Ziraat Odasi Baskanlarindan 'Ulusal Findik Konseyi'ne Rekolte Açiklama Tepkisi

Ziraat Odasi Baskanlarindan 'Ulusal Findik Konseyi'ne Rekolte Açiklama Tepkisi

Giresun’da üretici örgütleri 2024 yili tahmini findik rekoltesinin Ulusal Findik Konseyi tarafindan açiklanmasina tepki gösterdi.

Giresun Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu düzenledigi basin toplantisinda Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan 2024 yili tahmini findik rekoltesinin açiklanmasi görevinin Ulusal Findik Konseyine verilmesine tepki gösterdi.

Giresun Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu Baskani Erim Yaman, basta Tarim ve Orman Bakanligi ve üretici örgütleri dururken rekolte tespit çalismalarinda yer almayan Ulusal Findik Konseyinin tahmini findik rekoltesini açiklamasina tepki göstererek su açiklamayi yapti:

“Hasat öncesinde findikla ilgili bir takim spekülasyonlar var. Malumunuz her findik sezonu öncesi çiftçilerimiz zora sokacak, çiftçilerimizi fiyat anlaminda kafalarini karistiracak oyunlar oynanmakta. Geçtigimiz günlerde tahmini findik rekoltesi 745 bin ton olarak açiklandi. Bunun açiklamasini maalesef bakanligimiz tarafindan yapilmasi gerekirken Ulusal Findik Konseyine verilmesini dogru bulmuyoruz. Kaldi ki Tarim ve Orman Bakanligimiz öncülügünde ziraat odalari ve il tarim müdürlükleri tarafindan rekolte tespit çalismalari yapilmaktayken rekoltenin açiklanmasinin Ulusal Findik Konseyine verilmesini çiftçi örgütleri olarak tepki gösteriyoruz. Bakanligin müsaviri veya bakan yardimcilari yok mu, bakan yok mu? Önemli bir ürünün Ulusal Findik Konseyi tarafindan açiklanmasini dogru bulmuyoruz.”

“Rekoltede büyük fark olacaktir”

Geçtigimiz günlerde Giresun’un Tirebolu, Espiye ve Dogankent ilçelerinde siddetli yagis nedeniyle meydana gelen selde birçok findik bahçesinin hasar gördügünü de belirten Yaman, “Bu sene rekolte yüksek. Rekolte tespitinin üzerinden 20 gün geçti. Bu 20 gün içerisinde rüzgâr, küllemeden dolayi olusan hasarlar ve geçtigimiz günlerde siddetli yagisin etkisiyle Tirebolu, Espiye ve Güce ilçelerimizde hasarlar olustu. Ciddi anlamda findik kaybi var. Rekolte açiklandi ama bunu pek saglikli bulmuyoruz. 20 gün önceki rekolteyle bugün ki rekolte arasinda çok büyük bir fark olacagini gözlemliyoruz. Üretici örgütleri olarak her zaman sahadayiz” seklinde konustu.

Basin toplantisina Giresun Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu Baskani ve Tirebolu Ziraat Odasi Baskani Erim Yaman, Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, Kesap Ziraat Odasi Baskani Abdullah Sahin, Bulancak Ziraat Odasi Baskani Sadullah Aydin, Bulancak Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Ibrahim Kirim, Espiye Ziraat Odasi Baskani Raif Uçar, Görele Ziraat Odasi Baskani Özcan Öner ve Eynesil Ziraat Odasi Baskani Orhan Musaoglu katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile