Ziraat Odası'ndan Pamuk Üreticilerine Uyarı

Ziraat Odası'ndan Pamuk Üreticilerine Uyarı

Son yıllarda en mutlu dönemlerini yaşayan pamuk üreticisinin keyfini bu sezon ballık adlı zararlı kaçırdı. Aydın Efeler Ziraat odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, Aydın ilinin yoğun çiğ alan bölgelerinde pamuk ekili alanlarda ciddi bir ‘ballık’ zararlısı sıkıntısı yaşandığını belirterek üreticilerin sık pamuk ekili tarlalarını kontrol edip zararlıya karşı etkin mücadele etmelerini önerdi.

Aydın ilinin Türkiye’deki önemli pamuk üretim merkezleri arasında yer aldığını ve halk arasında beyaz altın olarak adlandırılan bu stratejik ürünü üreten çiftçilerin ‘ballık’ zararlısı nedeniyle ciddi derecede sıkıntılı olduğunu ifade eden Genel Sekreter Zeki Sarıoğlu, “Pamuk çok narin ve üretimde ciddi hassasiyet isteyen bir üründür. Değişik hastalık zararlılara karşı ciddi mücadele etmek gerekiyor. Mesela yeşil kurt ve kırmızı örümcek için ilaçlı mücadele yapılır. Bu mücadele sırasında ortamdaki faydalı böcekler de etkisiz hale geldiği için bu defa meydanı boş bulan ballık adlı zararlı ortaya çıkar. Bu sezon mevsimsel şartların da etkisi ile pamukta ciddi bir ballık sıkıntısı oluştu” dedi.

“Tarlaları sık sık kontrol edin”

Ballık zararlısının en arsız zararlılardan biri olduğunu ve ürünü kurtarmak için mutlaka etkili mücadele gerektiğini kaydeden Aydın Efeler Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, “Maalesef Söke ve doğusundan Nazilli’ye kadar pamuk ekim alanlarında bu zararlı yoğun olarak görülmeye başladı.

Koçarlı, İncirliova, Efeler, Yenipazar, Köşk, Nazilli ve çevresindeki üreticilerimiz zararlı ile mücadelede tam sonuç alınıncaya kadar sık sık tarlaları kontrol etmesini öneriyoruz. Eğer bu durum pamuk açı0m dönemine kadar devam ederse pamuğun liflerini de bozar ve ürün siyahlaşır. Bu da kaliteyi ciddi oranda olumsuz etkiler. Bu sıkıntının tek çözümü sık sık tarlaların kontrol edilip etkili mücadeledir” dedi.

"Ballık zararlısı nedir, nasıl tanınır"

Zararlı çıplak gözle görülebilecek büyüklükte, (1.1-2.0 mm) açık sarı yeşil, pembemsi kırmızı, siyah olmak üzere çeşitli renklerde görülebildiğini ve halk arasında zararlıya püseron, ballık, zenk gibi adlar verildiğini ifade eden Sarıoğlu, “Eşeyli ve eşeysiz olarak çoğalabilen ve yılda çok döl veren bu zararlı bir yıl da 6 değişik biyolojik devre geçirir. Genellikle nemli ve serin havadan hoşlanan diğer adıyla yaprak biti, ballık populasyonu düşük nem ve hava sıcaklığının artışı ile hemen azalır, hatta yok olur. Zararları, genç pamuk fidelerinin tepe tomurcuklarında ve yapraklarda bitki özsuyunun emilmesi ile olur. Emgili genç fide ve yapraklarda renk değişmesi ve kıvrılması olur, bitki gelişimi yavaşlar. Genellikte yaprakların alt yüzlerinde koloni halinde yaşarlar. Dengesiz sulama ve bilhassa aşırı Azotlu gübre kullanımı halinde bitkide gevşek bünyeli bir yapı oluşacağı için zarar çoğalır” diyerek çiftçilerin bu zararlıya karşı dikkatli olmasını önerdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile