Zirai Mücadele İlaçlarından Zehirlenme Olayları Sadece İlaçlama Sırasında Olmuyor

Kilis İl Tarım Müdürü Ali Eker, arıcılığın ulusal ekonomiye önemli katkı sağlayan bir tarımsal üretim dalı olup, bal arılarının da bal üretiminin yanı sıra bitkisel üretimde de tozlaşmada büyük rol oynadığını söyledi.

Eker, yaptığı açıklamada, arıcılığın kullanılan zirai mücadele ilaçları nedeniyle zarar görmemesi açısından, zirai mücadele ilaçlarının kullanımından önce muhtarlıklar veya üreticiler aracılığıyla arı üreticilerinin ilaçlamadan en az bir hafta önce haberdar edilerek gerekli önlemler alındıktan sonra ilaçlamaların yapılması gerekli olduğunu belirtti.

Eker, "Zirai mücadele ilaçlarından meydana gelen zehirlenme olayları genellikle bilgisizlik, dikkatsizlik ve önemsememe sonucu ortaya çıkmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için çok dikkatli davranmalı ve bazı önlemler almalıyız. İl Tarım Müdürlüğümüz Çiftçi Eğitim ve Yayım Şubesi olarak biz de çiftçi sohbetlerimizde bu konuyu işlemekteyiz. Zirai mücadele ilaçlarından zehirlenme olayları sadece ilaçlama sırasında olmuyor. Bazı üreticilerimizin zirai mücadele ilaçlarının bit, pire öldürmek için baş veya

vücuda sürüldüğünü, hayvanlarda kullandığını duyuyoruz. Bu durum, zehirli bir maddenin doğrudan vücut ile temas etmesine neden olmaktadır ve son derece tehlikelidir. Çünkü zirai mücadele ilaçlarının deriden vücudun içine girmesi çok kolaydır. Dikkatsizlik sonucu ve özellikle de başka şişelerin içine konulan zirai mücadele ilaçlarının yemeklerde yağ, su veya tuz yerine kullanıldığını veya içildiğini ve çok acı sonuçlar verdiğini gazetelerden okuyoruz. Şunu unutmayalım; zirai mücadele ilaçları sadece ve

sadece bitkilerde ve bitkisel ürünlerde uygun zamanda, uygun dozda ve çevremizi ilaçlama yaptığımıza dair bilgilendirerek kullanılır. Bu usul ve esaslar dışında kullanılması son derece sakıncalı ve tehlikelidir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile