'Zirai Don Meyve Fiyatlarını Artıracak'

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, zirai donun bölgedeki meyve ağaçlarını etkilediğini bunun meyve fiyatlarını artıracağını söyledi.

Güngör, yaptığı açıklamada, 30 Mart günü yağan kar ve sonrasında meydana gelen don olayı konusunda ovada inceleme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Kar ve yaşanan donun tarıma büyük zararlar verdiğini ifade eden Güngör, "Bu konuda odamıza bağlı ziraat mühendisleri incelemelerini sürdürüyor. Özellikle yüksek kesimlerde fındıklarda yüzde 60-70 oranında yanma var. Ova bölgesinde ise bu oran yüzde 40 ile 50 arasında değişiyor. Biz bunu bir afet olarak görüyoruz çünkü sadece fındığı değil ovamızda bulunan diğer meyveleri de büyük oranda etkiledi" dedi.

Şeftali bahçelerinde yüzde 60-70'lik zararlar olduğuna işaret eden Güngör, şöyle devam etti:
"Kivi bahçelerimiz derseniz hakeza öyle. Kivinin kilosu değil tanesi 2 lira oldu. Fındık fiyatları 8.5 liraya kadar çıktı ama çiftçi buna sevinemiyor. Olmayan fındığın fiyatının artması çiftçi için bir anlam ifade etmiyor. Yaşanan bu gelişmeler şunu gösteriyor ki yaz döneminde meyve fiyatları haylice fazla olacak. Don olayının ardından çiftçi kredilerinin ertelenmesi için çalışmalarımıza başladık. TARSİM bölgemizde yaygınlaşıyor ama bu gibi olaylarda bir kere daha ortaya çıktı ki bütün çiftçilerimizin TARSİM yaptırması gerekiyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile