Zirve Davası'nda Mahkemeden Sanığa Suç Duyurusu

Malatya'da Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin davaya bakan 3. Ağır Ceza Mahkemesi, heyet başkanı Hayrettin Kısa’yı ölümle tehdit eden tutuklu sanık Varol Bülent Aral hakkında suç duyurusunda bulundu.

Biri Alman uyruklu 3 kişi kişinin öldürülmelerine ilişkin açılan davanın dün yapılan duruşmasında tutuklu sanık Varol Bület Aral, mahkeme başkanına hitaben, "Bunun hesabı sorulacak. Hayrettin Kısa kafana sıkacağım." tehdidinde bulunmuştu. Mahkeme aldığı ara kararda Aral, hakkında mahkemeyi tehdit ve hakaret ettiği gerekçesi ile Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gereğinin yapılması için suç duyurusunda bulundu. Daha sonra savunmasını yapan tutuksuz sanık Levent Ercan Gelegen, yabancı misyonerlere karşı olduğunu, Türk kiliseleri kurmak için çalıştığını açıkladı.

Bu çalışmalarına Ergenekon tutuklusu Sevgi Erenerol’un Türk Ortodoks Patrikhanesi çerçevesinde yaptığı çalışmalar nedeniyle bu grupla aynı görünmemek için bir süre ara verdiğini kaydetti.

Malatya’daki Zirve Yayınevi’nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin davanın bugün 53. duruşması gerçekleşti. Duruşma nedeniyle Malatya Adliyesi çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Zirve Yayınevi’nde öldürülen Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske’nin eşi Suzanne Geske ve müdahil avukatları, duruşmayı izlemek üzere koruma eşliğinde adliyeye geldi. Duruşmaya, sanıklardan Hamit Çeker ve Salih Gürler, hasta oldukları gerekçesiyle katılmadı. Davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon da duruşmaya gelmeyenler arasında yer aldı.Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan duruşmada 850 sayfalık yazılı savunmasının tamamını okuyacağını belirten tutuklu sanık Ruhi Abat, rahatsız olduğunu belirterek, savunmasına birkaç gün ara vermek istediğini beyan etti. Bu talep mahkeme tarafından kabul edilerek, tutuksuz sanık Levent Ercan Gelegen’in savunmasına geçildi. Mahkeme başkanı, Levent Ercan Gelegen’e, Ergenekon terör örgütü üyesi olmakla suçlandığını hatırlattı. Gelegen, Türkiye’de bağımsız Türk kiliseleri kurmak istediği için bu davaya dâhil edildiğini iddia etti. Yabancı misyonerlere karşı olduğunu açıklayan Gelegen, Ergenekon davasının tutuklu sanığı Sevgi Erenerol’un Türk kiliseleri kurma faaliyetlerine başlaması üzerine kendisinin Erenerol ile aynı çizgiye gelmemek için çalışmalarına bir süre verdiğini ileri sürdü.

2000 yılında askerliğini yaptıktan sonra İstanbul’da misyonerlere irtibata geçtiğini bir süre eğitim aldıktan sonra Tarsus’ta görevlendirildiğini belirten Gelegen, burada Kayra Yayıncılık'ta Martin De Lange ile birlikte çalıştığını kaydetti.

Gelegen, Kayra Yayıncılık'ın başında bulunan De Lange’nin Malatya’da Zirve Yayınevi isimli bir yer açmak için girişimlerde bulunduğu, kendisinin de yardımcı olduğunu söyledi.

Gelegen, tutuklu sanık Emre Günaydın’ı evinde misafir ettiği yönündeki bilgilerin doğru olmadığını iddia etti.

2004 yılında Kenan Kara isimli MİT görevlisinin kendisiyle irtibat kurduğu belirten Gelegen, “Bu kişi bana Martin De Lange hakkında araştırma yaptıklarını, Martin’in bir takım siyasi faaliyetler yaptığını tespit ettiklerini söyledi.

Bana 'araştırdık, sen dindar bir ailenin çocuğusun ne işin var bu Hrıstiyanların arasında, ne ayaksın?' diye sordu. Kayra Yayınevi'nden ayrılmamı istedi, 'ancak dinine karışmıyoruz. Martin'den ayrılmazsan başına bela gelir' uyarılarında bulundu.” ifadelerini kullandı. İçinde önemli bilgiler olan bilgisayarların bir kaç defa çalındığını ileri süren Gelegen’e mahkeme başkanı, "Neden insanlarla ilgili böyle bilgi belge depolama ihtiyacı duydun?" sorusunu yöneltti. Gelegen, kurmaya çalıştığı Türk kiliseleri için bunu yaptığını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile