adeta bir müzeyi andırıyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile