Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) tarafından desteklenen 'Ziraatbiyotek Projesi' tanıtıldı.
Süleymanpaşa'da Naip Mahallesi'ndeki toplantıda konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, bitkisel üretimde daha verimli ürün temini için gün geçtikçe yeni yöntemlerin keşfedildiğini söyledi.
Moleküler biyoteknolojik yöntemlerin bitkisel üretimde olumlu sonuçlar ortaya koyduğunu ifade eden İstanbulluoğlu, 'Bu yöntem ile mevsimsel engellerden bağımsız, bir materyalden birden çok ürün alma ve ticari çoğaltım uygulamaları mümkün olmaktadır.' diye konuştu.
Proje kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayı ile Naip Mahallesi'ndeki okul binasının NKÜ'ye tahsis edildiğini belirten İstanbulluoğlu, şöyle konuştu:
'Trakya Bölgesi içerisinde iklim ve coğrafi konum olarak mikroklima özelliklere sahip Naip Mahallesi, büyük çoğunluğu İstanbul gibi büyük şehirlerden gelen öğrencilere, kırsal yerleşim ve onun sosyal yaşantısını öğrenmelerinde çok önemli bir rol üstlenecektir. Ziraatbiyotek ile yörede yaygın tarımı yapılan sebzecilik için, üreticilerin ihtiyacı olan fideyi üretmek ve yine yaygın olan seracılığın gelişmesine katkı sağlamak amaçlanıyor. Burası belediyelerin ihtiyaç duyduğu süs bitkilerinin, ilaç, tekstil, kozmetik ve kimya gibi sanayilerin doğal ürünlerinin temin edileceği bir yer olacak.'
Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sefer Demirbaş, projenin TRAKYAKA tarafından desteklendiğini söyledi.
'Ziraatbiyotek Projesi' ile Naip Mahallesi'nde sebze üreticiliğine destek sağlayacaklarını anlatan Demirbaş, 'Bitki doku tekniği ile almış olduğumuz bir bitkiden binlerce hatta 10 binlerce aynı bitkiden elde edeceğiz. Klasik tabirle bitkileri kopyalama işlemi yapacağız. Bu işlem sonucunda elde ettiğimiz fideleri hem yöre halkına hem de civarda bulunan üreticilere fide sağlaması işlemini gerçekleştireceğiz.' ifadelerini kullandı.
TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, TRAKYAKA'nın 2016 yılında yaklaşık 55 projeye destek verdiğini ve 'Ziraatbiyotek Projesi'nin bunlardan biri olduğunu bildirdi.
Proje kapsamında Naip Mahallesi'ndeki kullanılmayan bir okulu restore edileceğini ifade eden Şahin, 'Bu okulda laboratuvar imkanları sağlayarak Tekirdağ ve Trakya'daki çiftçilere klasik uygulamış olduğu buğday, ayçiçeği ve diğer bitkilerden farklı olarak serada kullanılan ve farklı alanlarda kullanılan süs bitkileri gibi çeşitli bitkileri üretebileceği, onların tohumlarını alabileceği ve bunların eğitimlerinin verileceği bir laboratuvar kurmayı düşünüyoruz.' dedi.
Toplantıya, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, AK Parti Tekirdağ Milletvekillleri Mustafa Yel ve Ayşe Doğan, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ile kurum müdürleri ve akademisyenler katıldı.
'Ziraatbiyotek Projesi' Tanıtıldı
NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İstanbulluoğlu: 'Ziraatbiyotek ile yörede yaygın tarımı yapılan sebzecilik için üreticilerin ihtiyacı olan fideyi üretmek ve seracılığın gelişmesine katkı sağlamak amaçlanıyor' 'Burası belediyelerin ihtiyaç duyduğu süs bitkilerinin, ilaç, tekstil, kozmetik ve kimya gibi sanayilerin doğal ürünlerinin temin edileceği bir yer olacak'