KTB Toplanti Salonunda gerçeklestirilen istisare toplantisina Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Sahin, KTB Baskani Recep Baglamis, Kayseri Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu Baskani Abdulkadir Günes ve ilçe ziraat odalari baskanlari katildi.
Toplantida konusan KTB Baskani Recep Baglamis, “Kuraklik, üretimi ciddi oranda etkileyen afetlerin basinda geliyor. Ne yazik ki pandemiyle mücadele ettigimiz 2020-2021 yili üretim sezonunda bir de kurakligin yol açtigi kayiplarla karsi karsiya kaldik. Bu dönemde çiftçilerimizin yogun emek vererek ürettikleri ürünler, kurakliktan büyük zarar gördü. Kayiplarin etkisi sürmeye devam ediyor. Ülkemizde son yillarda kis yagislari yetersiz. Bu yil da sezonun basindan itibaren ülke genelinde beklenen yagislar gerçeklesmedi. Bunun sonucunda meteorolojik ve tarimsal kurakligin yani sira bir de hidrolojik kuraklikla karsi karsiya kaldik. Yasanan kuraklik; üretim sezonunda harcanan emegin, kullanilan tohumun, atilan gübrenin ve ilacin karsiliksiz kalmasina neden oldu. Bu durum üretim maliyetlerini de artirdi. Bu sezon maliyetlerin artmasinda özellikle gübre fiyatlarinda yüzde 90’a varan artislar da etkili oldu. Açiklanan bugday, arpa ve mercimek alim fiyatlari kuraklik yasamayan iller için makul seviyede kabul edilebilir ancak kurakliktan zarar gören illerde yasanacak verim kayiplari maliyeti daha da artiracak, üreticilerin daha fazla zarara ugramasina neden olacak. Kurakliktan zarar gören çiftçilere dekar basina 200 TL nakdi hibe kuraklik destegi verilmelidir. Üreticilerimizin Tarim Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankasi ve özel bankalara olan kredi borçlari uzun vadeli ve faizsiz ertelenmelidir” dedi.
Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Sahin ise; "Kirsal kalkinma projesinin desteklenmesi kapsaminda teknoloji yenileme ve modernizasyon yatirimlari için 27 yatirimcimiza 4 milyon 800 bin TL’lik yatirimina karsilik 2 milyon 400 bin TL’lik hibe destek verilecek. Ekonomik yatirimlarda 25 yatirimcimiza 57 milyon 342 TL’lik yatirimlarina karsilik yaklasik 28 milyon 670 bin TL’lik bir destek verilecek. Bu konuda Kayseri beklentimizin altinda kaldi. Bireysel sulama ve makine, ekipman desteginde ise sadece 8 üreticimizin projesine 552 bin TL’nin karsiliginda da 276 bin TL’lik bir destek verilecek” diye konustu.
Kayseri Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu Baskani Abdulkadir Günes ise sorunlarin ortak oldugunu ifade ederek, "Hepimizin sorunlari ortak Biz ziraat odalari baskanlari olarak bundan 15 gün önce Tarim ve Orman Bakanimizla gittik ve konustuk. Detayli görüstük. Bu sene çiftçinin zorda oldugunu, kurakligin Kayseri’de çiftçileri etkiledigini kendilerine ilettik. Tarim ve Orman Bakanimiz gerekli yerler ile görüserek bu sene çiftçiye gereken destegi vereceklerini söyledi.
Daha sonra cumhurbaskanimiz afetlerden dolayi zarar gören çiftçilerimize dekar basi 100 TL’ye kadar destek verilecegini söyledi.
Bizim çiftçiler olarak istedigimiz rakam 200 TL idi. Ancak devletimiz öyle uygun gördü” seklinde konustu.
Ziraat Odalari Baskanlari Istisare Toplantisinda Bulustu
Kayseri’de faaliyet gösteren ziraat obaskanlari, Kayseri Ticaret Borsasi’nda (KTB) düzenlenen istisare toplantisinda bulustu. Toplantida konusan KTB Yönetim Kurulu Baskani Recep Baglamis; "Üreticilerimizin Tarim Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankasi ve özel bankalara olan kredi borçlari uzun vadeli ve faizsiz ertelenmelidir" dedi.