Yeni findik sezonu öncesi Dogu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli sorunu haline gelen kahverengi kokarca ile mücadele hakkinda bilgi veren Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali, “Dogu Karadeniz’de sik görülen ve findiga zirai don, firtina gibi dogal olaylarin yani sira en çok zarar veren bir etkende kahverengi kokarca oldu. Çin menseili olan bu zararlilar önce Uzakdogu’dan Avrupa’ya ve Gürcistan’a geldi. Son 15 yildir da ülkemizde görülmeye basladi.
Bu zararlilar, aslinda halk arasinda kahverengi kokarca olarak degil de yesil kokarca olarak bilinmektedir. Yesil kokarcadan farki ise daha hizli adaptasyon sürecini tamamlamasi ve üreme kabiliyetinin yüksek olmasidir. Son yillarda ülkemizde özellikle findik bahçelerine çok fazla zarar verdikleri görülmektedir. Kisin evlere ve findik bahçesi içindeki depo, hayvan barinaklari gibi yerlerde çok fazla üreyerek, yazin ise findik bahçelerine geçerek zarar vermektedir. Bu zararlilar findigin içine girerek, çürütmekte ve findigi yok etmektedir ve hatta findik bahçelerine müdahale edilemezse bahçeyi tamamen yok etmektedir” dedi.
"Bahçeleri sürekli gezmeliyiz"
Kahverengi kokarca ile nasil mücadele edilecegi konusunda da bilgi veren Gedikali, “Bahçelerimizi sürekli gezerek ve dallari sert bir sekilde silkeleyerek, düsen zararlilari orada bertaraf etme yöntemine gitmeliyiz. Kahverengi kokarca ile ilgi çesitli devlet kuruluslarinda da önlemler alinmaktadir. Bunlardan en önemlisi kahverengi mücadelenin avci böcegi olan ‘Kafkas Arisi’ dogaya salindi. Bizim kisisel olarak yapmamiz gereken en önemli müdahale sekli ise bahçelerimizin sürekli kontrol edilmesi ve kimyasal mücadele olacaktir” diye konustu.
Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali Açiklamasi
Findikta büyük tehdit olusturan kahverengi kokarca zararlisina karsi Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali, kimyasal mücadele uyarisinda bulundu.