Zirve Yayınevi Davasında 59. Duruşması Sona Erdi

Malatya'da Zirve Yayınevi'nde 3 misyonerin öldürülmesiyle ilgili yürütülen davanın 59. duruşması sona erdi.

Zirve Yayınevi’nin 59. duruşmasında İmmanuel Bible House Kilisesi Önderi ve Protestan Kiliseler Birliği eski Başkanı Behnan Konutgan, tanık ve mağdur sıfatıyla ifade verdi. Davanın sanık ve gizli tanığı İlker Çınar’ı 18 yıldan beri tanıdığını belirten Behnan Konutgan, İlker Çınar’ı İzmir Efes’teki 1990’lı yılların başında İncil Okulu’na tanığını ve Tarsusa dönmesinden sonra orada Kilise açmasına da karşı çıktığını söyledi.

Behnan Konutgan, İlker Çınar’ın başpapaz iken Müslüman olup televizyonlarda çıkıp hıristiyan cemaati ve misyonerlerle ilgili konuşması ve ardından ise kitap yayınlamasından dolayı hıristiyan cemaati çocuklarını psikolojisini bozulduğunu anlattı.

İlker Çınar’nı yazdığı kitapların İlker Çınar tarafından kaleme alınamayacak mahiyette olduğunu, oradaki bilgilerin MİT veya Genelkurmay gibi kuruluşların arşivlerinden yararlanılmış olabileceğini iddia eden Behnan Konutgan, Zirve Cinayetleri sonrasında 2008 yılında Tarsus’da kendisi ile görüşen İlker Çınar’ın yapmış olduğu hatalardan dolayı pişmanlık duyduğunu ve yeniden Hıristiyan olmak istediğini kendisine aktardığını kaydetti.

İlker Çınar’ın 2009 sonu yada 2010 yılı başlarında İstanbul’a gelerek, kendisini ziyaret ettiğini ve ziyaret esnasından cebinden çıkarttığı flash bellekten bazı belgeler gösterdiğini anlatarak, “Bana TUİSHAD kimliğini gösterdi. Elinden gördüm. Bana 550 sayfalık hakkımda yazılan raporları gösterdi. İlker bana bu raporların Genelkurmay Başkanlığına sunulduğunu söyledi.

Beni 18 ayrı duymadığım, bilmediğim örgütlerin başkanı göstermişler” dedi.

Kendisini hiç kimsenin tehdit etmediğini söyleyen Behnan Konutgan, İlker Çınar’ın kendisine “Etrafındaki Kürtlere dikkat et” diyerek uyarıda bulunduğunu, daha sonra Gayrettepe’deki Emniyete davet edilerek, “Hayatımın İlker Çınar tarafından kurtarıldığını söylediler” ifadelerini aktardı.

Hıristiyan cemaatine çok kişinin gelip vaftiz olduktan sonra kayıplara karıştığını da aktaran Behnan Konutgan, “2007-2008 yıllarında C.A. adlı şahıs benimle tanıştı. Cemaate gelip gitmeye başladı.

Daha sonra ‘Ben Genelkurmay’da görevli yarbayım. 6 aydır içinizdeyim. Olumsuz bir şey görmedim. Bay bay’ diyerek yarıldı. Bir daha kendisine ulaşamadım” dedi.

Mahkeme Başkanı Hayretin Kısa, Behnan Konutgan’a kendisinin dosya kapsamındaki belgeye göre, “Radikal dini gruplara eleman temin etme ve finansa etme” iddiasıyla cep telefonun Malatya İl Jandarma Komutanlığı tarafından mahkeme kararıyla dinlemeye alındığını hatırlatınca, “Zirve Olayından önce Malatya’ya hiç gelmedim” dedi.

İlker Çınar’ın bazı merkezlere istihbarat elemanı olarak çalıştığı iddiası ile ilgili olarak ise Behnan Konutgan, “İlker Çınar televizyona çıktıktan sonra bir merkeze çalıştığını ve muhbir olduğu konusunda kanaat edindim” dedi.

Behnan Konutgan, “Ben sosyalist olarak yetiştim. Oylarımızı CHP’ye verirdik. Sonra anladık ki en zararlı parti CHP’ymiş” diye konuştu.

Malatya eski il jandarma Komutanı Albay Mehmet Ülger, İlker Çınar’ın Behnan Konutgan tarafından yönlendirildiğini ileri sürerek, “İlker Çınar benimle görüşürken, Behnan Konutgan’dan İlker Çınar’a telefon geldi. Behnan Konutgan ısrarla aradı. Behnan Konutgan, İlker Çınar’a sonuna kadar git’ dedi.

Malatya ile ilgili telefon kayıtları dosyadan çıkartılmış. Ancak ben tarihi biliyorum. İlker Çınar bize sürekli bilgi getiriyordu. İlker Çınar7ın bazı çevrelerce yönlendirilebileceği şüphesiyle bu durumu o zaman bazı kurum yöneticileriyle paylaştım” ifalerini kullandı.

Bunun üzerine Behnan Konutgan, “Ben İlker Çınar’dan bildiklerini anlatmasını istedim” dedi.

Behnan Konutgan ile İlker Çınar arasında zirve Yayınevi olayından sonra yaklaşık 280 adet telefon görüşmesi kayıdı bulunduğu, ancak Zirve olayı öncesinde çok az görüştü belirtildi.

Behnan Konutgan, “İlker Çınar, cemaatiniz ve hakkınızda karalama ve iftiralarda bulundu. Her hangi bir yere şikayet etiniz mi?” sorusuna “Hayır” cevabını verdi.

Behnan Konutgan, “İlker Çınar’a olayın Jandarmanın üzerine yıkılması halinde kendisine alınacak olan tazminattan yüzde 10 pay verileceğini söylemisiniz, doğrumu” sorusuna ise “Böyle bir konuşmam olmadı” cevabını verdi.

Duruşma esnasında Behnan Konutgan, duruşma salonundaki tutuklu genç sanıklara dönerek, “Onlar da bir gün İsa Mesih’i tanısınlar, tövbe edip pişman olsunlar” dedi.

Bunan üzerine sanık Ruhi Abat, “Herkes dininden memnun” dedi.

Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa ise, “Duanızı kilisede yapın” uyarısında bulundu.

Behnan Konutgan, telefonunu dinlemeye alınması nedeniyle İl Jandarmadaki dönemin yöneticileri hakkında şikayetçi olarak davaya müdahil oldu.

Duruşma 7 Mart Perşembe gününe ertelendi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile