Zirve Yayınevi Davası'nın 90. Duruşması (1)

Zirve Yayınevi Davası'nın 90. Duruşması (1)

Malatya'da 3 misyonerin öldürülmesine yönelik olarak Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Zirve Yayınevi Davası'nın 90. duruşması yapılıyor.


Tutuklu sanıklar emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Varol Bülent Aral ve Ruhi Abat dışındaki tüm tutukluların hazır bulunduğu duruşmada Malatya İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü sanık Binbaşı Haydar Yeşil ek savunmasını sürdürerek tamamladı.

Tutuklu sanık Binbaşı Haydar Yeşil, “Bana ait olduğu iddia edilen hard diskteki açık kaynaklardan alınan bilgi ve belgeler için İlker Çınar’ın bilirkişiliğine başvurulmuş. Ancak belgeler açık kaynaklardan alınmış ve yazıların kime ait olduğu bellidir. İlker Çınar’ın ifadeleri yönlendirici ve kurgulanmıştır. Sayın Savcı iddianamede hükümeti o kadar aciz duruma sokmuş ki, bir tane slayt ile hükümeti yıkıyorsunuz. Bu Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne hakarettir” dedi.

Hard diskte Cüneyt Zapsu ve BİM ile ilgili belgenin açık kaynaktan alınmış olunduğunu, bu belgenin kendisi ve jandarma tarafından hazırlanmadığını, belgenin açık kaynaktan alınan dönemde BİM’e yönelik saldırıların olduğunu ve o dönemde İstihbarat Şubesi olarak bu kurumla ilgili açık kaynaktan bilgi almalarının normal olduğunu savunan Haydar Yeşil, “Yazan belli, yayınlayan belli, ama açık kaynaktan alıp okuyan suçlu. Açık kaynaktan bir haberi almış okumuşum, bundan dolayı suçlanıyorum. Bu belgeyi yayınlayan sitenin adresi bellidir. İlker Çınar, ilk iki ifadesinde görmediğini söylediği bu belgeyi üçüncü ifadesinde gördüğünü söylüyor. Hard diskten çıkan belge hükümeti yıkmaya yönelikse yayınlayan site bellidir. Savcı yayınlayanı bulup, hesabı sormalı. Benim açık kaynaktan almış olduğum belge için akıl almaz suçlamalar yapılıyor” diye konuştu.

Hard diskteki Jandarma Genel Komutanlığı’nın Hizbullah’la ilgili bir raporu konusunda açık kaynaktan alınmış bir belge bulunduğunu belirten Yeşil, “İlker Çınar, bu belge için ilk ifadesinde bu belgenin Ruhi Abat tarafından hazırlandığını, ikinci ifadesinde ise Abdullah Atılgan tarafından hazırlandığını söylemiştir. İlker Çınar bu belgenin misyonerlik ve Fethullah Gülen cemaati aleyhine hazırlandığını söylemiştir. Ancak bu belgede misyonerlik ve Fethullah Gülen cemaati ile ilgili tek bir bilgi yoktur. Bu belge açık kaynaktan basından alınmış bir belgedir. İlker Çınar’a savcılık tarafından cevabı içinde sorular sorulmuştur” şeklinde iddialarda bulundu.

İlker Çınar’ın verdiği 12 ifadesinde Orhan Kemal Cengiz ile ilgili tek bir kelime konuşmadığını, ancak 13. İfadesinde Orhan Kemal Cengiz’e karşı çalışma yapıldığını söylediğini aktaran Yeşil, “Hard diskteki belgeler açık kaynaklardan alınmış haberler, makalelerdir. Hard disk içinde bulunan ve yazılı ve görsel medyadan aldığım belgelerden dolayı darbeye teşebbüsle suçlanıyorum. Benim almış olduğum ve okuduğum o haberlerden dolayı diğer sanıklar da suçlanıyor. İddianamede İlker Çınar’ın ifadesinin dışında tek bir belge ve delil yoktur. Dava dosyası cinayet davasından çıkartılarak misyonerlikle kurumlar ve akademik çalışma yapanlar yıpratılıyor. Bu dosya ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı aciz bir şekilde gösterilmiştir. İstihbarat Şube Müdürlüğü yapmamış olsaydım, ne misyonerlerden, ne de Fethullah Gülen grubundan haberim olmayacaktı” ifadelerini ileri sürdü.

Tutuklu sanık istihbarat astsubay Murat Göktürk ise, sanık Hüseyin Yelki’nin gece yarısı cezaevinden getirtilerek tanık sıfatıyla ifadesinin alındığını, ancak Yelki’nin bu ifadesinde daha önce hiçbir ifadesinde belirtmediği konuları aktararak, kendisine iftira attığını iddia etti. Göktürk, “Ben jandarma istihbaratta çalıştım ama JİTEM’ci değilim. JİTEM’in içinde çalışmış ve görev almış değilim. 32 aydır tutukluyum, cezaevinde babamı kaybettim. Ailem mağdur durumda. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.

Duruşmaya ara verilirken, mahkemenin bugün ara kararlarını açıklaması bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile