Zindanda 'Sanatsal' Dönüsüm

Zindanda 'Sanatsal' Dönüsüm

Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan restorasyonun ardindan güncel sanat galerisine dönüstürülen 2300 yillik Bursa surlarinin Zindankapisi, bireylerin günlük yasamda kullandigi, tüketerek bir kenara terk ettigi nesne ve objeleri sanat eserine dönüstüren Deniz Sagdiç’in ’döngü’ adli sergisine ev sahipligi yapti.

Büyüksehir Belediyesi tarafindan restore edildikten sonra ilk günkü orijinal haliyle ayaga kaldirilan 2300 yillik Zindankapi, güncel sanat galerisi olarak kisa sürede Bursa’nin kültür sanat yasaminda önemli bir yer edindi. Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olduktan sonra Istanbul’da kurdugu atölyesinde objeleri olduklarindan bambaska hale dönüstürerek, ’sifir atik’ kavramini sanatla bulusturan Deniz Sagdiç’in sergisi, Bursali sanatseverleri zindanda bulusturdu. Sagdiç’in kullanildiktan sonra sahipleri tarafindan bir kenara terk edilen kot pantolon kumaslarindan hazirladigi ’Döngü’ adli sergisi, Zindankapi’da düzenlenen törenle ziyarete açildi. Serginin açilis törenine Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydin ile Bursa Büyüksehir Belediyesi Baskanvekili Murat Demir de katilirken, yatirim inceleme programlari için Bursa’da bulunan Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ve Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas da sergiyi açilis sonrasi ziyaret etti.

Sürdürülebilir sanat

Serginin açilis töreninde konusan Deniz Sagdiç, sürdürülebilir sanat yapmaya çalistigini belirterek, Bursa’da bulunmaktan büyük mutluluk duydugunu ifade etti.

Zindankapi’daki sergisinden kot malzemesini kullanarak yaptigi eserlerin sergilendigini hatirlatan Sagdiç, "Biz her zaman tüketim nesnesi olan bu pantolonlari birkaç sefer giyiyoruz, sonra dolabimizin bir kenarina kaldirip, yillarca sakladiktan sonra atiyoruz. Özellikle atma eylemini, yeniden var etme eylemine dönüstürmek üzere bir fikir insa edebilir miyim diye yola çiktim. Zaten sifir atik iddiamiz var. Bu sergide paçasindan, kemerlerinden akliniza gelebilecek her türlü parçasindan farkli teknikler ve farkli yöntemlerle sanat eseri olusturdum. Insallah keyifli bir seyir olur" dedi.

Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydin da öncelikle Zindankapi’yi ayaga kaldirdiktan sonra sanat galesini olarak kente kazandiran Büyüksehir Belediyesini kutladi. Toplumda atik olarak nitelendirilen bir çok unsurun aslinda ayni zamanda bir hammadde oldugunu ifade eden Aydin, bu sergide atiklarin nasil birer sanat eserine dönüstügüne en iyi sekilde gördüklerini vurguladi.

Büyüksehir Belediye Baskanvekili Murat Demir, Zindankapi’nin sanat galerisi olarak hizmete açilmasinin ardindan kisa bir süre geçmesine ragmen, Bursa’nin kültür sanat hayatinda önemli bir yer edindigini vurguladi.

Konusmalarin ardindan ziyarete açilan sergi, sanatseverlerden tam not alirken, bu arada yatirim incelemesi için Bursa’da bulunan Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu da yogun programina ragmen Zindankapi’daki sergiyi gezdi. Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas ile birlikte Zindankapi Güncel Sanat Galerisi’nde gelen Bakan Karaismailoglu, eserleri tek tek inceleyip sanatçi Deniz Sagdiç’tan eserler hakkinda bilgi aldi. Öncelikle tarihi yapiyi ayaga kaldirdiklari için Baskan Aktas’i kutlayan Bakan Karaismailoglu, Sagdiç’i da ortaya koydugu eserler nedeniyle tebrik etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile