Zirai Dona Karşı 'Soğuğa Dayanıklı Fındık' Yetiştirin Önerisi

Fındıkta yaşanan don olayı nedeniyle meydana gelen zararın, soğuk havaya dayanıklı fındık çeşitleri yetiştirilmesiyle azaltılabileceği belirtildi.

Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Mart'taki don olayından dolayı özellikle fındık alanlarında büyük zarar görüldüğünü söyledi.

Kurum olarak fındığın soğuktan zarar görmemesine yönelik araştırma çalışmaları yaptıklarını anlatan Kızılcı, şöyle konuştu:
"Havaların sıcak gitmesinden dolayı fındık erken uyandı ve don riskiyle yüz yüze kalındı. Soğuğa dayanıklı fındık çeşitlerinin geliştirilmesi yönünde projelerimiz, çalışmalarımız var. Bu aşamada yeni geliştirdiğimiz fındık çeşitlerimizden daha önce 2012 yılında tescillenen 'Okay 28' ve 'Giresun Melezi' çeşitleri, tombul fındığın uyanma döneminden 15 gün daha geç uyanmakta. Bu türler, bu yıl meydana gelen don olayından etkilenmeme veya daha az etkilenme gibi özellikleriyle kendini göstermekte. Araştırma sahamızda mevcut olan bu fındık türlerinde diğer fındık çeşitlerine nazaran bir zarar yok."
Daha önceki çalışmalarda tespit ettikleri soğuğa dayanıklı fındık tiplerini Erzurum'dan getirdiklerini anımsatan Kızılcı, "Bunu da yine aynı şekilde melezleme çalışmalarımızda ebeveyn olarak kullanacağız ve tombul olsun, palaz olsun bu fındık çeşitlerine soğuğa dayanıklılık genlerini aktarmayı planlıyoruz. Bu fındığı büyütüyoruz, meyve verdikten sonra melezleme çalışmalarında kullanacağız" dedi.

- "Geç yapraklanmada yoğunlaşmak istiyoruz"
Soğuğa dayanıklı çeşitleri özellikle yüksek rakımlı bölgelerdeki çiftçilerin tercih etmesini isteyen Kızılcı, "Tescil aşaması devam eden yeni fındık çeşidimiz var. Bunun da en önemli özelliklerinden biri geç yapraklanması, biz bu konuda özellikle yoğunlaşmak istiyoruz" diye konuştu.

Kızılcı, don olaylarının meydana geldiği yıllarda araştırmacılara iyi bir fırsat doğduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Kurumumuzda don olayından etkilenmeyen çeşit ve tipleri belirlemek amacıyla bir ekip oluşturduk. Ekip, bölgedeki fındık alanlarını gezerek soğuğa dayanıklı, geç yapraklanan tipleri tespit edecek. Biz bunları kurumumuzda araştırma çalışmalarında, melezleme çalışmalarımızda ebeveyn olarak kullanacağız ve bu soğuğa dayanıklılık genini melezleme yoluyla aktarmayı planlıyoruz."
- "2015 yılı fındığı garanti altına alınmalı"
Kızılcı, don olayı yaşanan yıllarda çiftçilerin bahçelerinden ürün alamadıkları için bakım, gübreleme işlerini yapmak istememe durumu olduğunu belirtti.

Bu durumun bahçelerin bir yıl sonraki ürün vermesi açısından, ürünün miktarını etkilemesi nedeniyle, çiftçilerin yine de bahçelerinin bakımlarını yapması gerektiğini dile getiren Kızılcı, "Çünkü fındıkta yapılacak çalışmalar bir yıl sonraki ürünü etkilemekte. Biz 2015 yılındaki ürünü garanti altına almak için, kaliteli bir ürün almak için 2014 yılında da bahçelerimizin bakımlarını mümkün oldukça yapmalıyız" ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile