Tokat’in Zile ilçesinde tarihi Zile Kalesi içeresinde bulunan kent müzesi, sehir içi ve sehir disindan gelen ziyaretçilerini agirlamaya devam ediyor. 7 bin yillik tarihe sahip ilçenin hafizasi niteliginde olan müze, içerisinde sergilenenler ile dikkat çekiyor. Persler ve Roma gibi birçok medeniyet ev sahipligi yapan ilçenin müzesinde bulunan 121 yillik çan ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Ermeni bir usta tarafindan tunç demirden yapilan çan, adeta zamana meydan okuyor. Müzede bulunan ziyaretçilerin çaldigi çan, yüksek sesiyle ilgi görüyor. Iddiaya göre, çan sert bir sekilde çalindiginda ilçenin bütün noktalarindan duyuldugu ifade ediliyor.
"Çana gerçekten sert bir sekilde vurdugunuzda Zile ilçesinin her yanindan duyabilirsiniz"
Tarihi çana vuruldugunda bütün Zile ilçesinden duyuldugunu belirten müze görevlisi Sinan Altuner, "Müzemiz daha önceden kisla olarak kullaniliyordu. Tabi zaman içerisinde yipranmisti, düzenlenmenin ardindan müze olarak kullanilmaya baslandi. Suanda halkimiza ve disardan gelen vatandaslara bu sekilde hizmet ediyor. Müzemizin içerisinde, tarihi olarak kayitli 360 ev bulunuyor, meshur zile panayirinin maketi var. Sehirlerarasi otobüs firmamizin maketleri var. Firma, Türkiye de ki en eski 7 firmadan birisi olma özelligini tasiyor. Zile de yasamis vatandaslarin o firma içeresinde bir anisi vardir. Bundan 40 veya 50 yil önce kullanilan tarim aletleri sergileniyor. Zile, 7 bin yillik tarihi olan bir ilçedir. Agirlik olarak Roma ve Ermenilere ev sahipligi yapmis bir cografyadir. Türkler her ne kadar silah, kiliç konusunda uzmansa Ermenilerde demircilikte ustadir. Tunç demirden bir ermeni ustanin yaptigi çan var, onu da burada sergiliyoruz. Bu çana gerçekten sert bir sekilde vurdugunuzda Zile ilçesinin her yanindan duyabilirsiniz. Suan bulundugumuz kapali alanda ufak bir vurusta bile çok ses çikartabiliyor. Sezar’in ’Veni vidi vici’ sözü de ilçemizde söylenmistir" ifadelerini kullandi.
"Burada ki çani gördüm, onu çaldim"
Tokat’a gezmek için geldigini, müzeyi begendigini belirten Asuman Gündüz "Burayi görmek için İçel’den geldim. Tokat’a geldigimizde bize ilk burayi gezmemiz gerektigini söylediler. Müzeyi çok begendim, buradaki çani gördüm, onu çaldim. Burada eski bir piyano var, dikkatimi çekti. İçel’e geri gittigimde burayi görmeleri için tavsiye de bulunacagim" seklinde konustu.
Zile Kent Müzesinde Bulunan 121 Yillik Çan Dikkat Çekiyor
Tokat’tin Zile ilçesinde bulunan kent müzesi ziyaretçilerini agirliyor. Ziyaretçilerin en çok dikkatini 121 yillik çan çekiyor.